avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1059 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme achizitie masina
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme achizitie masina

Buna ziua!

Am nevoie de sfaturile si ajutorul dumneavoastra cu o problema mai delicata. In urma cu cateva saptamani am decis sa achizitionez o masina. Am cautat masini ieftine, pana in 1000 de euro. Am gasit un anunt pentru un Peugeot 306 diesel la 800 de euro negociabil (sub pretul pietei).

Fiind prima mea achizitie a unei masini, l-am luat cu mine pe un var mecanic care are mai multa experienta cu astfel de achizitii. Am sunat inainte vanzatorul care a declarat ca are masina de la o ruda decedata dar ca masina are toate actele la zi, lasand de inteles ca este acum propietarul masinii.

Ne-am intalnit cu persoana de la telefon, am vazut masina si a fost dispus sa o lase la pretul de 600 de euro. Acesta a declarat ca nu este propietarul ci varu acestuia si ca ia fost incredintata de acesta sa o vanda pentru ca el lucreaza. Si sotia propietarului era acolo si mai multe rude. Masina avand o stare tehnica mai precara, pretul cerut a ramas la 600 de euro.

Fiindca masina nu are taxa de poluare (acum timbru de mediu) platita, fiind inscrisa prima oara in Romania in 2006, am convenit sa o cumpar cu un simplu contract de vanzare cumparare deoarece taxa este un prezent un ridicol 1450 de euro. In contract a scris suma de 300 de euro pentru a plati taxe mai mici.

Zis si facut. Am semnat contractul de vanzare cumparare. Vanzatorul a refuzat sa dea originalul cartii de identitate a masinii, doar o copie, impreuna cu talonul, asigurarea si rovinieta.

Ieri l-am sunat ca sa-l intreb ce tip de antigel trebuie folosit la masina si acesta imi spune ca au aparut unele probleme cu mostenitorii masinii dar a refuzat sa detalieze. Fiscalul a ramas la el asa ca am convenit sa ne intalnim candva in urmatoarele zile sa ii dau 200 de lei pentru impozit.

Stiu ca am facut o prostie cand am cumparat masina asta, dar acum asta este. Nu am inteles clar. Fie propietarul este mostenitorul masinii (dar atunci ce probleme sa mai apara alti mostenitori) fie acesta este cel decedat si eu conduc o masina inscrisa pe o persoana decedata.

As dori sa stiu ce probleme legale pot aparea. Pot acesti mostenitori sa castige masina in instanta? As putea pierde masina si sa raman cu banii dati? Pot aparea probleme legale daca continui sa circul cu o masina inscrisa pe o persoana decedata? Cum ar trebui sa procedez in acesta situatie pentru a nu ramane in pierdere?
Orice sfat este mult apreciat. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: weedmastersr , utilizator 16:19, 22 Martie 2016
Stimate domn ! Pentru 2700ron,ati devenit mai pregatit in ce priveste achizitia unei masini.Eu va recomand,sa-i anuntati sa vina sa ia masina cel care v-a dat-o.Daca va mai da ceva bine.Daca nu,sunteti mai bine pregatit,data viitoare.Considerati ca ati pierdut suma asta de bani si asta e.
Daca vreti sa va complicati,mai pregatiti niste bani si o puteti face cu succes !
Imi pare rau dar nu ma resemnez asa usor. Intradevar am facut o prostie din care am multe de invatat dar nu ma dau batut fara nici macar un efort. Omul inca nu a zis nimic cum ca ar vrea masina inapoi. Doar ca au aparut ceva probleme cu mostenitorii acesteia. Acum depinde cum isi rezolva ei problemele si cat dureaza acest lucru. Din moment ce vorbeste de plata impozitului, momentan nu cred ca este cazul.

Eu doar am vrut sa fiu pregatit in mod preventiv cu un sfat legal. Acest vanzator a sustinut clar la inceput ca masina are toate actele in regula si ca este indreptatit sa o vanda. A spus ca masina provine de la o ruda decedata, nu ca proprietarul curent al acesteia este decedat. Daca a mintit, atunci clar vorbim de inselaciune si voi depunde o plangere la politie. Din moment ce am facut un act, i-am dat o suma de bani, si am mai multi martori care atesta ca am cumparat masina, nu vad cum ar sustine cu vreo urma de veridicitate ca am furat-o.

