avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 177 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune cu probleme
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune cu probleme

Tatal meu a decedat in decembrie anul trecut. Mostenitorii lui suntem cei trei copii si mama. In mod normal, trebuie sa dezbatem succesiunea pe jumatatea din apartamentul parintilor care a apartinut tatei. Eu, avand nevoie de bani pentru rezolvarea unei situatii, am propus sa le cedez celor doi frati cota contra unei sume corespunzatoare cu valoarea imobilului. Mama a spus ca mai bine facem succesiunea pentru tot imobilul, care sa ramana fratilor mei, in cota egala, cu uzufruct viager, iar acestia sa-mi ofere suma corespunzatoare unei treimi din valoarea imobilului. Dupa ce ambii frati au fost de acord, unul dintre ei s-a razgandit. EXISTA O CALE LEGALA PRIN CARE EU SA RENUNT IN FAVOAREA FRATELUI MEU LA COTA CE-MI REVINE DIN IMOBIL, CONTRA UNEI SUME DE BANI? In acest fel, el ar dobandi 2/3 din imobil. Sora, care s-a razgandit, poate contesta cumva intelegerea noastra? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: catalinmail072007 , utilizator 11:38, 26 Ianuarie 2016
Ptr.a avea forta juridica, odata cu dezbaterea succesiunii faceti renunatarea la partea dvs,contra unei sulte(despagubiri),daca sora s-a razgandit nu poate fi oblgata sa fie de caord cu dvs,inteleg ca, la acest moment nu aveti incheiata nici o intelegere scrisa si ca, totul este verbal.
Nu puteti face succesiunea pt tot imobilul, deoarece mama dvs e in viata. Succesiunea in functie de cota fiecaruia si abia apoi, mama poate face ce doreste cu ceea ce a dobandit in urma succesiunii dupa sot.
Raspuns gresit @crm2013, iar cotele din tot imobilul vor fi:5/8 mama in calitate de sot supravietuitor iar copiii, in calitate de descendenti 3/8 .
” Mama a spus ca mai bine facem succesiunea pentru tot imobilul, care sa ramana fratilor mei, in cota egala, cu uzufruct viager, iar acestia sa-mi ofere suma corespunzatoare unei treimi din valoarea imobilului.”
M-am referit strict la acest paragraf din text, si la termenul ”succesiune”- Art. 651/legea nr 319/1944/Succesiunile se deschid prin moarte.
Nu am precizat/contestat cote parte din mosternire.Dar pt. ca mama sa aiba 5/8 de dat, trebuie intai sa le detina.
Dar pot considera discutabila varianta in care doreste mama sa faca - deducem ca daca lasa imobilul pt 2 (din cei 3) copii, cu uzufruct viager, rezulta ca pt dansa ramane nuda proprietate. Ceea ce e grozav, daca doar doreste sa ”aiba control” sa nu se vanda imobilul, dar nu o ajuta deloc, daca nu are unde sa locuiasca. - si nu se aplica dreptul de habitatie implicit, in situatia data.
M-am uitat la profilul dvs.,din pacat nu aveti pregatire juridica si dati" raspunsurile dupa ureche", nu dupa lege,legea nr.319/1944pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor a fost abrogata expres prin Legea nr.71/2011 art.230 j)(publicata in M.Of.al Romaniei ,Partea I,nr.409 din 10 iunie 2011) pentru punerea in aplicare a Legii nr.287/2009 ,privind Codul Civil.Ptr.consolidarea cunostintelor juridice va recomand sincer sa consultati un avocat sau un notar public,concomitent cu studiul tratatelor de drept succesoral,in special cele scrise de prof.Romeo Popescu fost asistent al unui din cei mai mari profesori de drept succesoral:Francisk Deak.Mult succes!

Alte discuții în legătură

Succesiune intre mama si frati c500 c500 Am deschis o succesiune impreuna cu mama mea si cu sora mea,noi mai avem un frate .Tata a murit dar inainte sa moara ia cumparat fratelui meu un apartament iar ... (vezi toată discuția)
Cotitatea disponibila KARRINA KARRINA Parintii mei ( mama si tata) au avut o casa si doi copii ( fiu si fiica). In urma decesului tatalui, cotele mostenitorilor au fost: 10/16-mama, 3/16- fiul si ... (vezi toată discuția)
Ajutor ptrscmircea ptrscmircea tatal meu a murit in ianuarie inca nu am facut succesiunea suntem 3 frati si mama deci 4 stiu ca se va imparti totul in 4 dar mama si sora mea vor sa imi dea ... (vezi toată discuția)