Reclamatul intr-un dosar penal este obligat sa dea curs adresei organului de cercetare penala, sa se prezinte in fata organului de cercetare penala. Este acesta asimilata cu dreptul de a refuza sa dea declaratie? Sau este dreptul lui sa refuze si sa nu suporte nici o penalitate (amenda etc.) iar dosarul penal, fara acesta prezentare, si implicit lipsa declaratiei, neputind fi considerat incomplet?
Conform legii, puteti primi amenda daca lipsiti nejustificat la chemarea organelor judiciare, de asemenea dacă fiind anterior citat, nu v-ati prezentat, în mod nejustificat, iar ascultarea ori prezenţa dvs este necesară, puteti fi luat cu mandat de aducere.
S-a inteles gresit, s-au inversat rolurile: nu e cazul meu, eu sint cel care a facut plingerea. In dosarul penal inceput in urma plingerii efectuate de mine, invinuitul refuza sa se prezinte. Ordonanta de clasare se bazeaza pe un Referat al organului de cercetare care nu cuprinde nici o declaratie a invinuitului, acesta fiind in provincie si motivind ca nu poate sa se prezinte in Bucuresti, in fata organului de cercetare deoarece este bolnav si nu are mijloace materiale (domiciuliul sau oficial fiind in Bucuresti). Nu s-a transmis catre el decit chemare la audiere, dar nu mandat de aducere.
Intrebarile de mai sus, izvorite din aceasta situatie, au fost:
- reclamatul intr-un dosar penal este obligat sa dea curs adresei organului de cercetare penala, sa se prezinte in fata organului de cercetare penala. Este acesta asimilata cu dreptul de a refuza sa dea declaratie? Sau este dreptul lui sa refuze si sa nu suporte nici o penalitate (amenda etc.)
- in fapt in Referat se mentioneaza numai o "declaratie la telefon"; poate asta conta ca o declaratie
- dosarul penal, fara acesta prezentare, si implicit lipsa declaratiei, poate fi considerat incomplet si Ordonanta poate fi contestata pe acesta baza? Care ar fi temeiul legal al obligatiei prezentarii si declaratiei (art. din CPP)
Daca din cuprinsul plangerii rezultă vreunul dintre cazurile de împiedicare a exercitării acţiunii penale, organul de cercetare penala poate trimite actele procurorului cu propunerea de clasare, nu e necesar audierea faptuitorului.