avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Front stradal
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Front stradal

Buna ziua,

detin un teren de aprox. 2000 mp din care as putea vinde o parte. Dimensiunile lui sunt de 20 ml deschiderea la strada (frontul stradal) si peste 100 lungime. In laterale si spate sunt alte terenuri/proprietati.

S-a ivit ocazia de a vinde o parte din el, iar in urma unei dezmembrari ar rezulta 2 parcele: una la strada de 17 ml pe aprox. 40, cealalta avand 4-5 ml la strada, dupa cei 40 de metri s-ar "largi" la 20.

Intrebarea este urmatoarea: se poate construi pe cea de-a doua? Ma refer la partea din ea unde are dimensiuni construibile. Primaria ia in calcul, prin frontul stradal", deschiderea de 4-5 sau latimea de 20 unde s-ar construi efectiv?

In speranta ca m-am facut inteles, va multumesc anticipat pentru ajutor,
Radu.
Ultima modificare: Duminică, 24 Ianuarie 2016
radugr, utilizator
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 16:12, 27 Ianuarie 2016
Caz concret in Pitesti langa mine. Parcela 600mp impartita in doua cu deschidere de 16-17m la strada. O bucata in fata si una in spate de cate 300mp. Cea din spate are drum de cred 4m pana la strada. Totul inghesuit ingrozitor, da se construieste si au primit autorizatie. Sunt la periferie, nu in buricul targului.
In cazul descris de mine nu ar fi asa, parcelele fiind maricele (in fata vreo 700 mp, iar cea din spate, peste 1000 mp).
Parerea mea personala este ca se poate construi (la modul general). Daca nu aveti posibilitatea de a primi un raspuns oficial de la primarie, verificati macar ce este trecut in PUG-ul orasului pentru zona respectiva. De exemplu in anumite localitati din Ardeal este obligatoriu sa construiesti la strada. In anumite zone din Bucuresti nu ai voie sa construiesti in spatele curtii sau sa ai o casa mai lunga de 15 m etc. Sau esti obligat sa construiesti numai case cuplate... Macar cereti o audienta la arhitectul sef al orasului.

Parerea mea, ca sa fiti sigur:
v.1 faceti parcelarea si cereti de la primarie Certificat de Urbanism
v.2 vindeti tot terenul la un singur proprietar si va luati Dumneavoastra unul mai mic.
V.3 impartiti pe jumatate sau in alta proportie (taind proprietatea pe lungime), dar sa fie patrulatere, unul la strada si altul in spate; lotul din spate va primi drept de servitute de trecere de la lotul din fata. In cazul asta puteti cere un certificat de urbanism de informare de la primarie propunand doua constructii pe acelasi teren inainte de a face impartirea.

Problema ramane daca nu veti construi in viitorul foarte apropiat, restrictiile de urbanism se pot modifica in urma modificarii legislatiei sau cu ocazia unui nou PUG.

Restrictiile de 8/12 m sunt date in primul rand de faptul ca pe o latime mai mica (tinand cont si de retragerile obligatorii fata de vecini) poti construi o casa chinuita, cu o circulatie interioara incomoda (treci dintr-un dormitor in altul de exemplu). In cazul Dumneavoastra terenul ar permite construirea a doua case normale.
Ultima modificare: Marți, 26 Ianuarie 2016
DinuX, utilizator
Si parerea mea tot asta e. Din pacate, nu conteaza cum cred eu ca e corect si normal ci doar ce spune legea (Codul Civil, RLU si ce-o ma fi). In PUG-ul orasului si PUZ-ul pentru zona respectiva nu se specifica nimic iesit din comun, toate conditiile ar fi indeplinite dupa parcelare.

Azi am fost la primarie, chiar la cei de la urbanism si habar n-au. Nimic! O sa ma duc in audienta la arhitectul sef al primariei joi intre 12-14 (astea 2 ore pe saptamana sunt alocate audientelor lui/ei, atat :) ). Dar, tot timpul e un "dar" in relatiile cu autoritatile locale, nu mi se va da nimic scris, doar verbal. Iar de vorbele lor sunt cam satul :D.

Variantele:

1. N-as face parcelarea inainte de a afla daca ambele ar ramane construibile.
2. Suprafata e prea mare pentru cumparator, nu e interesat/nu are bani pentru a cumpara totul.
3. Nu prea se poate face parcelarea in alt mod pentru ca terenul intreg are doar 21-22m latime (pe vreo suta lungime). Ar ramane o forma urata (si zicea cineva mai sus, ar parea totul inghesuit), doua "limbi" de pamant de 10-11 m lungi cat un teren de fotbal :)

Ca o ironie, terenul respectiv se afla pe o strada cu 7 alei, 4 sau 5 dintre ele avand 3.5 m latime, una maxim 2 m, alei in proprietatea primariei care au cel putin 20-30 de case pe ele...La mine nici n-ar fi alee.
Ultima modificare: Marți, 26 Ianuarie 2016
radugr, utilizator
la v.3 nu ma gandeam sa faceti 2 fasii de 10 m x 100 m ci 2 loturi de 20m x 50m, din care unul la strada care ofera acces (servitute de trecere) celui de-al doilea.

De ce este PUZ pe zona respectiva? E zona protejata sau a intentionat un vecin sa modifice regulamentul din PUG?

Alte discuții în legătură

Construire casa Milla_Paris Milla_Paris Vreau sa achizitionez un teren de 700 mp cu deschidere de 47 m.Dupa calcule ar insemna ca lungimea este de 14,89 m. Am auzit de la alte persoane care au avut ... (vezi toată discuția)
Teren neconstruibil dpdv al deschiderii la strada (conform cert. urbanism) webknight webknight Buna ziua, conform Cert. Urbanism pentru construire primit de la Primaria Constanta, terenul meu este neconstruibil dpdv al deschiderii la strada(Conform ... (vezi toată discuția)
constructie casa pe teren ingust claudia5555 claudia5555 Buna seara. Detin un teren cu deschidere la strada de 10 m si aproximativ 31 m lungime. Se poate obtine certificat de urbanism pe acest teren? Constructia va ... (vezi toată discuția)