avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Front stradal
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Front stradal

Buna ziua,

detin un teren de aprox. 2000 mp din care as putea vinde o parte. Dimensiunile lui sunt de 20 ml deschiderea la strada (frontul stradal) si peste 100 lungime. In laterale si spate sunt alte terenuri/proprietati.

S-a ivit ocazia de a vinde o parte din el, iar in urma unei dezmembrari ar rezulta 2 parcele: una la strada de 17 ml pe aprox. 40, cealalta avand 4-5 ml la strada, dupa cei 40 de metri s-ar "largi" la 20.

Intrebarea este urmatoarea: se poate construi pe cea de-a doua? Ma refer la partea din ea unde are dimensiuni construibile. Primaria ia in calcul, prin frontul stradal", deschiderea de 4-5 sau latimea de 20 unde s-ar construi efectiv?

In speranta ca m-am facut inteles, va multumesc anticipat pentru ajutor,
Radu.
Ultima modificare: Duminică, 24 Ianuarie 2016
radugr, utilizator
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 16:12, 27 Ianuarie 2016
:)..asta este altceva. Se poate construi. Puteti vinde si asa, insa, sa stiti ca ar fi bine sa va asigurati cumva ca veti vinde.Poate un ante-contract de vanzare-cumparare, cu un avans. Si acel teren, este teren privat, al cumparatorului, dar de acces. Servitute, nu e cazul, doar daca prin acel drum se face accesul spre mai multe proprietati.
Stiu caz concret, langa Bucuresti/jud. Ilfov , si e cam dificila si costisitoare modalitatea aceasta de acces ( o suprafata care trebuie betonata/pietrisul nu tine mai mult de 2 ani, iar iarna/zapada, e o corvoada) - de aceea v-am sugerat antecontractul, sa nu faceti demersuri si apoi sa se razgandeasca.
Pai nu e nevoie de antecontract, cel care se va lega la cap cu problemele descrise de mai sus voi fi eu :">...Sunt constient de problematica distantei casei de strada principala (locul unde sunt utilitatile) si corvoada debarasarii de zapada, insa pretul obtinut pe cealalta parcela e de nerefuzat.

Deci, se poate construi?
sigur ca se poate construi pe bucata de teren unde latimea e de 19m. chiar nu inteleg de ce NU s-ar putea construi - latimea e suficienta si nici o regula romaneasca nu te obliga sa construiesti la strada, ci poti construi oriunde in interiorul terenului care iti apartine. bineinteles, acest oriunde este restrictionat de respectarea regulilor privitoare la vecini. in rest... bani sa ai, sa iti faci casa cum o doresti ! ca un exemplu: pe un teren de 400 mp am construit o vila de 120 mp la sol, cu 4 etaje inaltime. si am construit chiar pe hotar cu vecinul de la nord, avand acordul sau notarial. inclusiv cu ferestre spre el :P
Sa vedem ce prevede si legea in aceasta privinta... HG 525/1996, pentru aprobarea Regulamentului General de Urbanism, la art 30 spune asa:

ARTICOLUL 30
Parcelarea
(1) Parcelarea este operaţiunea de divizare a unei suprafeţe de teren în minimum 4 loturi alăturate, în vederea realizării de noi construcţii. Pentru un număr mai mare de 12 loturi se poate autoriza realizarea parcelării şi executarea construcţiilor cu condiţia adoptării de soluţii de echipare colectivă care să respecte normele legale de igienă şi de protecţie a mediului.

(2) Autorizarea executării parcelărilor, în baza prezentului regulament, este permisă numai dacă pentru fiecare lot în parte se respectă cumulativ următoarele condiţii:

a) front la stradă de minimum 8 m pentru clădiri înşiruite şi de minimum 12 m pentru clădiri izolate sau cuplate;
b) suprafaţa minimă a parcelei de 150 m2 pentru clădiri înşiruite şi, respectiv, de minimum 200 m2 pentru clădiri amplasate izolat sau cuplate;
c) adâncime mai mare sau cel puţin egală cu lăţimea parcelei.
(3) Sunt considerate loturi construibile numai loturile care se încadrează în prevederile alin. (2)
.


Si cum aceasta este legea speciala in domeniu, deroga de la prevederile minimale ale Codului Civil. Deci, mai pe romaneste, daca parcela respectiva nu are deschidere stradala (nu la mijloc, nu la colt sau mai stiu eu unde) de minim 8 ml nu se poate construi nimic pe ea. Iar daca vorbim de casa individuala sau duplex, trebuie sa aiba o latime minima stradala de 12 ml.
Asta ca sa stiti ce aveti de facut in conditiile legii!
Ultima modificare: Luni, 25 Ianuarie 2016
Kyandra, moderator
Asa am interpretat si eu asta, un arhitect mi-a spus acelasi lucru in timp ce altul mi-a spus: "Poti construi fara probleme!". Am doi amici care au terenuri cu configuratii asemanatoare si deja stau in casele construite acolo (avizele necesare AC-ului fiind date, inclusiv cel de la pompieri, care mai pune probleme).

De la primaria Craiova nu poti obtine un raspuns (oricare ar fi, Da sau NU) inainte de a face parcelarea, sunt oameni total incompetenti sau indiferenti acolo, iar raspunsurile de la persoane private vad ca se contrazic....Naiba stie, legea vad ca spune destul de clar. Neclar e cum de exista atatea (zeci, sute) cazuri similare cu rezolvari pozitive.

Alte discuții în legătură

Construire casa Milla_Paris Milla_Paris Vreau sa achizitionez un teren de 700 mp cu deschidere de 47 m.Dupa calcule ar insemna ca lungimea este de 14,89 m. Am auzit de la alte persoane care au avut ... (vezi toată discuția)
Teren neconstruibil dpdv al deschiderii la strada (conform cert. urbanism) webknight webknight Buna ziua, conform Cert. Urbanism pentru construire primit de la Primaria Constanta, terenul meu este neconstruibil dpdv al deschiderii la strada(Conform ... (vezi toată discuția)
constructie casa pe teren ingust claudia5555 claudia5555 Buna seara. Detin un teren cu deschidere la strada de 10 m si aproximativ 31 m lungime. Se poate obtine certificat de urbanism pe acest teren? Constructia va ... (vezi toată discuția)