avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie intretinere minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie intretinere minor

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu o informatie.
Am o hotarare de divort definitiva, iar fostul sot nu vrea sa plateasca copiilor pensia de intretinere.
Am trimis o notificare catre firma lui pentru a a-i face poprire lunara si a-mi depune ei banii lunar in cont, dar nu doresc sa faca acest lucru. Mi-au spus ca hotararea data de catre instanta il obliga pe el sa imi plateasca pensia de intretinere si nu pe ei ca firma.
Care ar fi varianta ca sa pot obtine pensia de intretinere pe luna curenta ptr cei 2 copii?
Am luat legatura cu un executor, dar aceasta mi-a comunicat ca imi poate obtine doar sumele restante (am restante lunile de la depunerea cererii de divort si pana la pronuntarea divortului). Executorul mi-a spus ca nu poate impune firmei lui sa imi plateasca suma pe luna curenta, ori eu pentru cresterea copiilor am nevoie lunar de bani. Nu pot sa cred ca nu exista posibilitatea de a primi pensia copiilor lunar si doar sa astept cateva luni si in cazul in care nu plateste de buna voie sa il execut silit si sa imi recuperez banii.
Eu as dori sa primesc de la firma de unde lucreaza el pensia pe luna curenta si daca popririle pe care le mai are nu depasesc 1/2 din salariu sa mi se dea si din sumele restante .
Daca el nu plateste de buna voie si nici firma lui nu imi trimite pensia curenta eu voi avea numai sume restante.
In concluzie dupa ce se recupereaza suma restanta ptr care am deschis dosar la executor va trebui sa deschid alt dosar.
Pot obtine cumva pensia curenta si din urma doar in lunile in care castiga el mai mult sa imi recuperez din suma restanta?
Pe vechea lege instanta se sesiza din oficiu si trimitea catre firma lui obligatia de a-i popri pensia si de a o trimite mamei..in noua lege acest articol nu mai este....
Cum pot rezolva aceasta problema?
Executorul are dreptate, rolul lui este de recuperator creanțe, nu are dreptul legal să execute poprire la zi.
Poprirea la zi o poate dispune instanța de judecată, dacă constată rea-credință din partea debitorului.
Puteți face fostului soț plângere penală la parchet pentru abandon de familie, după 3 luni de neplată.
Ultima modificare: Luni, 8 Februarie 2016
ContSters379576, utilizator
Doamna, daca veti avea numai restante inseamna ca mereu veti avea poprirea in fiinta, pana la stingerea ultimei sume restante. Prin urmare, veti primi lunar bani din poprirea salariului tatalui copiilor. Pana cand, intr-o zi, eventual, tatal nu va mai avea restante fata de copii.
In esenta, primiti ceea ce doriti, doar ca nu intelegeti mecanismul.
Imi permit sa va contrazic, Avlil
Cererea, respectiv incuviintarea executarii silite, se face pe o suma certa, lichida si exigibila. Adica nr de luni restante x cuantumul lunar. Odata incasata aceasta suma, prin poprire, executarea se considera incheiata.
Daca in timpul lunilor de poprire se creaza o noua restanta, ptr restanta nou evidentiata este necesara o noua executare.
Mai mult, o pensie poate varia intre 25-50% din venitul debitorului, dar poprirea este de 33%.

E adevarat ca in acest fel, executare dupa executare, veti primi din partea angajatorului (via executorul judecatoresc), in fiecare luna, 1/3 din venitul debitorului ceea ce echivaleaza, paractic, cu venitul lunar constant care va intereseza pe dvoastra. Din pacate, solutia implica si cheltuieli de executare in sarcina debitorului si incasabile de catre executor, respectiv, probabil, plata de catre dvoastra a unui avans la deschiderea fiecarui nou dosar.

Am intalnit cazuri, pe vechiul cod, in care atunci cand apareau diferende de pensie (actiuni in majorare sau micsorare), instanta trecea in dispozitiv poprirea pensiei direct in seama angajatorului. Nu cred ca se mai practica.

Aveti in paralel posibilitatea plangerii penale in baza Art 378 1 c, Cod Penal, la Sectia de Politie respectiv Parchetul la care sunteti arondata dvoastra cu locuinta.
Ultima modificare: Luni, 8 Februarie 2016
ContSters257745, utilizator
Art. 790. Validarea popririi:

(6) "Daca sumele sunt datorate periodic, poprirea se valideaza atat pentru sumele ajunse la scadenta, cat si pentru cele care vor fi scadente in viitor, in acest ultim caz validarea producandu-si efectele numai la data cand sumele devin scadente. In cazul popririi sumelor de bani din conturile bancare, pentru sumele viitoare, instanta va dispune mentinerea popririi pana la realizarea integrala a creantei".

In cazul poprii instituite asupra salariilor sau a altor venituri periodice realizate din munca, ori pensii sau orice alte sume care se platesc debitorului periodic si au ca destinatie asigurarea mijloacelor de existenta ale acestuia, se urmaresc astfel:

-până la 1/2 din venitul lunar pentu sumele datorate debitorului cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatii pentru copii;
-până la 1/3 din veniturile lunare nete pentru orice alta categorie de sume datorate.

Daca asupra acelorasi sume sunt instituite mai multe popriri, indiferent de natura creantei, retinerea nu poate depasi ½ din venitul lunar al debitorului.
Ultima modificare: Luni, 8 Februarie 2016
ContSters379576, utilizator
Domnule Shomo, ați tot repetat aceaste idei vădit eronate.

În primul rând Codul de procedură civilă prevede expres că pentru pensia de întreținere reținerea poate fi până la 1/2. De ce tot repetați cu 33%?
În al doilea rând, se poate înființa poprire pentru obligații viitoare, ele urmând să fie plătite doar la scadența acestora, așa cum e normal să fie.

Vă rog, respectuos, să îi lăsați să răspundă pe cei ce se pricep și înainte de a contrazice eronat, verificați-vă susținerile.

Alte discuții în legătură

Poprire pentru pensie de intretinere gabaf gabaf In cazul divortului pronuntat la notar dupa cite luni poate merge fosta sotie la un executor judecatoresc ptr a-mi pune poprire pe salariu ptr pensia de ... (vezi toată discuția)
Neplata pensiei alimentare dupa actiunea de executare silita luminita_grigore luminita_grigore Buna ziua, ma confrunt cu urmatoarea situatie: Am divortat cu acordul partilor, in octombrie 2011, minorul mi-a fost incredintat mie spre crestere si ... (vezi toată discuția)