Lucrez de mai bine de 6 luni intr-un call center, 7h20+40 min pauza/zi, cu 2 monitoare in fata, cu 2 clienti, ritm de lucru alert, un job extrem de stresant. Dupa 6 luni de munca aici am fost diagnostica cu astigmatism si mi s-a comunicat ca beneficiez, prin amabilitatea anagajatorului, de suma de 300 lei pt ochelari. Va rog sa-mi spuneti daca acest lucru este prevazut in lege(si care anume) sau este intr-adevar vorba de amabilitatea angajatorului.
Un alt aspect il reprezinta faptul ca eu am semnat un contract in care este mentionat programul de lucru de 8h/zi. In fiecare zi, trebuie sa ma prezint cu cel putin 15 minute mai devreme pentru a ma putea loga in toate programele pe care le utilizez(ceea ce nu este mentionat in contract). In plus, planning-ul include adesea ture de 10h, iar eu sunt nevoita sa ma completez cereri de invoire si sa vin intr-o alta zi pt a recupera orele respective(nici acest lucru nu este mentionat in contract). Este legal ?
1. HG nr. 1028 din 9 august 2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate în munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare.
Cap.IV - Protectia ochilor si a vederii.
Art.12
Lucratorii trebuie sa beneficieze de un examen corespunzator al ochilor si al vederii, efectuat de o persoana care are competenta necesara:
a)înainte de începerea activitatii la ecranul de vizualizare, prin examenul medical la angajare;
b)ulterior, la intervale regulate;
c)ori de câte ori apar tulburari de vedere care pot fi cauzate de activitatea la ecranul de vizualizare.
Art.13
Lucratorii beneficiaza de un examen oftalmologie, daca rezultatele examenului prevazut la art. 12 arata ca acesta este necesar.
Art.14
Daca rezultatele examenului prevazut la art. 12 sau ale examenului la care face referire art. 13 arata ca este necesar si daca nu se pot utiliza dispozitive normale de corectie, lucratorilor trebuie sa li se furnizeze dispozitive de corectie speciale, care sa corespunda activitatii respective.
Art.15
Masurile luate potrivit art. 12-14 nu trebuie sa implice în nici un caz costuri financiare pentru lucratori.
Prin urmare, legea prevede ca, angajatorii sunt obligati sa furnizeze ochelari de protectie, pentru munca la calculator.
2. In practica, in baza principiului libertatii de vointa a partilor contractante, fara a exista o reglementare legala, se utilizeaza si invoirea salariatului de la serviciu cu plata sau fara plata salariului.
Invoirea reprezinta aprobarea ce se acorda de catre angajator unui salariat de a lipsi de la programul normal de lucru pentru diverse motive.
Durata maxima a unei invoiri trebuie sa fie reglementata in Reg.Intern al angajatorului si/sau in ccm aplicabil acestuia.
In regulamnetul intern al angajatorului ce se prevede despre invoire?
Inteleg ca nu este precizata o suma minima pentru ochelari, ci este alegerea angajatorului.
Imi pare rau, dar nu stiu ce prevede Regulamentul de ordine interioara. Cu toate astea, eu am semnat un contract in care este mentionat programul de lucru de 8h, dar se afiseaza un planning in care sunt incluse ture de 10 ore. Este obligatia mea sa ma invoiesc in acest caz sau angajatoul incalca contractul de munca ? De asemenea, este legal sa mi se ceara sa ma prezint mai devreme la locul de munca pentru a ma loga in aplicatiile utilizate sau ar trebui sa fac asta la inceperea progrmaului ?
Art.15 din HG nr. 1028/ 2006 precizeaza in clar - costul integral al ochelarilor de protectie trebuie sa se suporte de catre angajator. Costurile cu EIP sunt prevazute separat in bugetul de venituri si cheltuieli al firmei si sunt deductibile fiscal.
Angajatorul are obligatia sa afiseze/ sa prelucreze ROI cu toti salariatii. Solicitati sa vi se prelucreze acest ROI.
Programul de muncă şi modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunoştinţă salariaţilor şi sunt afişate la sediul angajatorului. (art.119 C.mun.)
Ce pot sa fac daca ochelarii mei au costat 400 de lei si angajatorul imi ofera doar 300 de lei ?
Contractul de munca prvede un program de 8h. Planningul include si ture de 10h, desi asta nu este prevazut in contract. Consider anormal sa completez cereri d einvoire in acest caz> ce pot sa fac ?