avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1020 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... donatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

donatie

Buna ziua!
Va rog frumos a ma ajuta cu o lamurire: am primit ca donatie (cu uzufruct viager) o locuinta de la o matusa care nu are mostenitori directi (pana la gradul 5), iar administratia blocului in care se afla locuinta nu vrea sa treaca rolul pe numele meu. Scuza lor este ca nu este nici o graba intrucat matusa mea locuieste acolo ,iar eu ii dau lunar bani pentru plata intretinerii. Este obligata administratia blocului sa modifice rolul si in ce baza legala?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 15:39, 28 Ianuarie 2016
Contractul de donatie reprezinta materializarea actului de vointa al donatorului, transmite, de regula in mod gratuit si irevocabil, dreptul de proprietate asupra unui bun catre o alta persoana, donatar, care il accepta.
Daca donatia are ca obiect un imobil pentru a se realiza efectul translativ de proprietate, de regula, trebuie intabulat in cartea funciara si poate fi opus tertilor din momentul indeplinirii formelor de publicitate imobiliara prevazute de lege
Principalul efect legal al contractului de donaţie este transmiterea dreptului de proprietate de la donator la donatar ,consecinţă a caracterului translativ de proprietate al donaţiei
Reprezentantul legal al asociatiei de proprietari este presedintele de asociatie,care reprezinta si apara interesele asociatiei si ale membrilor proprietari in relatiile cu tertii-inclusiv in instanta
Administratorul de imobil este angajatul asociatiei de proprietari cu limita de competenta de executie hotarari dispuse de adunarea generala,decizii ale presedintelui si ale comitetului executiv
In conditiile in care dv ,in baza contractului de donatie ati primit titlul de proprietate asupra bunului imobil,initial notati contractul de donatie la oficiul unic national de publicitate imobiliara,solicitati extras de carte funciara
In baza copiei dupa extrasul de carte funciara asociatia de proprietari are obligatia sa noteze in evidente transmiterea dreptului de proprietate in favoarea dv
Daca dv locuiati efectiv in imobilul primit prin donatie,mai mult de 15 zile/luna,asociatia de proprietari avea obligatia sa inregistreze in evidente ,in cartea de imobil modificarea survenita
Legal ,asociatia de proprietari este obligata sa cunoasca si sa inregistreze in evidente proprietarii de apartamente
nu vrea sa treaca rolul pe numele meu

Rolul fiscal se noteaza numai de catre autoritatea fiscala responsabila imobilului
La asociatia de proprietari evidenta proprietarilor spatiilor cu destinatia de locuinta este consemnata in cartea de imobil
mtanta a scris:
...administratia blocului in care se afla locuinta nu vrea sa treaca rolul pe numele meu.

Conducerea asociatiei de proprietari nu se ocupa de"rolul" proprietatii, nu exista aceasta notiune in legislatia asociatiilor de proprietari.
Actul de proprietate se inscrie de catre proprietar pe rolul primariei, acolo unde se stabileste si se achita impozitul anual pe imobile.
La asociatie prezentati actele de proprietate in copie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Doua apartamente.... lia19. lia19. Buna ziua .Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns.O persoana care are un apartament dobandit ca urmare a unei mosteniri si un altul prin ... (vezi toată discuția)
Drept civil-mosteniri,drept de proprietate mi_kikol mi_kikol Buna ziua ! Intabularea unei locuinte are un anumit termen de executare?Se poate face oricand?La cat timp dupa intrarea in posesie a documentului care atesta ... (vezi toată discuția)
Pentru incheierea unui contract de comodat este necesar cf pt spatiul respectiv? nicoleta sorina nicoleta sorina Ma intereseaza daca pentru incheierea unui contract de comodat este necesar sa detii certificat de carte funciara pentru spatiul unde se va deschide punct de ... (vezi toată discuția)