avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1032 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... OUG 34/2014 - drepturile consumatorilor in cadrul ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

OUG 34/2014 - drepturile consumatorilor in cadrul contractelor incheiate cu profesionistii (comenzi suplimente nutritive)

Buna,

Am o mare nelamurire in cazul exceptiei stipulate la art. 3 alin. 3 lit. i. Mai exact, norma prevede ca sunt exceptate de la domeniul de aplicare a OUG 34/2014 contractele având ca obiect furnizarea alimentelor, băuturilor sau a altor bunuri destinate consumului casnic, livrate fizic de un profesionist care se deplasează frecvent şi periodic la locuinţa, reşedinţa sau locul de muncă al consumatorului.

Ce ma intereseaza este cine este profesionistul care se deplaseaza frecvent si periodic? Poate fi in acest caz reprezentantul unei firme de curierat? sau exceptia se limiteaza la acei vanzatori "door-to-door"?

In principiu, daca este sa comercializezi produse alimentare(inclusiv suplimente nutritive) telefonic, si le livrezi printr-o firma de curierat, esti obligat sa respecti prevederile OUG 34/2014 sau esti exceptat?

Multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 19:12, 22 Ianuarie 2016
Nu stiu daca am inteles exact ce va intereseaza :) Incerc.

Alin_lex a scris:

Ce ma intereseaza este cine este profesionistul care se deplaseaza frecvent si periodic? Poate fi in acest caz reprezentantul unei firme de curierat? sau exceptia se limiteaza la acei vanzatori "door-to-door"?

In niciun caz curierul sau firma la care e angajat. Si nici vanzatorii door-to-door, omul vede produsul si daca vrea il ia, daca nu inchide usa.
Profesionistii la care se refera exceptia sunt, in opinia mea, firmele de catering care livreaza produsele comandate cu mijloace proprii.

In ceea ce priveste suplimentele nutritive, ele nu pot fi incadrate in categoria ''alimente''.
Daca vreti sa le vindeti door-to-door si ati luat banii, ulterior nu vi se mai pot cere inapoi.

In schimb daca luati comenzi prin telefon e acelasi lucru ca la online: trebuie sa le respectati dreptul de retragere in 14 zile - sigur, cu conditia ca ambalajul sa fie intact.

Buna si multumesc pentru raspuns. Intre timp am mai sapat pentru informatii.
Cu privire la natura suplimentelor alimentare, se pare ca intr-adevar sunt considerate alimente.
Am putea spune ca suplimentele alimentare nu se incadreaza la categoria alimente (de unde si denumirea - este un complex mineral care se administreaza suplimentar fata de alimentatia zilnica).
Insa, art. 2 alin. 2 pct. 1 din Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare ne ofera urmatoarea definitie:
"produs alimentar - orice substanţă sau produs, indiferent dacă este prelucrat, parţial prelucrat sau neprelucrat, destinat sau prevăzut în mod rezonabil a fi ingerat de oameni, conform prevederilor art. 2 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European şi al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei alimentare, de instituire a Autorităţii Europene pentru Siguranţă Alimentară şi de stabilire a procedurilor în domeniul siguranţei produselor alimentare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 31 din 1 februarie 2002, cu modificările şi completările ulterioare".
Mai departe am studiat legislatia europeana mentionata in definitie si am ajung la concluzia ca este considerat aliment orice este ingerat cu exceptia medicamentelor si medicamentelor homeopate.
Avand in vedere ca medicamentele homeopate si suplimentele alimentare sunt reglementate de legi diferite(L. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii reglementeaza medicamentele si medicamentele homeopate iar Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 1069/2007 pentru aproarea normelor privind suplimentele alimentare reglementeaza suplimentele alimentare) am putea spune ca, neincadrand suplimentele alimentare la medicamente ori medicamente homeopate, iar utilizand aceste suplimente prin ingerare, suplimentele alimentare sunt incadrate legal ca si alimente.

Intre timp am sunat la Institutul National de Cercetare Dezvoltare in Bioresurse Alimentare Bucuresti (ei se ocupa si cu avizarea suplimentelor alimentare ) si mi-au confirmat faptul ca suplimentele alimentare sunt incadrate ca si alimente. Insa, dupa parerea lor, exceptia prevazuta de OUG 34/2014 se refera la alimente cu grad ridicat de perisabilitate, suplimentele alimentare avand un termen de valabilitate destul de extins, ar putea face obiectul returului. Prin urmare, varianta sigura nu o pot afla decat de la ANPC.

O speta inteteresanta as putea spune:)
Alin_lex a scris:

Intre timp am sunat la Institutul National de Cercetare Dezvoltare in Bioresurse Alimentare Bucuresti (ei se ocupa si cu avizarea suplimentelor alimentare ) si mi-au confirmat faptul ca suplimentele alimentare sunt incadrate ca si alimente. Insa, dupa parerea lor, exceptia prevazuta de OUG 34/2014 se refera la alimente cu grad ridicat de perisabilitate, suplimentele alimentare avand un termen de valabilitate destul de extins, ar putea face obiectul returului. Prin urmare, varianta sigura nu o pot afla decat de la ANPC.

In viitor (sper intr-unul cat mai indepartat) s-ar putea ca omenirea sa se hraneasca cu ''buline'', acum insa as zice din nou ca art. 3 alin. 3 lit. i din OUG 34/2014
i) având ca obiect furnizarea alimentelor, băuturilor sau a altor bunuri destinate consumului casnic, livrate fizic de un profesionist care se deplasează frecvent şi periodic la locuinţa, reşedinţa sau locul de muncă al consumatorului;

se refera doar la firmele de catering care duc la domiciliul clientilor o ciorba fierbinte, o pizza etc. nu la un distribuitor de pastile care iti bate la usa frecvent si periodic :)

Imi mentin opinia ca vanzatorii de astfel de produse trebuie sa respecte ordonanta daca isi vand produsele telefonic sau online. Deci trebuie sa restituie pretul pe produsele care le sunt returnate cu sigiliul intact.

Cereti un punct de vedere ANPC si, daca doriti, impartasiti-l cu noi. Invatam tot timpul cate ceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare comanda- contract Aspirator Aspirator Va rog frunos jmi puteti spune daca pot anula si implicit refuza un produs care urmeaza sa mi l aduca maine in baza unui contract semnat \" la cald\" in urma ... (vezi toată discuția)
Pot comerciantii online sa nu returneze costul transportului ... catalingeangos catalingeangos Am achizitionat un produs online care a costat 849 lei, iar pe site scrie transport gratuit. Cand am primit factura, scrie 849 lei pret produs, +30 lei ... (vezi toată discuția)
Promovare de suplimente alimentare nenotificate pe piata din romania Elsa60 Elsa60 Buna ziua, As dori o clarificare intr-o problema: O companie de multi level marketing din SUA activeaza pe piata din Romania prin intermediul ... (vezi toată discuția)