avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Zile de ingrijire medico-legala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Zile de ingrijire medico-legala

Salut!

Am avut un accident in urma cu cateva zile in care a fost implicat un motociclist care a suferit contuzii usoare si julituri.

In aceeassi seara in care a ajuns la spital a fost externat.

Din cate am inteles, daca nu se duce la IML, nu va beneficia de un certificat medico-legal care sa ateste zilele de ingrijire medicala. Cu alte cuvinte, in momentul externarii, doctorul nu ii da nici un document care paote fi folosit in instanta? Trebuie sa isi faca ulterior verificarea la institutul medico-legal? Ce se intampla daca nu o face in termen de 30 zile?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: jinxy2129 , utilizator 10:23, 3 August 2009
~ Conținut șters la cerere ~
Pai din cate am inteles politia il poate trimite la expertiza medico-legala, unde se vor lua in calcul actele pe care le are de la spital. Poate acuza un accident cerebral de acum 2 ani ca fiind recent din moment ce la externare nu a facut analize de tip RMN?

Din punct de vedere legal, are cu ce sa ma acuze? As dori as aflu cum pot verifica daca are sau nu sub 10 zile de spitalizare ca sa stiu cum sa pun problema acestui caz. Pagubitul doreste sa ceara daune materiale in favoarea renuntarii la plangere daca nu ii va fi restituita valoarea totala a motocicletei de catre firma asiguratoare. Din cate inteleg, daca are sub 10 zile de spitalizare nu are nici un motiv legal sa depuna plangere si sa ceara alte despagubiri in afara de ce ii ofera societatea de asigurari.

Multumesc,
Domnule,in fata organelor de urmarire penala ,precum si in fata instantelor de judecata nu este valabil decat certificatul medico-legal eliberat de IML.Doar in baza acestuia se face incadrarea juridica a faptei.
Certificatul medico-legal - care atesta existenta vatamarilor fizice de orice fel - este singurul act cu forta probanta in fata organelor de urmarire penala sau a instentei de judecata si se elibereaza pe baza actelor medicale ale spitalului unde a fost ingrijita persoana in cauza, precum si a unei examinari a acesteia de catre un medic legist. Este esential ca acest lucru sa se faca cat mai curand pentru a nu disparea urmele existente. De asemenea, acesta contine pe langa alte elemente si numarul de zile de ingrijiri medicale, care nu trebuie sa fie neaparat acelasi cu cele de spitalizare, in cele mai multe cazuri, fiind mai mare, pana la vindecarea in totalitate a leziunilor. Cu atat mai mult, daca aceste leziuni sunt mai grave si se vindeca mai greu decat in mod obisnuit, se poate scoate alt certificat care atesta un numar de zile de ingrijiri mai mare decat precedentul. In ce priveste incadrarea faptei in eventualitatea unei plangeri, aceasta poate consta in: lovire sau alte violente (cel mult 20 de zile de ingrijiri medicale), vatamarea corporala (cel mult 60 de zile), vatamarea corporala grava (peste 60 de zile), vatamarea corporala din culpa (peste 10 zile). Deci daca are sub 10 zile de ingrijiri, intr-adevar nu se poate incadra din punct de vedere penal...vis-a-vis de accidentul cerebral din urma cu 2 ani, acesta nu are nicio legatura cu situatia de fata sau cu dvs.
Ok, si pentru niste sfaturi constructive despre cum sa evit procesul? De exemplu in contractele de asigurare se specifica ca atata timp cat exista un dosar deschis de judecata care paote schimba culpa, nu se vor achita daunele. Deci respectivul nu va primi banii pana la solutionare. Solutionare care paote dura cativa ani. As dori niste sfaturi pentru ca daca vom ajunge la proces, voi avea nevoie de un avocat bun :)

Merci!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura ranit in accident de circulatie zackyty11 zackyty11 Sora mea a fost accidentata pe trecerea de pietoni. Care este procedura legala impotriva soferului care nu a dat prioritate, vina recunoscuta de el, si ce ... (vezi toată discuția)
Accident rutier Stanl3y Stanl3y Buna ziua. In urma cu o luna am avut un accident rutier in care a fost vatamata corporal usor o persoana stiu sigur ca nu are mare lucru nu a fost internata in ... (vezi toată discuția)
Accident cu verdict vatamare corporala din culpa constantza55 constantza55 Joi, 02.09.2010 tatal meu a avut un accident de circulatie. Traversa strada printr-un loc nepermis si a fost accidentat de o masina. In urma acestui accident ... (vezi toată discuția)