Raportul dvs de munca sau de serviciu trebuia sa inceteze de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare (art.56 alin.1 lit.c teza I Codul Muncii, respectiv art. 98 alin.1 lit.d din Legea 188/1999).
In acest sens, dvs veti lucra cele 2-3 luni fara a exista un cadru legal pentru desfasurarea activitatii dvs.
Daca pensionarea este de limita de varsta, cu reducerea varstei, atunci totul este in regula.
Codul Muncii:
Art. 56
(1) Contractul individual de muncă existent încetează de drept:
c) .................................la data comunicarii deciziei de pensie in cazul .................
..................pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare.....
De acord cu dvs. Daca se incheie raporturile de munca(asa cum este firesc), mai pot desfasura in continuare activitatea? Cum? Se va incheia un alt contract de munca si in ce conditii? Pot primi si pensie? Multumesc.
1. Daca sunteti pensionat la limita de varsta , atunci puteti cumula pensia cu salariu, indiferent de sectorul de activitate si indiferent de cuantumul pensiei incasate.
Art. 118 din Legea 263/2010:
(1) În sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, în condiţiile legii, următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limită de vârstă;
b) nevăzătorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum şi copiii, pensionari de urmaş, încadraţi în gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmaş, prevăzuţi la art. 84 lit. a) şi b).
2. Daca vorbim despre sectorul privat, atunci se poate inchreia un nou c.i.m. cu acelasi angajator , cu data inceperii activitatii data incetarii raportului de munca.
3. Daca vorbim despre sectorul bugetar, atunci incadrarea salariatilor la institutiile si autoritatile publice si la alte unitati bugetare se face numai prin concurs sau examen, dupa caz. (a se vedea art.30 alin.1 C.mun. si HG 286/2011 , respectiv HG 611/2008).
@ Mircea Carp.Daca citeati mai atent, observati ca era vorba despre pensionare la limita de varsta si cu indeplinirea conditiilor cerute de aceasta. Problema era ca pana la aparitia deciziei de pensionare, pot lucra in continuare astfel incat sa am acoperite acele luni 2-3 cate vor fi ele, avand in vedere ca salariul este singura mea sursa de venit? Stiu, veti spune ca va trebui incheiat un alt CIM, dar acesta presupune timp(editare, publicare, inscriere candidati, verificare dosare, concursul, eventuale contestatii,..) si in final se va ajunge la aceeasi perioada de timp. Asta este nelamurirea mea.Mentionez ca este vorba de o institutie publica, iar statutul meu este de personal contractual. Aici va rog dati-mi un raspuns despre perioada de la incheierea CIM si pana imi va sosi decizia. Va multumesc si promit ca este ultimul comentariu pe aceasta tema, indiferent daca primesc sau nu un raspuns concret.