avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pierderea cartii de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pierderea cartii de munca

Buna seara.Ma puteti ajuta cu un sfat?.Am terminat cele 42 zile de concediu de lauzie si urmeaza sa-mi depun dosarul ptr. indemnizatia de crestere a copilului ptr. 2 ani,dar angajatorul imi spune de o luna ca are cartea mea de munca la itm la scanat ,iar azi mi-a zis ca sa interesatt la itm si nu-mi gaseste cm,ca cei de acolo au pierdut-o.Ce pot face in acest caz ptr ca nu vreau sa pierd indemnizatia?.Unde sa ma adresez mai ales ca ma preseaza si timpul.Astept un sfat competent .Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:11, 8 Noiembrie 2009
Va sfatuiesc sa faceti o sesizare la ITM Radu Voda (daca sunteti din Bucuresti) in care sa specificati care a fost raspunsul angajatorului si sa solicitati restituirea carnetului de munca.
1.Ca sa va incadrati in termen cu depunerea dosarului pentru indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani cereti de la angajator o adeverinta din care sa reiasa ca ati avut carte de munca dar care s-a pierdut la ITM.
2. In baza de date a angajatorului trebuie sa gasiti seria si numarul cartii de munca.Dupa ce aveti informatia ,o declarati pierduta la Monitorul Oficial apoi o cerere catre Ministerul Muncii din Pta Amzei de eliberare a unui duplicat. Cu cererea aprobata va reintoarceti la angajator sa va faca o alta carte de munca. Pentru reconstituirea vechimii in munca va trebuie adeverinta de vechime de la fiecare loc de munca.
Nu trebuie sa declare angajata pierderea carnetului de munca. ITM-ul trebuie sa rezolve problema, altfel trebuie sa alerge pe la toate locurile de munca sa reconstituie carnetul.
Asta e solutia pe care o dau inspectorii de la ITM ca sa scape de problema, dar, daca va adresati la Radu Voda, nu asta va fi raspunsul.
Actionati angajatorul in instanta pentru negijenta si cereti sa vi se reconstituie carnetul de munca cu toate inscrisurile la zi pe timpul si cheltuiala angajatorului. Nu e problema dvs daca s-a pierdut carnetul de munca si unde. Cereti o adeverinta de la angajator pt perioada lucrata pana la emiterea unui carnet de munca nou pentru a nu pierde indemnizatia de maternitate.
Depuneti o plangere la registratura tribunalului din localitatea dvs si cereti sa vi se respecte drepturile!
rocristina a scris:

Nu trebuie sa declare angajata pierderea carnetului de munca. ITM-ul trebuie sa rezolve problema, altfel trebuie sa alerge pe la toate locurile de munca sa reconstituie carnetul.
Asta e solutia pe care o dau inspectorii de la ITM ca sa scape de problema, dar, daca va adresati la Radu Voda, nu asta va fi raspunsul.


Nu cred ca trebuie sa inducem in eroare userii care ne cer sprijinul in solutionarea unor problema.
Decretul nr.92/1976 prevede clar procedura eliberarii unui duplicat de pe carnetul de munca in caz de pierdere, si anume : In caz de furt, pierdere sau distrugere a carnetului de munca, se va elibera celui in cauza un carnet de munca duplicat, de catre ultima unitate la care acesta a lucrat sau lucreaza.
Daca ultima unitate a fost supusa reorganizarii, duplicatul se va elibera de catre unitatea care detine scriptele unitatii reorganizate.

Eliberarea duplicatului in caz de furt sau pierdere a carnetului de munca, se face numai dupa publicarea pierderii acestuia in Monitorul Oficial al Romaniei.
Ultima modificare: Joi, 5 Noiembrie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Carnet de munca pierdut ContSters147303 ContSters147303 Buna seara, ITM Bucuresti mi-a pierdut carnetul de munca. Am facut sesizare la Inspectia Muncii asupra acestui eveniment, iar cei de la Inspectia Muncii ... (vezi toată discuția)
Carte de munca pierduta de catre firma la care lucram annmaria28 annmaria28 Buna ziua, Acum 2 luni am plecat de la firma la care lucram. Am sunat la ei pentru a-mi recupera CM insa mi s-a raspuns ca s-a pierdut in momentul in care ... (vezi toată discuția)
Carte de munca pierduta anamaria.m anamaria.m vreau sa angajez pe cineva care spune ca si-a pierdut cartea de munca. eu vreau totusi sa inregistrez contractul sau de munca cu mine ca angajator. este ... (vezi toată discuția)