avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj firma la divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj firma la divort

Divort fara copii. Sotul asociat unic la firma proprie infiintata in timpul casatoriei. Care sunt drepturile de care beneficiaza sotia din firma sotului si pe ce perioada se calculeaza.aceste drepturi?
Cu stima,
Marieta
Sunt aproximativ in aceeasi situatie, cu mentiunea ca incerc pe cat posibil sa evit divortul.
Sunt unic asociat in firma.
Profitul este mic sau nu este. Ma refer la contul 121.
Ca si active, ar fi niste utilaje despre care vreau sa stiu daca intra la partaj.

Vreau sa multumesc anticipat pentru rabdarea de care dati dovada sa-mi cititi cazul.

Nu am gasit nicaieri, din toate cazurile care le-am citit, cum se ia in calcul amortizarea utilajelor. Ce se intampla daca utilajele sunt in mare parte amortizate? Ce se partajeaza? Se face o evaluare?

Parerile sunt impartite, dar de cele mai multe ori se sustine cu tarie ca firma este o entitate separata de soti, si ca nu intra la partaj decat eventual partile sociale, care se evalueaza.

Mai apare un aspect... Fiind entitate distincta, la partaj se ia in considerare aportul fiecarui sot. Pot dovedi ca o mare parte din contributie am avut-o eu. Din salariul meu si alte venituri.

------

Tot pe firma, se realizeaza niste venituri care sunt un fel de proprietate intelectuala (dupa parerea mea). Lucrari personale publicate pe internet, la care aportul sotiei este null. Doar daca instanta nu considera, cumva... ca m-a sustinut moral??

Proprietatea unor site-uri de internet se considera bun comun din moment ce sotia are doar idee ce fac eu acolo dar nu a contribuit absolut deloc?

O buna parte din finantarea firmei s-a facut cu aceste venituri. Ca si dovezi ar fi contractul, extrasele de cont cu incasarile aferente.


Ce sa mai intre la partaj daca veniturile cred ca pot fi dovedite ca fiind proprietate intelectuala, iar firma a fost finantata cu aceste venituri + salariul meu (din nou, dovada cu veniturile lunare) iar bunurile cumparate pe firma au fost luna de luna amortizate.

Profit net mic, sau zero. Ba chiar este posibil ca soldul contului 121 sa fie debitor, adica in pierdere.

Autoturismele cumparate pe persoane fizice da, acelea cred ca intra la partaj, precum si locuinta, insa din nou, autoturismele eu le-am cumparat din banii care au rezultat din activitatea mea intelectuala. Contractul este pe firma insa doar eu am desfasurat acea activitate.

Sotia nu a fost angajata in firma, figureaza pe alta societate si a fost multi ani pe crestere copil. Sunt de acord ca ea trebuie protejata legal, iar despre copii nici nu mai zic: PENTRU EI facem tot ce facem.

Situatia mea este cu atata mai incurcata pentru mine, cu cat as vrea sa fac investitii si sunt blocat. Din nou, veniturile mele...

Mentionez un aspect important: in banca, in contul firmei nu s-a depus numerar NICIODATA din activitatea la care si ea participa. In banca s-au incasat doar bani din sursa mea de activitate intelectuala.

----------

O alta chestiune: cu ceva timp in urma, sa zicem acum 3 ani, am semnat la notar o imputernicire prin care ea ma poate reprezenta la nivel maxim. Nu mai stiu cum ii zice. Practic, sa nu mai umble dupa mine sa semnez orice hartie. Cu respectiva hartie putea merge la banca de exemplu sa se adauge pe ea ca fiind autorizata pentru operatii bancare.
Nu stiu daca asta conteaza, sau schimba cu ceva ca sunt unic asociat.
Banuiesc ca, chiar daca i-am dat "putere" nelimitata in a ma reprezenta, nu poate sa se adauge ea pe ea ca si asociat. Tot eu trebuie sa semnez o realocare se parti sociale.

-----------

Inchei prin a repeta ca NU vreau sa divortez dar de 2 ani sotia imi spune ca nu ma iubeste si ma respinge total. Motivul? Si-a gasit o persoana de care s-a atasat, tocmai la noi in firma. Se pare ca dintr-o data eu nu mai sunt potrivit pentru ea. Ba chiar i-am surprins, intr-o "colaborare" de a sustrage o parte de bani din firma. Nu vreau sa-l numesc furt... Daca aveam rabdare, le puteam organiza un flagrant, insa CHIAR ACOLO AM AJUNS? Sa ma apar cu politia de propria sotie?