Prin urmare, nu am nici un motiv sa o inapoiez iar daca vreunul dintre pretinsii proprietari sau mostenitori incearca sa o recupereze printr-o actiune in instanta, si eu voi retalia cu plangere penala impotriva celui ca mi-a vandut-o si actiune pentru recuperarea banilor. In ultima instanta, daca vad ca nu sunt cooperanti, dezmembrez masina si o vand pe bucati. Motor, interior, caroserie, roti, etc, pana imi recuperez banii ce i-am dat pe ea si nu vad ce mi-ar putea face legal cineva din moment ce nu am furat-o. Eventual domnii si doamnele avocati daca doresc sa mai contribuie la discutie sunt bineveniti.
Stati linistit, am un prieten care a procedat asemanator cu diferenta ca prorpietarul ( persoana inscrisa pe talon) traieste si a primit si cartea masinii in original. Daca pe talon nu scrie nimic in rubrica "Instrainat catre" ii faceti asigurarea pe numele proprietarului si asigurati-va ca aveti rovigneta valabila (ca sa nu primeasca proprietarul din talon amenzile acasa). In rest puteti circula cu masina. In caz ca va opreste politia le spuneti ca este masina unui prieten/vecin.

Cat despre fiscal, din cate stiu eu ... nu sunt sigur...dar baza de date a politiei nu este comuna cu baza de date a ANAF-ului, deci daca va opreste in trafic nu au ei de unde sa stie ca nu ati luat-o in evidenta la primarie. Stiu cateva cazuri care au procedat la fel, au lasat masina pe numele vechilor proprietari ca sa nu plateasca taxa, au primit fiscal ca sa o ia in evidenta dar nu au mai fost la primarie pentru acest demers si nu au avut probleme pana acum.

P.S.: nu stiu cat de mult va afecteaza faptul ca proprietarul este decedat...
Ultima modificare: Luni, 8 Februarie 2016
CristiGrs, utilizator
Va multumesc mult pentru raspuns. M-ati mai linistit un pic. Actele inca le are valabile, deci cred ca voi putea continua sa circul cu ea. Cat despre impozit, fie voi continua sa-l platesc vechiului vanzator, fie il voi convinge sa-mi dea mie fiscalul. Ce ma ingrijoreaza cel mai tare este ca proprietarul original este decedat si nu stiu clar care este situatia cu mostenitorii acestuia si ce pretentii ar putea avea. Ma tem ca masina mi-a fost vanduta de o ruda care nu avea dreptul legal sa faca acest lucrul iar acum ceilalti mostenitori au si ei niste pretentii. Voi vedea saptamana asta cand ne intalnim.
Incercati sa contactati mostenitorii proprietarului decedat
Este de preferat sa incercati o solutionare amiabila cu mostenitorii,decat acestia sa se ridice cu pretentii si sa va confruntati cu situatii neplacute de solutionare in instanta

Alte discuții în legătură

Ce se poate intampla daca cumpar un autoturism de la o persoana care nu e proprietar? alexandrescovici alexandrescovici datele problemei sunt urmatoarele: am gasit o masina , cu nr de bucuresti , care se afla in posesia unei persoane din buzau.respectivul detine talon,carte,itp ... (vezi toată discuția)
Anulare contract vanzare autoturism c0stel c0stel Buna ziua. Va rog sa ma ajutati sa gasesc o solutie potrivita pt o problema . Am achizitionat de la o ruda apropiata un autovehicul second hand destul de ... (vezi toată discuția)
Timbrul de mediu patrucata patrucata buna ziua!am o nelamurire referitoare la acest timbru de mediu...am cumparat recent un logan, inmatriculat in ianuarie 2005, am facut contract de vanzare- ... (vezi toată discuția)