avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1024 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cum recuperez carnetul de munca ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cum recuperez carnetul de munca ?

in 30 .06.2009 mi a incetat C.I.M
fostul angajator nu doreste sa mi plateasca drepturile salariale,si nici sa mi elibereze carnetul de munca.
tin sa mentionez ca pe perioada desfasurarii contracului adica aprox.5 ani nu am semnat nici un stat de plata.
tin sa mentionez ca in momentul in care am plecat nu mi s a facut lichidarea .
in urma mai multor discutii am facut sesizare la I T M.
IN URMA ACESTEI SESIZARI am primit o nota informativa de la fostul angajator cum ca ma pot prezenta sa mi ridic carnetul de munca si drepturile salariale.
prezentandu ma la birou pt ridicarea drepturilor am constatat ca acest lucru nu este posibil decat in cazul in care semnez statele de plata din lunile precedente.nedorind sa semnez acele state de plata deoarece nu mi au dat toate drepturile salariale mi au oprit carnetul de munca.in concluzie mai am de recuperat dreptul la 11 zile de concediu neplatit,cele 15 zile de preaviz si procentul pe luna iunie.
ce este de facut in acest caz ca sa mi primesc drepturile salariale si carnetul de munca pt ca nu semnez nimic pana nu primesc toti bani:(
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:18, 2 August 2009
Puteti sesiza din nou ITM-ul, dar paralel depuneti si actiune la instanta de judecata. Fiind un litigiu de munca, instanta competenta este Tribunalul din resedinta de judet, actiunea fiind scutita de taxa de timbru si timbru judiciar. Va sfatuiesc sa va angajati un avocat, iar onorariul acestuia il solicitati de la angajator sub forma cheltuielilor judiciare, depunand chitanta la dosar.
In momentul in care o persoana isi inceteaza activitatea, patronul este obligat sa-i inapoieze carnetul de munca completat la zi si nu are nici un drept sa refuze sa elibereze acest act. In cazul unui refuz, se poate sesiza in scris aceasta situatie Inspectoratului Teritorial de Munca sau instantei judecatoresti competente.

Instanta competenta nu este Tribunalul , ci judecatoria în a carei raza teritoriala îsi are sediul unitatea care a luat masura respectiva. Actiunea se introduce în termen de 30 de la data comunicarii refuzului de eliberare a carnetului de munca.

Ultima modificare: Duminică, 2 August 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
Doamna a mentionat ca nu si-a primit drepturile salariale, iar eliberarea carnetului de munca este conditionata de semnarea statelor de plata , ca si cum acestea i-au fost achitate.
Pentru recuperarea drepturilor salariale, a compensarii in bani a CO neefectuat...instanta competenta este Tribunalul, iar cu aceasta ocazie poate solicita si obligarea angajatorului la eliberarea carnetului de munca pe care il detine ilegal.
Nu cred ca este necesar 2 actiuni, ci una cu mai multe capete de cerere, depusa la Tribunal....parerea mea. ;)
Alte pareri???
Eu m-am referit numai la refuzul angajatorului de a elibera carnetul de munca ... ;) ... nici nu am facut referire la ceeea ce s-a mai postat :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eliberare carnet de munca-urgenttt eujad eujad exista vreun termen in care sa fiu conditionata de eliberarea cartii de munca? Un salariat ma da in judecata pe motiv ca au trecut 2 luni de zile de cand tb sa ... (vezi toată discuția)
Pierderea cartii de munca dumary dumary Buna seara.Ma puteti ajuta cu un sfat?.Am terminat cele 42 zile de concediu de lauzie si urmeaza sa-mi depun dosarul ptr. indemnizatia de crestere a copilului ... (vezi toată discuția)
Cartea de munca bonicol bonicol o societate are obligatia de a returna cartea de munca fostilor anagajati? in urma demisiilor a trei salariati, dupa incheierea cartilor de munca la i.t.m., ... (vezi toată discuția)