Am inchiriat in 2013, pe 2 ani, un apartament de 3 camere unei asociatii RPREZENTATA DE PRESEDINTELE SAU..Dupa 14 luni de plata a chiriei si utilitatilor, chiriasul nu a mai platit nimic, dar nici nu a fost prezent in locuinta ocupata de mobilele sale...ANAF mi-a perceput impozitele in continuare si, pentru rezilierea contractului inainte de expirare, mi-a cerut, conform Legii locuintei, sa aduc fie un act aditional la contract (semnat deci si de chiriasul absent din locuinta), fie o sentinta judecatoreasca....La expirarea (naturala!) a contractului, chiriasul a aparut si si-a...recuperat obiectele din apartament, promitand sa plateasca restantele (depasind 30.000lei). Am evitat sa-i blochez accesul si fapta intrucat ignor prevederile legale in aceasta situatie... DAR FOSTUL CHIRIAS NU A PLATIT NIMIC DE PESTE 6 LUNI de la plecarea lui...Prin cunostinte comune am aflat ca persoana care era presedintele asociatiei (locuind in provincie) a demisionat, ca asociatia nu ar mai exista, ca ea si presedintele ei au si multi alti creditori, desi ambii ar fi insolvabili!!
Culmea este ca o plangere penala a mea contra acestei persoane (art.144 CP - INSELACIUNEA) a fost respinsa nefiind chipurile,.... cazul! !
1.CE SE MAI POATE FACE IN PREZENT, DEBITUL FIIND CONSIDERABIL?
2.Ce articol din Codul civil are in vedere o asemenea fapta?
3.De cand decurge termenul de prescriere (3 ani?)?
4.Ce poate face un executor judecatoresc daca asociatia si reprezentantul ei sunt insolvabili?
5.Ce se mai poate face prin instante si cat ar dura?
Multumesc pentru un raspuns cat mai pertinent, clar si detaliat
Nu este vorba despre vreo infractiune in speta, este doar un litigiu civil.
Pentru fiecare chirie restanta curge cate un termen de prescriptie, cu incepere de la data scadentei fiecareia. Daca ati incheiat contractul in 2013, inseamna ca sunteti inca in termenul de prescriptie. Introduceti o actiune in pretentii impotriva chiriasului prin care sa solicitati chiriile restante.
Conform unor avocati si executori, termenul de prescriptie (este intr-adevar de TREI ANI??) ar decurge de la data aparitiei debitului si nu de la data incheierii contractului..
Exista avocati specializati in asemena spete?
Ce decizie poate pronunta instanta si cum se poate recupera ceva de la persoane fizice sau juridice INSOLVABILE?
Intrucat chiriasul este persoana juridica cum se poate transfera responsabilitatea debitului unei persoane fizice, fostul sau presedinte?
Da, de la aparitia debitului incepe sa curga termenul, care este intr-adevar de 3 ani. De exemplu, daca dvs ati stabilit data x ale lunii pentru plata chiriei si aceasta nu v-a fost platita, de la data x ale lunii va incepe sa curga termenul, acest lucru repetandu-se pentru fiecare chirie urmatoare neplatita. Ce v-am spus referitor la incheierea contractului era orientativ [presupunand ca ati fi incheiat contractul in ianuarie 2013 si de atunci nu vi s-ar mai fi platit, ati fi inca in termen - am luat cazul extrem].
Instanta va poate admite cererea chiar daca debitorul ar fi insolvabil.
MULTUMESC....Faptul ca instanta imi admite cererea este doar o conditie prealabila...Dar poate instanta si solutiona ceva in favoarea mea? Caci logic, obiectiv si fizic din NIMIC iese tot NIMIC...In schimb eu ma aleg cu NOI PAGUBE - plata noilor COSTURI - DE TIMP, NERVI SI DESIGUR BANI? In plus mi s-a spus ca pentru recuperarea utilitatilor este necesara o actiune suplimentara si diferita! Asa este?
Chirias rau platnic
nicudrag
Am inchiriat un apartament unei asociatii care nu mi-a platit chiria timp de 10 luni si nici nu a acceptat sa reziliem contractul prin act aditional inainte de ... (vezi toată discuția)