avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Este certificatul de mostenitor necesar pentru ...
Discuție deschisă în Executare silită

Este certificatul de mostenitor necesar pentru executarea contra succesorilor?

Buna ziua.
Art.687, al.2, ncpc, spune: "În cazul în care moştenirea a fost acceptată şi există numai moştenitori majori, executarea silită va fi pornită împotriva tuturor". "Exista" banuiesc ca presupune existenta certificatului de mostenitor. Pe de alta parte, art.688 spune"acă la moartea debitorului executarea era începută, ea se suspendă şi nu va fi reluată împotriva succesibililor acceptanţi decât după 10 zile".
Intrebarea este: Daca debitorul a decedat dupa inceperea executarii, iar succesibilii au optat pentru acceptare, dar nu au dezbatut mostenirea, pot fi executati ca succesori acceptanti sau trebuie sa aiba certificat de mostenitor? In situatia a doua, ce poate face creditorul pentru a forta dezbaterea succesiunii? Are exercitiul acestei actiuni, poate cere in instanta, avand in vedere ca nu poate obtine un curator? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: catinf , utilizator 10:51, 3 Februarie 2016
Pot fi executati succesori si in baza doar a acceptarii succesiuni intrucat legea[ art.687(1)NCP C] se refera la acceptarea succesiunii care, se realizeaza prin acceptarea succesiunii, nefiind necesar certificatul de mostenitor.Puteti formula actiune oblica conform art.1.560 NCC daca debitorii(succesorii) refuza sau neglijeaza dezbaeterea succesiunii.
Multumesc. Eu de fapt sunt succesor (si in acelasi timp tert dobanditor). Am urmatoarea nelamurire vis a vis de articolul 1560 pe care il invocati:
(1) Creditorul a cărui creanţă este certă şi exigibilă poate să exercite drepturile şi acţiunile debitorului atunci când acesta, în prejudiciul creditorului, refuză sau neglijează să le exercite.
(2) Creditorul nu va putea exercita drepturile şi acţiunile care sunt strâns legate de persoana debitorului.
(3) Cel împotriva căruia se exercită acţiunea oblică poate opune creditorului toate mijloacele de apărare pe care le-ar fi putut opune debitorului.

Articolul se refera la "debitor", ori succesorul nu este debitor pana nu i s-a stabilit calitatea de mostenitor si cota sa. Iar problema dezbaterii fortate a succesiunii nu cumva intra sub incidenta alin. (2) , fiind "strans legata de persoana debitorului"?
Din momentul in care a acceptat succesiunea poate deveni debitor[Art.687(1)NCPC],daca a acceptat succesiunea are calitatea de succesor si debitor,cota poate fi stabilta ulterior printr-o actiune in instanta la cererea creditorului.
Multumesc. Sa inteleg ca se va continua executarea in acelasi dosar, cu succesorii acceptanti si tertii dobanditori ca debitori, dar nu se va putea proceda la executarea efectiva pana nu se stabilesc cotele si implicit pna nu avem certificate de mostenitor?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare imobiliara contra tertilor dobanditori cu debitorul decedat catinf catinf Buna ziua, Executarea a fost pornita inainte de decesul debitorului, s-a obtinut de catre executori o incuviintare a executarii silite imobiliare pronuntata ... (vezi toată discuția)
Recuperare debite asociatia de proprietari frujamarin frujamarin Proprietar apartament decedat in anul 2000 Locuieste fiul proprietarului de apartament Nu s-a facut succesiunea si fiul nu va solicita succesiunea intrucat ... (vezi toată discuția)
Debitor decedat anterior executarii; dosar nou contra succesorilor? catinf catinf Buna ziua, Debitorul a decedat anterior incuviintarii executarii silite, executorii au luat act de deces dupa crearea dosarului. Nu s-a efectuat niciun act de ... (vezi toată discuția)