avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Retineri din salariu functionar public
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Retineri din salariu functionar public

In urma cu 3 ani am fost angajat ca functionar public si mi s-a comunicat un salariu. Acum in baza art 84 lit b si art 85 alin 1 si 2 din Legea 188/1999 s-a stabilit o suma incasata necuvenit si mi se retine o treime din salariu, Care este motivul acestei retineri ? Pot depune contestatie?
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 12:20, 9 Februarie 2016
Împotriva ordinului sau dispoziţiei de imputare funcţionarul public în cauză se poate adresa instanţei de contencios administrativ.

Ordinul sau dispoziţia de imputare nu constituie titlu executoriu si, prin urmare, nu se pot face retineri in baza lor.
Legea 188/1999 actualizata:

Art. 84
Raspunderea civila a functionarului public se angajeaza:
b) pentru nerestituirea in termenul legal a sumelor ce i s-au acordat necuvenit;
Art. 85
(1) Repararea pagubelor aduse autoritatii sau institutiei publice in situatiile prevazute la art. 84 lit. a) si b) se dispune prin emiterea de catre conducatorul autoritatii sau institutiei publice a unui ordin sau a unei dispozitii de imputare, in termen de 30 de zile de la constatarea pagubei, sau, dupa caz, prin asumarea unui angajament de plata, iar in situatia prevazuta la lit. c) a aceluiasi articol, pe baza hotararii judecatoresti definitive si irevocabile.
(2) Impotriva ordinului sau dispozitiei de imputare functionarul public in cauza se poate adresa instantei de contencios administrativ.

Acum, n-am de unde sa stiu care este motivul exact pentru care vi se opreste din salariu (este posibil ca la incadrare sa se fi acordat niste sporuri considerate ilegale de catre Curtea de Conturi care sa fi impus, prin decizie, recuperarea lor de catre angajator, etc).

Daca nu formulati actiune in contencios administrativ in termen de cel mult 6 luni de la comunicarea ordinului/dispozitiei de imputare, ori daca actiunea introdusa de dvs este respinsa, acest act este titlu executoriu si in baza lui se pot face retineri din salariu:
art. 85 (2ind.1)Ordinul sau dispozitia de imputare ramasa definitiva ca urmare a neintroducerii ori respingerii actiunii la instanta de contencios administrativ constituie titlu executoriu.


Totusi, sa nu uitam ca dreptul conducatorului autoritatii sau institutiei publice de a emite ordinul sau dispozitia de imputare se prescrie in termen de 3 ani de la data producerii pagubei (art. 85 alin. 3 din lege), asa ca, in functie de motivul imputarii, daca au trecut mai mult de 3 ani de la producerea lui si sunteti in termenul legal de contestatie a deciziei de imputare, va sfatuiesc sa invocati in fata instantei de contencios administrativ prescriptia dreptului la actiune al angajatorului dvs.
Ultima modificare: Duminică, 7 Februarie 2016
Kyandra, moderator
Multumesc frumos pentru sfaturi. Angajarea a fost facuta pe 18.12.2012 iar decizia de imputare in data de 04.02.2016. Nu am inteles nici de ce s-a facut imputarea si nici termenul de 3 ani la care va referiti. Va rog frumos sa ma sfatuiti pentru ca nu stiu cum sa actionez. Multumesc !
In decizia de imputare trebuie sa mentioneze si motivul pentru care va retin banii (macar in referat). De la data producerii motivului imputarii (care o fi el, control al Curtii de Conturi, vreun prejudiciu pe care , prin activitatea dvs, l-ati adus institutiei, nu stiu) si pana la data emiterii deciziei de imputare, nu trebuie sa treaca mai mult de 3 ani, altfel conducatorul institutiei nu mai are dreptul sa va impute ceva.
Dvs. aveti 30 de zile de la data cand vi s-a comunicat dispozitia de imputare sa solicitati revocarea ei, apoi 6 luni de la data cand vi se raspunde la solicitarea de revocare sa atacati dispozitia in instanta.
Aveti de parcurs urmatoarea [procedura, conform legii 554/2004 a contenciosului administrativ:
- in prima instanta, in termen de 30 de zile de la comunicare, formulati o plangere prealabila, prin care solicitati conducatorului unitatii revocarea respectivei dispozitii, pe care dvs o considerati nejustificata, argumentand cum stiti mai bine (ca nu vi s-a comunicat motivul imputarii, ca nu ati facut nimic care sa aduca vreun prejudiciu material institutiei etc). Conducatorul institutiei are termen de 30 de zile de la inregistrarea scrisa a plangerii dvs sa va raspunda.
- daca raspunsul este, in continuare nefavorabil, in termen de 6 luni de la primirea raspunsului la plangerea prealabila, formulati o cerere de revocare a respectivei dispozitii de imputare catre sectia de contencios administrativ a tribunalului din judetul unde locuiti, insotita de copia dispozitiei atacate si de plangerea prealabila, precum si de raspunsul primit de la conducatorul unitatii la aceasta plangere.
- totodata, solicitati instantei si suspendarea aplicarii respectivei dispozitii pana la solutionarea cauzei (daca instanta este de acord cu suspendarea, institutia n-o sa va poata opri bani pana nu se termina judecata). Invocati legea 544/2004, art. 7, 8, 11, 14 si 15 din legea 544/2004 a contenciosului administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare.
Multumesc frumos! Am aflat neoficial ca suma imputata provine de la incadrarea eronata a colegilor de la salarizare care ar fi trebuit conform unei legi din 2011 sa ma incadreze la o treapta mai mica de salarizare fiind functionar public nou angajat. Ce raspundere au ei? Multumesc!

Alte discuții în legătură

Decizie de imputare functionar public aalliinnmarian aalliinnmarian Decizia de imputare pt.un functionar public se contesta direct la instanta sau prin procedura prealabila conform art 7 alin 1 din L 554/2004?Se poate imputa in ... (vezi toată discuția)
Contestarea în instanțã a unei decizii de imputare Cristinabv Cristinabv Sunt functionar public. Am primit o decizie de imputare a unor sume constatate de Curtea de Conturi ca nelegale (spor) dupa ce Curtea de Apel a respins ... (vezi toată discuția)
Sanctionare disciplinara functionari publici costache80 costache80 Va rog sa-mi spuneti care este termenul in care se poate contesta o sanctiune disciplinara aplicata unui functionar public de conducatorul unei institutii ... (vezi toată discuția)