avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1029 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune cu probleme
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune cu probleme

Tatal meu a decedat in decembrie anul trecut. Mostenitorii lui suntem cei trei copii si mama. In mod normal, trebuie sa dezbatem succesiunea pe jumatatea din apartamentul parintilor care a apartinut tatei. Eu, avand nevoie de bani pentru rezolvarea unei situatii, am propus sa le cedez celor doi frati cota contra unei sume corespunzatoare cu valoarea imobilului. Mama a spus ca mai bine facem succesiunea pentru tot imobilul, care sa ramana fratilor mei, in cota egala, cu uzufruct viager, iar acestia sa-mi ofere suma corespunzatoare unei treimi din valoarea imobilului. Dupa ce ambii frati au fost de acord, unul dintre ei s-a razgandit. EXISTA O CALE LEGALA PRIN CARE EU SA RENUNT IN FAVOAREA FRATELUI MEU LA COTA CE-MI REVINE DIN IMOBIL, CONTRA UNEI SUME DE BANI? In acest fel, el ar dobandi 2/3 din imobil. Sora, care s-a razgandit, poate contesta cumva intelegerea noastra? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: catalinmail072007 , utilizator 11:38, 26 Ianuarie 2016
De ce ”din pacate”..? :) va intreb, retoric, desigur.
Veniti cu precizari concrete despre modificare, insa, intelesul de succesiune este acelasi.
Recomandarea dvs sincera, contine o falsa condescendenta, cu o nuanta de absurd , dar si anumite nevoi ce rezida din comunicarea dvs.
Nu consider necesar sa continuam ”discutia”, dar va felicit pt. cunostintele dvs. in domeniul in care sunteti competent.
Succes si dvs..!
Mama a spus ca mai bine facem succesiunea pentru tot imobilul, care sa ramana fratilor mei, in cota egala, cu uzufruct viager, iar acestia sa-mi ofere suma corespunzatoare unei treimi din valoarea imobilului.


tot mobilul ar intra in masa succesorala daca si mama ar fi dcedat, ori nu e cazul, insa se pot face acte in sensul dorit.


Nu e cazul sa renuntati la mostenirea dupa tata ca mi-e ca ramaneti fara ea si daca se razgandeste si mama, chiar ramaneti fara nimic. Mama ar fi cea care ar fi util sa renunte ca sa nu platiti de 2 ori taxe pt acea bucatica, si in plus, va creste si dvs cota.
Acceptati mostenirea dupa tata, dezbateti succesiunea, apoi faceti partaj, cota dvs o dati fratelui contra unei sulte, ramane sa va ganditi ce faceti cu cota mamei functie de ce vrea sora, de suma pe care o vreti si tinand cont si de faptul ca mama vrea sa isi rezerve drept de uzufruct.
Mama -poate face partaj si parte din sulta incasata de la frate sa v-o dea dvs.
-Poate sa nu renunte la cota ei ca din bucata ei mai mare sa ii dea fiicei o cota cat sa reprezinte rezerva succesorala dupa ea, iar restul sa va doneze sau sa faca partaj.
Sora de ce s-a razgandit, ce vrea de fapt ?
Va multumesc tuturor pentru intentia de a ma ajuta in rezolvarea problemei, dar disputele de pe forum nu-mi sunt de nici un folos. Asa ca, haideti sa mai incercam inca o data:

Eu am nevoie de o suma de bani. Fratele si sora mea ar fi dispusi sa ma ajute financiar si cum eu nu as putea sa le returnez banii, am zis sa le "ofer" ceva in schimb. Singurul lucru "disponibil" ar fi bucatica din casa parinteasca care mi se "cuvine". Cum suma de care am nevoie este mai mare decat valoarea 1/8 ce imi revine din cota tatei, mama a venit cu ideea de a "imparti" proprietatea asupra intregului imobil intre cei doi frati ai mei, cu conditia ca eu sa primesc din partea celor doi o suma de bani care sa reprezinte 1/3 din valoarea imobilului, iar ea sa poata locui in imobil pana la decesul sau. De ce s-a razgandit sora mea? Sa spunem ca valoarea de piata a imobilului este de 65000 RON. Daca mama ar "imparti" tot imobilul la cei 3 copii, am avea fiecare 1/3 din imobil. Valoarea 1/3 din imobil ar fi 65000/3=21666RON. Pentru ca eu sa cedez partea mea, in cota egala, celor doi frati, ar trebui sa primesc de la ei 21666 RON, adica 10833 RON de la fiecare. Sora mea ar fi fost dispusa sa-mi ofere doar 6500 RON, nu 10833 RON. Stiu ca nu ii pot obliga sa accepte aceasta situatie si ca acordul verbal initial nu are valoare legala. Am nevoie de raspunsuri utile rezolvarii legale a acestei situatii, nu de contradictii pe termenii juridici. Va multumesc.
Sa stiti ca probema dvs se intelege si daca nu bolduiti tot textul :)
Impartirea asta la 3 nu e corecta, avand in vedere ca mama vrea sa ramana cu drept de uzufruct in casa, dvs va vreti partea ca si cum mama dvs nu ar mai exista, atunci ar fi echitabil de impartit la 3, ori fratii dvs nu au aceasta suma, treimea lor ( la valoarea de piata viitoare) decat dupa ce mama va deceda . Asa ca oferta surorii e oarecum onesta, dar asta nu ma priveste.
Dezbateti succesiunea dupa tatal dvs toti, dvs cedati cota fratelui pt o suma de bani si mama face partaj cu fratii dvs in ce cote doreste sau doar cu fratele, le da/ ii da nuda proprietate, isi pastreaza dreptul de uzufruct si incaseaza o sulta mai mica, bani pe care vi-i da dvs.
Multumesc. Consider subiectul inchis.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune intre mama si frati c500 c500 Am deschis o succesiune impreuna cu mama mea si cu sora mea,noi mai avem un frate .Tata a murit dar inainte sa moara ia cumparat fratelui meu un apartament iar ... (vezi toată discuția)
Cotitatea disponibila KARRINA KARRINA Parintii mei ( mama si tata) au avut o casa si doi copii ( fiu si fiica). In urma decesului tatalui, cotele mostenitorilor au fost: 10/16-mama, 3/16- fiul si ... (vezi toată discuția)
Ajutor ptrscmircea ptrscmircea tatal meu a murit in ianuarie inca nu am facut succesiunea suntem 3 frati si mama deci 4 stiu ca se va imparti totul in 4 dar mama si sora mea vor sa imi dea ... (vezi toată discuția)