avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1059 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... renuntare la drept de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

renuntare la drept de proprietate

Buna ziua,
Eu si sotia mea am dobandit prin vanzare-cumparare un teren,acum 12 ani;intre timp am construit pe acest teren o casa de vacanta.Datorita problemelor care au aparut in ultimul timp in legatura cu starea mea de sanatate,as dori sa cedez de buna voie, partea mea,fiului meu de 12 ani;vreau sa stiu care ar fi cea mai buna solutie.

Huminiuc V.
Cel mai recent răspuns: Purice Ovidiu , Avocat 17:26, 11 Iulie 2010
in cazul unui eventual deces al dvs , sotia supravietuitoare va avea dreptul la 1/2 + 1/4 din masa succesorala , fiind vorba in speta de bunuri dobandite in devalmasie , iar nu de bunuri propriii .
restul ii revine baiatului dvs .
de asemenea, asa cum a spus si colegul themis , nu aveti o cota determinata , deci nu puteti face acte pe "cota " dvs ., intrucat este vorba de o proprietate devalmasa .
doar impreuna cu sotia puteti face o donatie sau testament in favoarea fiului dvs ., insa putin probabil ca sotia sa vrea sa renunte la cota sa ..
Capacitatea de folosinţă îi dă dreptul să dobîndească drepturi şi să-şi asume obligaţii. Că nu o poate face încheind personal acte juridice (din cauza limitării capacităţii de exerciţiu) este cu totul altceva. Acele acte vor fi încheiate prin reprezentant (pentru minorul sub 14 ani).

tot D.31 din 1954

ART. 11
Nu au capacitate de exercitiu:
a) minorul care nu a implinit virsta de patrusprezece ani;
b) persoana pusa sub interdictie.
Pentru cei ce nu au capacitate de exercitiu, actele juridice se fac de reprezentantii lor legali.


Cu alte cuvinte, au dreptul de a dobîndi drepturi (inclusiv pe cel de proprietate) dar prin acte încheiate de reprezentant (cu încuviinţarea autorităţii tutelare acolo unde este cazul).


Maestre, după umila mea părere de gurmand iremediabil şi nevindecabil, cea mai bună vită rămîne porcul :yeah:
Din punct de vedere juridic, minorii care nu au capacitate de exercitiu, pot incheia prin reprezentantii lor legali acte juridice.Discutia este foarte interesanta mai ales sub aspectul practic si ar fi si mai bine daca ar interveni in discutie si un notar:)
In practica, de exemplu daca un minor are sa zicem varsta de 5 ani, iar parintii (din varii motive) doresc sa cumpere pe numele acestuia un teren-de exemplu, credeti ca notarul va refuza incheierea actului pe numele minorului- prin reprezentantii sai legali? Ce efecte juridice ar putea produce un asemenea act in cazul in care va mai apare inca un frate minor-sa zicem, dupa incheierea acestui act.
In cazul unui refuz, se poate apela la interventia instantei judecatoresti si/sau a autoritatii tutelare, avand in vedere interesul superior al copilului?
Am intalnit in practica "reticenta" din partea notarilor privind incheierea unor astfel de acte, mai degraba cred ca din ratiuni ce nu tin de "legalitatea" procedurii...
Niciun notar ştiutor de carte nu se va opune dacă există încuviinţarea autorităţii tutelare privind dobîndirea bunului şi, în cazul în care minorul va dobîndi bunul de la părinţii săi, numirea unui curator care să-l reprezinte/asiste, după caz, pe minor, ştiut fiind că într-un asemenea caz există contrarietate între interesele părinţilor transmiţători şi minorul dobînditor.
Sunt un tanar ce bate la potile succesului in avocatura si sunteti pentru mine un reper.Felicitari .
Opiniile dvs sunt corecte si mi le insusesc in totalitate.

Alte discuții în legătură

Legea permite ? redialboss redialboss buna seara as dorii sa stiu daca este legal si daca legea i-mi permite sa trec un apartament ... (vezi toată discuția)
Capacitatea de a incheia acte juridice Magna-Charta Magna-Charta Care este diferenta dintre incapacitatea de folosinta si incapacitatea de exercitiu? Un minor intre 14 si 18 ani are capacitate de exercitiu restransa,acesta ... (vezi toată discuția)
Transcriere proprietate adisornicusor adisornicusor Ce varsta trebuie sa aiba un minor ca sa poata fie transferat pe numele lui o proprietate ( imobil ),si daca se poate face treaba asta.Mentionez ca s-ar putea ... (vezi toată discuția)