avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua/seara

Cu o singura problema va deranjez.
Un batran de 83 de ani, lucid (nu 100% ci undeva la 80%), cu o singura mostenitoare legala, o nepoata, mai are dreptul de a dona sau vinde garsoniera altei persoane straine, fara un control sau aprobarea unui doctor (ca poate lua singur decizii)? Din cate stiam, peste o anumita varsta, aceste acte de vanzare/donare se fac in urma unui control la doctor, sau cu un "tutore" legal (respectiv mostenitoarea de drept)

Multumesc

Cel mai recent răspuns: PetrescuVlad , utilizator 22:52, 30 Ianuarie 2016
Cand partile merg la notariat pentru incheierea unui act rolul notarului public este acela de a percepe scopul si vointa juridica reala a partilor participante la actul notarial, de a intocmi acte care produc efecte juridice, de a stabili daca partile isi pot manifesta consimtamantul verificand discernamantul acestora si de a constata ca actul se incheie conform vointei lor. Daca notarul are indoieli cu privire la deplinatatea facultatilor mintale ale unei persoane nu va proceda la autentificare decat in baza certificatului eliberat de un medic specialist referitor la exprimarea valabila a consimtamantului de catre persoana respectiva in momentul incheierii actului .
Multumesc de informatie. O seara buna

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Situatie critica pentru un batran bolnav MENGHINA MENGHINA Buna ziua ! Va rog dac a stie cineva cum as putea rezolva aceasta situatie mai speciala: este vorba despre un batrin de 83 de ani care este singur,sotia ... (vezi toată discuția)
Notari publici - neglijenta in serviciu georgemoto georgemoto Spre exemplu, la notar 2 batrani de 84 respectiv 86 au incheiat un contract de intretinere. Notarul spune ca acele 2 persoane varsnice sunt in ... (vezi toată discuția)
Curatela sau punere sub interdictie ? miilan miilan Buna ziua, Am urmatoarea situatie: Mama are 83 de ani si detine in proprietate: o garsoniera; 3/4 din apartamentul in care locuieste(1/4 sunt eu ... (vezi toată discuția)