Sunt extrem de dezamagit de ea, cu atat mai mult cu cat este mama copiilor nostrii.

Va rog, daca aveti intrebari, sa ma lamuresc si eu ce sa fac...
pot sa ma gandesc sa evoluez ca investitie??
Pot achizitiona ceva pe firma?

ca de 2 ani de zile astept si incerc sa sper ca-si revine, dar... se pare ca nu vrea sa depuna nici un efort minim.

Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 10 Martie 2016
ddps, utilizator
Am uitat un aspect important. Firma a fost infiintata DUPA casatorie.
Stimate user, amestecati mere cu pere si nu inteleg de ce. Aveti o firma 100% a dvoastra, f bine! Acolo unde sunteti dvoastra actionar iar sotia nu este, pur si simplu nu o privesc castigurile/pierderile din acea entitate juridica independenta.
Problema, si macar un deget tot bag in foc, e ca, probabil dvoastra ati imprumutat firma, aceasta constituindu-se in aport comun AL AMBILOR SOTI. Ca atare daca exista acest gen de imprumut, sotia va putea revendica jumatate din imprumuturile respective.
Ref amortizarea utilajelor, aceasta are o insemnatate contabila, odata amortizate utilajele "disparand" dintr-o cheltuiala deductibila. Dar orice mijloc fix poate fi valorificat, sub forma unui venit in firma, chiar daca contabiliceste vorbind are valoare 0.
Cat despre faptul ca nu vreti sa divortati, exista jurisprudenta diferita: o juda de la Pascani a refuzat sa acorde divortul initiat de sotie, pe motiv de...lipsa de motive temeinice, o juda din Buc a acordat divortul pe motiv ca "dragoste cu sila nu se poate".
Acest mod de a privi lucrurile nu l-am mai intalnit. Adica contul 4551 - [ link extern ]

care este datoria firmei catre asociati sa fie perceputa drept obligatie al sotului asociat catre alta persoana care nu este asociata. Din cate am citit, decizia de investire a banilor in firma il priveste doar pe asociat.

Nu stiu daca o obligatie a firmei poate fi bagata la partajare.

Unii sunt de parere ca doar partile sociale sunt partajabile... Am citit cum ca legea nu poate fi "alterata" in felul in care prin divortul, sotul care nu este actionar, sa devina dintr-o data cu drepturi in entitatea juridica.

Dupa cum am zis, faptul ca firma s-a indatorat prin imprumut de la sot, nu inseamna ca sotia a contribuit. Nu stiu daca poate pretinde... Poate sunt si alte pareri sau imi explicati.

Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 10 Martie 2016
ddps, utilizator
Lucrurile nu sunt atat de complicate, se stabileste de comun acord sau de instanta care e contributia sotiei la acea firma, procentual, se evalueaza partile sociale si se despagubeste.
In privinta masinilor e se evalueaza, se face dovada veniturilor din care s-au achitat si se atrubuie unuia sau altuia dintre soti, cu sau fara sulta.

Parerea mea e sa nu ajungeti in instanta, mai degraba discutati, faceti amiabil si divort si partaj.
Daca doriti, pe moment puteti face o conventie matrimoniala ca sa va puneti la adapost pentru investitii. Ideea e ca, daca creste valoarea firmei, creste suma de despagubit.

Alte discuții în legătură

Bani dati cu imprumut geta36 geta36 sotul/sotia imprumuta firma la care este asociat, cu o suma mare de bani, fara aprobarea celuilat sot/sotie (fara ca acesta sa stie, practic) . Cum poate ... (vezi toată discuția)
Firma intra la partaj? Raduu13 Raduu13 Bună seara! În urma deteriorării iremediabile ale relațiilor conjugale, urmează să divorțăm cu soția. Din păcate, partajul probabil nu ... (vezi toată discuția)
Partaj dividende smoothie smoothie Va rog sa ma lamuriti in cateva probleme legate de procedura de partaj de dupa divort. 1. sotul este asociat unic la societate infiintata inainte de ... (vezi toată discuția)