Multumesc ca m-ati lamurit. Am cautat in CPC si nu am gasit nici un articol care sa ma lamureasca asupra acestui fapt. Credeam ca e un abuz al organului de cercetare penala.
Dar, asta deschide usa arbitrariul, lasind la latitudinea anchetatorului sa aprecieze daca situatia respectiva "împiedicare exercitării acţiunii penale", cum spuneti.
In cazul de fata persoana reclamata motiveaza ca nu vine in Bucuresti pentru ca e bolnava si nu are mijloace financiare. In consecinta nu s-a mai facut audiere (s-a dat numai o "declaratie telefonica") si se accepta si alte abuzuri.
Cind sint prinsi toti se imbolnavesc, si daca mai si cite o boala cronica... Stiu ca minte, dar ce pot face? - organul de cercetare penala e suveran!
Organul de cercetare penala doar propune, procurorul dispune, dvs aveti dreptul sa depuneti plangere impotriva solutiei in 20 de zile de la comunicare la procurorul ierarhic superior si apoi daca nici solutia acestuia nu va multumeste, depuneti plangere si la instanta.
Chiar am scris-o deja. Unul dintre motivele de atac este lipsa declaratiei reclamatului.
Politistul a propus renuntarea iar procurorul a fost mai categoric a hotarit clasarea, pentru ca, considera el: “nu sint mijloace de proba […] din care reiese existenta elementului material al infractiunii de inselaciune, respectiv actiunea de inducere in eroare”. In sfirsit, interpretarea lui de care sint revoltat.
In cazul de fata este vorba de o confuzie, voita sau nu, intre un litigiu intr-un contract comercial si o inselaciune care ia o infatisare comerciala. Fiind vorba de interpretare a faptelor balanta poate inclina usor intr-o parte sau alta si intrebarea se pune ce parte alegem sa aparam, micul escroc sau sa aparam societatea. Probabil in zilele noastre, cind ne-am obisnuit cu marile tunuri, cu parlamentari, ministri si prim-ministri infractori, am inceput sa gindim: de ce un furtisag al unui mic escroc nu ar fi privit cu ingaduinta? De aceea e plina piata de escroci, mai mari sau mai mici iar lupta se focalizeaza in principal pe marea coruptie. In schimb, in viata de zi cu zi noi, oamenii obisnuiti, ne lovim insa de mica coruptie. (Am o casa in constructie si vorbesc din propria experienta.) De aceea e sarcina dv. dar si a noastra sa reactionam: si mica coruptie trebuie eliminata. Nu numai DNA trebuie sa lucreze.
E adevarat, valoarea avansului este simbolica dar principiul conteaza. Tocmai de aceea, fara a fi patetic, dintr-un spirit de justitie si din instinct de conservare, ca membru al societatii civile care considera inacceptabil degradarea actuala a climatului social, declar solemn ca nu voi ceda si voi merge cu acest caz abuziv in fata organelor superioare, CSM si/sau Comisia de abuzuri a Parlamentului.
Asta o scriu aici, pe un forum specializat, sa se auda si la Politie si Procuratura: ajunge! vrem o societate normala!