avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 363 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Conditii vatamatoare
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Conditii vatamatoare

Buna ziua!

In cazul unei institutii publice, pana acum s-au acordat angajatilor 10% pt conditii vatamatoare. Recenet s-a facut determinarea a campului electromagnetic, in conditiile legale actuale (fiind indeplinite conditiile) putem acorda 15%?

Multumesc,
H.
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 12:02, 5 Februarie 2016
Nu mai exista prevederi legale pentru acordarea acestui spor in clipa de fata. Cei care au beneficiat de el la data de 31.12.2009 au continuat sa-l primeasca sub forma de suma compensatorie inclusa in salariul de baza. Atat OG 9 si 10 din 2008 (care prevedeau posibilitatea acordarii unui spor de 10% de conditii vatamatoare) cat si HG 281/1993 care prevedea sporul de pana la 15% sunt actualmente abrogate.
Multumesc pt raspuns.
O doamna de la un consiliu judetean, de la resurse umane sustine, ca depinde de bugetul instituitei, daca poate sa suporte sau nu 15%, dar conform celor descrise de Dvs. nu depinde de nimic, neexistand temei legal pt acordare.
Legea 284/2010 prevede faptul ca acordarea sporului de conditii vatamatoare de pana la 15% se face astfel:
ART. 21
Locurile de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporului pentru condiţii de
muncă prevăzut în anexele nr. I - VIII, precum şi condiţiile de acordare a acestuia se stabilesc prin regulament elaborat de către fiecare dintre ministerele coordonatoare ale celor 6 domenii de activitate bugetară - administraţie, sănătate, învăţământ, justiţie, cultură, diplomaţie, de către instituţiile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, precum şi de către autorităţile publice centrale autonome, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la
propunerea fiecăruia dintre ministerele coordonatoare, fiecăreia dintre instituţiile de apărare,
ordine publică şi siguranţă naţională sau autorităţile publice centrale autonome, cu avizul
Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi al Ministerului Finanţelor Publice şi cu
consultarea federaţiilor sindicale reprezentative domeniului de activitate.


Ori, pana in prezent, singurul minister care a elaborat regulamentul este ministerul sanatatii. Pentru administratie, se acorda doar celor care beneficiau de acest spor la data de 31.12.2009.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor de cfp si spor pt munca vatamatoare buiavasi buiavasi Buna Dimineata! As dori sa imi precizati daca sporul pt cfp si cel pt munca vatamatoare sunt considerate sporuri in afara salariului de baza, de exemplu daca ... (vezi toată discuția)
Cumul de sporuri la salariu lenutamircea lenutamircea un salariat poate cumula sporul de xerox cu sporul de arhiva? (vezi toată discuția)
Care ar fi sporurile de care poate beneficia o persoana angajata in invatamant categoria personal nedidactic(ingrijitoare copii)? marian11 marian11 Care ar fi sporurile de care poate beneficia o persoana angajata in invatamant categoria personal nedidactic(ingrijitoare copii)? (vezi toată discuția)