avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... concediul medical premergator pensiei de invaliditate ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

concediul medical premergator pensiei de invaliditate poate fi intrerupt o perioada scurta?

pentru intelegerea situatiei, vin cu explicatii:deoarece am probleme medicale recunoscute de multi ani,am fost concediata prin desfiintarea postului, pe motiv ca.. "tu, oricum, poti sa iesi la pensie.."Nu am decat 47 de ani si,oricum , nu voiam sa accept ideea ca sunt..invalid..Deoarece ,LEGAL este sa primesc un salariu compensatoriu, ma intreb daca mai am dreptul la el si daca ies la pensie de invalid. direct din preaviz...DE ACEEA IMI PUN INTREBAREA DE MAI SUS..
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 15:30, 31 Iulie 2009
Nu prea am inteles problema ta. Esti deja invalid, ai fost incadrat in munca, te-au dat afara cu preaviz si poti intra in pensie de invaliditate ???#-o
Daca esti invalid inseamna ca ai avut contract de munca doar de 4 ore. Preavizul trebuie sa ti se dea asa cum l-ati stabilit in contractul de munca, in caz contrar se aplica prevederile Contractului colectiv de munca la nivel de ramura sau la nivel national. De asemenea, in caz de desfiintarea postului se primeste salariu compensator, indiferent ca esti invalid sau nu, aplicat la norma de lucru pe care ai prestat-o.
Pensia de invaliditate se acorda la cererea persoanei interesate, dupa efectuarea expertizelor medicale de catre comisia medicala desemnata de catre CNPAS sau casa teritoriala de pensii.
Mai reveniti cu amanunte.
buna ziua,recunosc ca am uitat sa pun ghilimele la "invalid"...era doar o formulare pe care trebuie sa o accept eu.
Am lucrat cu contract pe perioada ned. ,norma intreaga, pt. ca la angajare eram sanatos.IN TIMP DE 20 DE ANI DE MUNCA, m-am imbolnavit de boli care-mi afecteaza capacitatea de munca si care-mi dau dreptul sa ies la pensie de boala.
Ma intrebam cum este mai avantajos pt. mine sa procedez...sa incep formalitatile de pensie din previz, cand inca sunt "angajata" la firma, sau sa ies in somaj si apoi sa o fac...Referitor la conc. medic, aici era.." buba"-cat de lung trebuie sa fie si daca poate fi fractionat in perioada premergatoare cererii de pensionare pe caz de boala? (fractionarea e det. de perioada de preaviz in care trebuie sa merg la munca, conf. legii..)
multumesc pentru rabdare si intelegere..
Toate demersurile pentru obtinerea unei pensii, de orice tip ar fi ea, dureaza de la 1 luna la 5 luni. In cazul pensionarii de invaliditate se mai adauga perioada de expertizare a comisiei medicale. Bine ar fi sa incepeti procedura cat sunteti in somaj. In afara faptului ca va luati salariul compensator si ajutorul de somaj, care in vremea asta conteaza, pensia de invaliditate o puteti primi undeva la 3 luni de la efectuarea tuturor formalitatilor. SUCCES
udin a scris:

Ma intrebam cum este mai avantajos pt. mine sa procedez...sa incep formalitatile de pensie din previz, cand inca sunt "angajata" la firma, sau sa ies in somaj si apoi sa o fac...Referitor la conc. medic, aici era.." buba"-cat de lung trebuie sa fie si daca poate fi fractionat in perioada premergatoare cererii de pensionare pe caz de boala? (fractionarea e det. de perioada de preaviz in care trebuie sa merg la munca, conf. legii..)

1. Mai avantajos pentru dvs. este sa realizati un stagiu de cotizare cat mai indelungat, el se reflecta direct asupra cuantumului drepturilor de pensie de care veti beneficia.
Perioada in care o persoana beneficiaza de ajutor de somaj constituie perioada asimilata stagiului de cotizare.

2. Perioada de concediu medical este stabilita de medic. Ce intelegeti prin "perioada premergatoare cererii de pensionare"?
Puteti depune cererea de pensionare numai dupa ce Comisia de expertiza medicala va incadreaza in grad de invaliditate, prin emiterea unei decizii medicale.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

:offtopic:
mimi.manea a scris
pensia de invaliditate o puteti primi undeva la 3 luni de la efectuarea tuturor formalitatilor.

Undeva, candva... ;)
Ultima modificare: Vineri, 31 Iulie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare medicala nesica nesica Buna ziua, As dori sa primesc o consultatie referitor la urmatoarea situatie: Am 58 de ani si un stagiu de cotizare de 37 de ani.In luna decembrie am primit ... (vezi toată discuția)
Somaj dodorel62 dodorel62 Buna seara . Am varsta de 53 de ani si un stadiu de cotizatie de 33 de ani.dintre acesti ani lucrati ,unii sunt de grupa 1,unii grupa 2,altii fara grupa ,iar ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate ContSters299695 ContSters299695 Buna ziua.Am 47 ani si in prezent sunt salariata ,dar in concediu medical si as vrea sa stiu ca dupa ce se termina concediul medical pot intra in somaj? ... (vezi toată discuția)