341 alin. (6) prevede ca in cazul in care nu a fost pusa in miscare actiunea penala, judecatorul poate admite plangerea, desfiinta solutia [de clasare] si dispune trimiterea cauzei la procuror pentru a pune in miscare actiunea penala. Judecatorul nu poate el insusi sa puna in miscare actiunea penala, fiind strict apanajul procurorului.
Evident, acest lucru este valabil daca vorbim despre persoanele pt care s-a dat solutia de clasare, daca in cazul lor nu fusese pusa in miscare actiunea penala; daca pt cele trimise in judecata a fost pusa in miscare [evident], acest lucru nu poate fi extins si la cele pt care s-a dat clasare, pentru ca vorbim despre un efect personal al actiunii penale.
Va multumesc.
art.341 alin.6 si alin.7 cpp prevad solutile pronuntate de judecator in cauzele In care s-a dispus sau nu s a dispus punerea in miscare a actiunii penale..
Aceasta este ipoteza neclara...pentru ca in aceasta cauza a fost pusa in miscare actiunea penala fata de un inculpat, mai mult de atat a fost inceputa judecata.
Dupa cum afirmati dvs. fata de intimati nu sunt aplicabile prev. art.341alin.7 cpp, intimatii neavand cum, in cazul admiterii plangerii, sa fie supusi direct judecatii alaturi de inculpat, trebuie pusa in miscare actiunea penala in prealabil de catre procuror, corect?
Instanta nu m-a intrebat degeaba de catre cine sa fie pusa in miscare, de procuror sau de Instanta zic eu...
Confuz.
Da, consider ca nu se pot extinde efectele punerii in miscare a actiunii penale fata de unii inculpati in ceea ce priveste alti inculpati referitor la eventuala plangere impotriva solutiilor de clasare.
Mi se pare ca este insa o problema si de incadrare in timp, pentru ca daca pentru cei clasati se trimite cauza la procuror pentru a pune actiunea in miscare, dupa care ajungand la judecata, nu e exclusa de plano o judecare a tuturor inculpatilor impreuna, putand fi vorba si despre o situatie de reunire a cauzelor.
Nicaieri nu se prevede competenta judecatorului pentru a pune in miscare actiunea penala. E ca si cum si-ar crea premisele unei eventuale autosesizari, lucru de care se ocupa doar procurorul.
Stati putin.
Vorbim de aceasi cauza, respectiv aceeasi fapta, in cadrul careia unul dintre cei vinovati a fost inculpat si trimis in judecata iar fata de ceilalti s-a dispus clasarea cauzei. Ambele masuri dispuse prin rechizitoriul amintit.
In cazul admiterii plangerii sunt de acord cu dvs. ca automat se impune o judecata de plano, insa de ce mai trebuie sa mearga cauza inapoi la procuror pentru a pune in miscare actiunea penala cata vreme in cauza a fost dispusa punerea in miscare a actiunii penale fata de acel inculpat si solutia de clasare fiind infirmata nu rezulta automat si punerea in miscare a actiunii penale de facto.
p.s. punerea in micasare a actiunii penale de catre judecator impropriu spus, el dispune inceperea judecatii,
Nu stiu, este doar o ipoteza..
Multumesc