avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1023 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cum recuperez carnetul de munca ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cum recuperez carnetul de munca ?

in 30 .06.2009 mi a incetat C.I.M
fostul angajator nu doreste sa mi plateasca drepturile salariale,si nici sa mi elibereze carnetul de munca.
tin sa mentionez ca pe perioada desfasurarii contracului adica aprox.5 ani nu am semnat nici un stat de plata.
tin sa mentionez ca in momentul in care am plecat nu mi s a facut lichidarea .
in urma mai multor discutii am facut sesizare la I T M.
IN URMA ACESTEI SESIZARI am primit o nota informativa de la fostul angajator cum ca ma pot prezenta sa mi ridic carnetul de munca si drepturile salariale.
prezentandu ma la birou pt ridicarea drepturilor am constatat ca acest lucru nu este posibil decat in cazul in care semnez statele de plata din lunile precedente.nedorind sa semnez acele state de plata deoarece nu mi au dat toate drepturile salariale mi au oprit carnetul de munca.in concluzie mai am de recuperat dreptul la 11 zile de concediu neplatit,cele 15 zile de preaviz si procentul pe luna iunie.
ce este de facut in acest caz ca sa mi primesc drepturile salariale si carnetul de munca pt ca nu semnez nimic pana nu primesc toti bani:(
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:18, 2 August 2009
Faceti din nou sesizare la Inspectoratul teritorial de Munca cu precizarea aspectelor de mai sus!
O sa vi se plateasca drepturile dupa ce mai primesc o amenda respectivii!=D>
scuze mai este posibila o noua sesizare in urma raspunsului pe care mi l au dat spunandu mi ca drepturile salariale neacordate imbraca forma de conflict de munca indrumandu ma sa ma adresez instantei judecatoresti competenta.
Ultima modificare: Duminică, 2 August 2009
auramitrea, utilizator
Sigur ca da,relatind clar tot ce s-a intimplat pina acum,inclusiv faptul ca in urma sesizarii precedente te-au chemat si au incercat doar sa intre ei in legalitate punindu-te sa semnezi statele de plata.Contract de munca semnat de ambele parti si inregistrat la ITM ai?
da .si am primit notificare ca acesta a incetat cu data de 30.06.2009 in temeiul art. 79 alin 1 din Legea nr.53/2003
putetisesiza din nou ITm si pentru nepredarea carnetului

va redau din derecet 92/1976

Art. 4. - (1) Carnetul de munca este un act personal al titularului si nu poate fi cedat sau instrainat. Carnetul se pastreaza de unitate atit timp cit titularul este incadrat in munca, acesta avind dreptul sa verifice exactitatea tuturor datelor inscrise in carnet.

(2) La incetarea activitatii sau in caz de transferare, carnetul de munca se inmineaza titularului, completat cu toate inscrierile la zi.

(3) La reincadrarea in munca, precum si in cazul incadrarii prin transfer, unitatea este obligata sa ceara, iar cel in cauza sa depuna carnetul de munca.

Art. 5. - Carnetul de munca poate fi retinut numai de organul de urmarire penala, pentru cercetari in legatura cu datele pe care le cuprinde. Organul de urmarire penala este obligat sa elibereze, unitatii sau titularului, dovada de retinere a carnetului de munca.

Art. 23. - (1) Pierderea, degradarea ori distrugerea de catre titular a carnetului de munca constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 lei.

(2) De asemenea, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1000 lei:

a) incheierea contractului de munca, in cazul persoanelor care au mai fost incadrate in munca, precum si neintocmirea carnetului in termenul legal pentru cei care se incadreaza pentru prima data in munca;

b) degradarea, distrugerea ori pierderea carnetului de munca de catre persoana desemnata cu pastrarea in unitate a acestui document;

c) neinregistrarea in carnetul de munca, fara motive temeinice, in termenul prevazut de lege, a schimbarilor intervenite in situatia titularului carnetului, precum si neeliberarea carnetului la data incetarii raporturilor de munca.

probabil valoriel amenzii sunt acum maia mari, actualizate :)

Alte discuții în legătură

Eliberare carnet de munca-urgenttt eujad eujad exista vreun termen in care sa fiu conditionata de eliberarea cartii de munca? Un salariat ma da in judecata pe motiv ca au trecut 2 luni de zile de cand tb sa ... (vezi toată discuția)
Pierderea cartii de munca dumary dumary Buna seara.Ma puteti ajuta cu un sfat?.Am terminat cele 42 zile de concediu de lauzie si urmeaza sa-mi depun dosarul ptr. indemnizatia de crestere a copilului ... (vezi toată discuția)
Carte de munca lavinia1001 lavinia1001 Am si eu o problema legata de eliberarea cartii de munca de catre angajator. Fostul meu angajator refuza sa imi elibereze cartea de munca desi contractul meu a ... (vezi toată discuția)