avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cale de atac extraordinara impotriva unei incheieri ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Cale de atac extraordinara impotriva unei incheieri definitive de respingerea cererii de recuzare - admisibilitate

Pot formula cale de atac extraordinara impotriva unei incheieri definitive de respingerea cererii de recuzare?

Mentionez ca actiunea in care am formulat cererea de recuzare nu s-a judecat inca

Stiu ca doar in cazul apelului incheierile se ataca odata cu sentinta, dar in aceasta cauza va exista incheiere, fara sa fie definitiva
Cel mai recent răspuns: eusaisapte , utilizator 08:46, 6 Februarie 2016
Este inadmisibila aceasta cale de atac în cazul dvs.
Asa e, mi-am adus aminte...

CPP
Art. 68 - Procedura de solutionare a abtinerii sau recuzarii
(7) Incheierea prin care se solutioneaza abtinerea ori recuzarea nu este supusa niciunei cai de atac

Ce sansa credeti ca am sa castig neconstitutionalitatea art. 68 (7) din CPP? Ce prevedere mi se poate opune? Eu voi motiva ca incalca art. 129 si art. 21 din CR conform carora este obligatorie existenta a cel putin o cale de atac. Nu inteleg logica stabilirii fara cale de atac, inafara de faptul ca oricum se poate ataca hotararea principala. In art. 50 (4) din CPP de exemplu inteleg ca oricum poti invoca exceptia de necompetenta in instanta unde ajunge daca e fondata, altfel s-ar putea introduce actiuni numai la ICCJ :)
CCR s-a pronuntat deja in aceasta privinta, ca sa intelegeti logica, cititi Decizia 185/2001.
Multumesc.

Motivarea este "Lipsa reglementării privind exercitarea unei căi de atac împotriva unor atare încheieri se justifică prin nevoia de a se evita tergiversarea inutilă a soluţionării fondului cauzei. "

Mi se pare o motivare foarte proasta deoarece atacul asupra unei incheieri nu suspenda cauza principala din cate stiu, dar decizia este veche, de pe vremea cand sesizarea Curtii Constitutionale de exemplu suspenda cauza...

In plus nu a fost invocat art. 21 din Constitutie, deci art. 68 (7) poate fi atacat cu acest argument

Dat fiind ca cererile de recuzare sunt respinse cu nesimtire in practica oricum, e posibil sa fie respinsa "pe printzipii" o asemenea cerere :)

Argumentul meu final este ca uneori sunt stabilite cu rea-credinta cheltuieli judiciare nemotivate pe care vreau sa le elimin. Intr-adevar hotararea principala oricum o pot ataca indiferent de rezultatul cererilor de recuzare...
Se poate invoca o noua excepție de neconstituționalitate chiar dacă s-a respins anterior.
Analizați situația și motivați corespunzător.

Alte discuții în legătură

Exista o prevedere potrivnica in cpp care ma impiedica sa invoc art. 184 (1) a) din cpc? eusaisapte eusaisapte Exista o prevedere potrivnica in CPP care ma impiedica sa invoc art. 184 (1) a) din CPC in raport cu un proces penal? Sau trebuie sa introduc o actiune civila ... (vezi toată discuția)
Am probleme cu intelesul termenului "cauza" si cererea de recuzare cf. art. 64 (3) din cpp eusaisapte eusaisapte Judecatorii imi resping contestatiile in anulare motivand printre altele ca nu se poate face contestatie in anulare decat impotriva hotararilor asupra fondului ... (vezi toată discuția)
Calea de atac impotriva unei decizii penale. _Alin_ _Alin_ Instanta Tribunalului a emis o hotarare numind-o ,,Sentință'' Impotriva acestei sentinte penale, am declarat ,,Apel'' conform art. 408 CPP. Apelul a fost ... (vezi toată discuția)