avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1060 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Divorț - drept partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Divorț - drept partaj

Bună seara!
Se dă următoarea situație: Soția, Andreea, a inițiat acțiunea de divorț pe data de 15.01.2016.
Pe data de 15.02.2016 (divorț nefinalizat), bunicii din partea soției îi cumpără fiului major un imobiliar cu titlul de nudă proprietate, dreptul de uzufruct viager revenindu-i Andreei.
Se ia în considerare în partaj acest bun? În altă ordine de idei, are tatăl, încă soțul Andreei, vreun drept asupra bunului?
Trebuie specificat în contract că banii provin de la bunici, sau este suficient extrasul bancar în care este evidentă proveniența banilor?
Aveți o alternativă mai bună?

Vă mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: 1Andreea , utilizator 22:02, 10 Februarie 2016
Buna seara,
Bunurile care se impart la partaj sunt bunurile COMUNE realizate de cei doi in timpul casatoriei.
Apartamentul copilului celor doi nu face parte din aceasta categorie de bunuri deci nu intra in masa partajabila.
Cat priveste provenienta banilor pentru apartamentul copilului, doar notarul ii va putea lui spune ce acte ii sunt necesare la incheierea contractului de vanzare cumparare. El este cel care incheie actul de vanzare cumparare si nu bunicii sau mama sau altcineva.
Bunicii sotiei ii cumpara fiului major un imobil/nuda proprietate, iar sotia are drept de uzufruct viager, daca am inteles bine..Pai, sotul, nu are nici un drept la proprietatea fiului, caci propietar al bunului e fiul , sotia are doar drept de folosinta.
E bine sa scrieti in acte , daca doriti si provenienta banilor pt plata, sau se poate da o declaratie prin care fiul sa confirme de unde sunt banii cu care s-a achizitionat imobilul, facandu-se eventual referire si la extras.
Notarul va da cea mai buna solutie.
Solutie care ce interese sa protejeze?
Au bunicii alti mostenitori in afara de Andreea? Cui e destinat bunul in realitate?
Vă mulțumesc pentru răspunsurile promte!

Interesul este ca fiul, respectiv Andreea(mama), sa aibă drepturi exclusive asupra bunului.
Da, există alți moștenitori. Bunul îi este destinat atât fiului, cât și Andreei.
Dreptul de folosință nu "intră" în masa partajabilă, corect?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nuda proprietate si dreptul de uzufruct in cazul unui partaj ulterior vanzarii iuliaiulia1501 iuliaiulia1501 Buna ziua, am mare nevoie de lamuriri in problema urmatoare:o locuinta cumparata cu mentiunea-nuda proprietate-pe numele X, de la parintele Y-cu drept de ... (vezi toată discuția)
Proprietate imobiliara (cu teren si bunuri aferente) dupa divort Eavy Eavy Buna ziua, Dupa divort nu am facut partajul bunurilor, ramanand bun comun,iar fiul nostru beneficiaza de ele de aproximativ 7 ani. Fiecare sot si-a refacut ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. am cumparat impreuna cu sotia in 2017 nuda proprietate ... catalin damian catalin damian Buna ziua. Am cumparat impreuna cu sotia in 2017 nuda proprietate a unei case si teren amferent cu uzufruct viager in favoarea fostului proprietar. La ... (vezi toată discuția)