Legea 188/1999 actualizata:
Art. 84
Raspunderea civila a functionarului public se angajeaza:
b) pentru nerestituirea in termenul legal a sumelor ce i s-au acordat necuvenit;
Art. 85
(1) Repararea pagubelor aduse autoritatii sau institutiei publice in situatiile prevazute la art. 84 lit. a) si b) se dispune prin emiterea de catre conducatorul autoritatii sau institutiei publice a unui ordin sau a unei dispozitii de imputare, in termen de 30 de zile de la constatarea pagubei, sau, dupa caz, prin asumarea unui angajament de plata, iar in situatia prevazuta la lit. c) a aceluiasi articol, pe baza hotararii judecatoresti definitive si irevocabile.
(2) Impotriva ordinului sau dispozitiei de imputare functionarul public in cauza se poate adresa instantei de contencios administrativ.
Acum, n-am de unde sa stiu care este motivul exact pentru care vi se opreste din salariu (este posibil ca la incadrare sa se fi acordat niste sporuri considerate ilegale de catre Curtea de Conturi care sa fi impus, prin decizie, recuperarea lor de catre angajator, etc).
Daca nu formulati actiune in contencios administrativ in termen de cel mult 6 luni de la comunicarea ordinului/dispozitiei de imputare, ori daca actiunea introdusa de dvs este respinsa, acest act este titlu executoriu si in baza lui se pot face retineri din salariu:
art. 85 (2ind.1)Ordinul sau dispozitia de imputare ramasa definitiva ca urmare a neintroducerii ori respingerii actiunii la instanta de contencios administrativ constituie titlu executoriu.
Totusi, sa nu uitam ca dreptul conducatorului autoritatii sau institutiei publice de a emite ordinul sau dispozitia de imputare se prescrie in termen de 3 ani de la data producerii pagubei (art. 85 alin. 3 din lege), asa ca, in functie de motivul imputarii, daca au trecut mai mult de 3 ani de la producerea lui si sunteti in termenul legal de contestatie a deciziei de imputare, va sfatuiesc sa invocati in fata instantei de contencios administrativ prescriptia dreptului la actiune al angajatorului dvs.