CPP
Art. 68 - Procedura de solutionare a abtinerii sau recuzarii
(7) Incheierea prin care se solutioneaza abtinerea ori recuzarea nu este supusa niciunei cai de atac
Ce sansa credeti ca am sa castig neconstitutionalitatea art. 68 (7) din CPP? Ce prevedere mi se poate opune? Eu voi motiva ca incalca art. 129 si art. 21 din CR conform carora este obligatorie existenta a cel putin o cale de atac. Nu inteleg logica stabilirii fara cale de atac, inafara de faptul ca oricum se poate ataca hotararea principala. In art. 50 (4) din CPP de exemplu inteleg ca oricum poti invoca exceptia de necompetenta in instanta unde ajunge daca e fondata, altfel s-ar putea introduce actiuni numai la ICCJ :)
Motivarea este "Lipsa reglementării privind exercitarea unei căi de atac împotriva unor atare încheieri se justifică prin nevoia de a se evita tergiversarea inutilă a soluţionării fondului cauzei. "
Mi se pare o motivare foarte proasta deoarece atacul asupra unei incheieri nu suspenda cauza principala din cate stiu, dar decizia este veche, de pe vremea cand sesizarea Curtii Constitutionale de exemplu suspenda cauza...
In plus nu a fost invocat art. 21 din Constitutie, deci art. 68 (7) poate fi atacat cu acest argument
Dat fiind ca cererile de recuzare sunt respinse cu nesimtire in practica oricum, e posibil sa fie respinsa "pe printzipii" o asemenea cerere :)
Argumentul meu final este ca uneori sunt stabilite cu rea-credinta cheltuieli judiciare nemotivate pe care vreau sa le elimin. Intr-adevar hotararea principala oricum o pot ataca indiferent de rezultatul cererilor de recuzare...