avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Temei legal aplicabil
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Temei legal aplicabil

Buna ziua.
Va solicit opinia intr-o speta complicata.
Ce temei legal este aplicabil in cauza avand ca obiect plangerea impotriva solutilor procurorului in situatia in care printr-un rechizitoriu s-a dispus sesizarea Instantei privind inceperea judecatii fata de un inculpat iar fata de alti 3 s-a dispus clasarea iar fata de solutia de clasare s-a formulat plangere la judecator.
Rechizitoriului i-a fost constatat legalitatea in procedura de camera preliminara s-a dispusinceperea judecatii.
Cauza avand ca obiect plangerea impotriva soutiei de clasare este in curs de judecata si judecatorul m-a intrebat daca sustin ca punerea in miscare a actiunii penale sa fie facuta de procuror sau de Instanta.
Analizand prevederile art.341 cpp se constata faptul ca legiuitorul a prevazut 2 situatii in care se poate admite plangerea.
alin.6 in cauzele in care nu s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale
alin.7 in cauzele in care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale.

Neintelegerea provine din faptul ca nu stiu daca prezenta cauza poate fi asimilata ca fiind pusa in miscare actiunea penala in cadrul ei cata vreme a fost intocmit un rechizitoriu prin care a fost trimis in judecata un inculpat si clasati alti 3 suspecti, sau ca fiind o cauza in care nu s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale cata vreme intimatii cauzei au fost clasati.
Multumesc anticipat pentru opinii
Stima
Cel mai recent răspuns: ContSters115233 , utilizator 18:34, 22 Ianuarie 2016
341 alin. (6) prevede ca in cazul in care nu a fost pusa in miscare actiunea penala, judecatorul poate admite plangerea, desfiinta solutia [de clasare] si dispune trimiterea cauzei la procuror pentru a pune in miscare actiunea penala. Judecatorul nu poate el insusi sa puna in miscare actiunea penala, fiind strict apanajul procurorului.

Evident, acest lucru este valabil daca vorbim despre persoanele pt care s-a dat solutia de clasare, daca in cazul lor nu fusese pusa in miscare actiunea penala; daca pt cele trimise in judecata a fost pusa in miscare [evident], acest lucru nu poate fi extins si la cele pt care s-a dat clasare, pentru ca vorbim despre un efect personal al actiunii penale.
Va multumesc.
art.341 alin.6 si alin.7 cpp prevad solutile pronuntate de judecator in cauzele In care s-a dispus sau nu s a dispus punerea in miscare a actiunii penale..

Aceasta este ipoteza neclara...pentru ca in aceasta cauza a fost pusa in miscare actiunea penala fata de un inculpat, mai mult de atat a fost inceputa judecata.

Dupa cum afirmati dvs. fata de intimati nu sunt aplicabile prev. art.341alin.7 cpp, intimatii neavand cum, in cazul admiterii plangerii, sa fie supusi direct judecatii alaturi de inculpat, trebuie pusa in miscare actiunea penala in prealabil de catre procuror, corect?
Instanta nu m-a intrebat degeaba de catre cine sa fie pusa in miscare, de procuror sau de Instanta zic eu...
Confuz.
Ultima modificare: Vineri, 22 Ianuarie 2016
ContSters115233, utilizator
Da, consider ca nu se pot extinde efectele punerii in miscare a actiunii penale fata de unii inculpati in ceea ce priveste alti inculpati referitor la eventuala plangere impotriva solutiilor de clasare.

Mi se pare ca este insa o problema si de incadrare in timp, pentru ca daca pentru cei clasati se trimite cauza la procuror pentru a pune actiunea in miscare, dupa care ajungand la judecata, nu e exclusa de plano o judecare a tuturor inculpatilor impreuna, putand fi vorba si despre o situatie de reunire a cauzelor.
Nicaieri nu se prevede competenta judecatorului pentru a pune in miscare actiunea penala. E ca si cum si-ar crea premisele unei eventuale autosesizari, lucru de care se ocupa doar procurorul.
Stati putin.
Vorbim de aceasi cauza, respectiv aceeasi fapta, in cadrul careia unul dintre cei vinovati a fost inculpat si trimis in judecata iar fata de ceilalti s-a dispus clasarea cauzei. Ambele masuri dispuse prin rechizitoriul amintit.

In cazul admiterii plangerii sunt de acord cu dvs. ca automat se impune o judecata de plano, insa de ce mai trebuie sa mearga cauza inapoi la procuror pentru a pune in miscare actiunea penala cata vreme in cauza a fost dispusa punerea in miscare a actiunii penale fata de acel inculpat si solutia de clasare fiind infirmata nu rezulta automat si punerea in miscare a actiunii penale de facto.

p.s. punerea in micasare a actiunii penale de catre judecator impropriu spus, el dispune inceperea judecatii,

Nu stiu, este doar o ipoteza..
Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 22 Ianuarie 2016
ContSters115233, utilizator

Alte discuții în legătură

Calea de atac nu exista? danaa1 danaa1 conform art. 341 alin 6 din cod proc.pen.este mentionat: În cauzele în care nu s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, judecătorul de cameră ... (vezi toată discuția)
Inceperea judecății Narcisa_ Narcisa_ Parchetul a emis ordonanta de clasare, iar judecatorul de camera preliminara a desfintat ordonanta (art. 341 cpp) în vederea completării urmăririi ... (vezi toată discuția)