avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie concediu crestere copil sotie PFA
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie concediu crestere copil sotie PFA

Buna ziua,

Detin un PFA, iar in ianuarie 2016, am completat o declaratie la ONRC prin care atest faptul ca sotia participa la desfasurarea activitatii PFA-ului meu ([ link extern ] .

Noi dorim sa facem un copil in perioada urmatoare, dar sotia mea nu este angajata, nu detine PFA, prectic nu are alt angajament in afara de activitatea la PFA-ul meu. Intrebarea mea este: sotia poate beneficia de concediu de maternitate si concediu de crestere a copilului daca platim contributiile de sanatate, pensie si somaj pentru ea lunar? Sau trebuie sa o angajez cu contract de munca pentru asta?

Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: AlexIacoban , utilizator 17:09, 22 Ianuarie 2016
1. Pentru a beneficia de indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aiba venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

2. Plata contributiilor la pensie si sanatate nu este o conditie pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.

3. - Inteleg ca sotia dvs. nu are venituri din activitatea ds. ca PFA.
- Ar fi bine sa puneti intrebarea la ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro

Va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra prompt. La punctul 3 enuntat de dumneavoastra se regaseste problema principala a situatiei. Conform legii, am declarat ca sotia "participă, în mod obișnuit, la activitatea desfăşurată" de PFA-ul meu. In acest caz, nu stiu daca se considera ca ea are venit impozabil si poate beneficia de indemnizatie pentru CCC.

Voi contacta ANPIS, precum mi-ati recomandat. Orice sugestie este in continuare binevenita, intrucat legislatia pentru PFA este foarte confuza si in multe cazuri nici institutiile statului nu sunt la curent cu practicile legale - spre exemplu, unele persoane din cadrul ONRC nu stiau de existenta declaratiei de participare sot/sotie la activitatea PFA, declaratie prezenta pe site-ul ONRC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccc alexynoa alexynoa bua ziua,am si eu cateva nelamuriri in Privita acordarii ccc.eu lucrez in maPn,iar sotia este cetatean bulgar si nu lucreaza.in conditiile in care a nascut un ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate pfa arianaferseta arianaferseta Buna ziua Sunt salariata cu CIM pe perioada determinata, care va inceta la 30.09.2015. Am un PFA pentru care decizia de impunere anticipata pe an 2015 are ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie crestere copil delfinut delfinut buna ziua, imi cer scuze daca s-a mai raspuns la aceasta problema insa as vrea un raspuns cat mai actual. Astfel: - partenera mea va naste la inceputul lunii ... (vezi toată discuția)