avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1134 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... dreptul reclamantului de a refuza sa se prezinte in ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

dreptul reclamantului de a refuza sa se prezinte in fata organului de cercetare penala

Reclamatul intr-un dosar penal este obligat sa dea curs adresei organului de cercetare penala, sa se prezinte in fata organului de cercetare penala. Este acesta asimilata cu dreptul de a refuza sa dea declaratie? Sau este dreptul lui sa refuze si sa nu suporte nici o penalitate (amenda etc.) iar dosarul penal, fara acesta prezentare, si implicit lipsa declaratiei, neputind fi considerat incomplet?
Cel mai recent răspuns: hot_oliviu , utilizator 00:25, 7 Februarie 2016
Conform legii, puteti primi amenda daca lipsiti nejustificat la chemarea organelor judiciare, de asemenea dacă fiind anterior citat, nu v-ati prezentat, în mod nejustificat, iar ascultarea ori prezenţa dvs este necesară, puteti fi luat cu mandat de aducere.
Partea vatamata nu are drepturile inculpatului.
Trebuie sa va audieze dacă este în interesul urmăririi penale.
Audierea este obligatorie.
Multumesc pentru raspunsuri.

S-a inteles gresit, s-au inversat rolurile: nu e cazul meu, eu sint cel care a facut plingerea. In dosarul penal inceput in urma plingerii efectuate de mine, invinuitul refuza sa se prezinte. Ordonanta de clasare se bazeaza pe un Referat al organului de cercetare care nu cuprinde nici o declaratie a invinuitului, acesta fiind in provincie si motivind ca nu poate sa se prezinte in Bucuresti, in fata organului de cercetare deoarece este bolnav si nu are mijloace materiale (domiciuliul sau oficial fiind in Bucuresti). Nu s-a transmis catre el decit chemare la audiere, dar nu mandat de aducere.

Intrebarile de mai sus, izvorite din aceasta situatie, au fost:
- reclamatul intr-un dosar penal este obligat sa dea curs adresei organului de cercetare penala, sa se prezinte in fata organului de cercetare penala. Este acesta asimilata cu dreptul de a refuza sa dea declaratie? Sau este dreptul lui sa refuze si sa nu suporte nici o penalitate (amenda etc.)
- in fapt in Referat se mentioneaza numai o "declaratie la telefon"; poate asta conta ca o declaratie
- dosarul penal, fara acesta prezentare, si implicit lipsa declaratiei, poate fi considerat incomplet si Ordonanta poate fi contestata pe acesta baza? Care ar fi temeiul legal al obligatiei prezentarii si declaratiei (art. din CPP)

Multumesc anticipat
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Februarie 2016
hot_oliviu, utilizator
Am vazut unde este susrsa erorii: in titlul intrebarii este scris reclamnat in loc de reclamat. In text este corect.

Mea culpa.
Daca din cuprinsul plangerii rezultă vreunul dintre cazurile de împiedicare a exercitării acţiunii penale, organul de cercetare penala poate trimite actele procurorului cu propunerea de clasare, nu e necesar audierea faptuitorului.

Alte discuții în legătură

Ajunge! vrem o societate normala! hot_oliviu hot_oliviu Plecind de la cazul prezentat in postarile mele [i]“Ordonanta a procurorului de clasare a cauzei”[/i] si “[i]Dreptul reclamantului de a refuza sa se ... (vezi toată discuția)
Atacul unei renuntari la urmarirea penala, validata de justitie hot_oliviu hot_oliviu Am facut o plingere penala impotriva unui individ care a comis fapte de inselaciune: in Bucuresti pretindea ca are “magazinul de prezentare” iar in ... (vezi toată discuția)
Obligatie de a da o declaratie danaa1 danaa1 O persoana chemata la politie, este obligata sa dea declaratie fara sa vrea? Parca legea spune ca o persoana citata are dreptul de a nu face nicio ... (vezi toată discuția)