Buna ziua,
Dupa divort nu am facut partajul bunurilor, ramanand bun comun,iar fiul nostru beneficiaza de ele de aproximativ 7 ani. Fiecare sot si-a refacut cate o noua familie. Care va fi situatia acestor bunuri fata de conditia mea actuala(recasatorita)? Va intra partea mea ca bun comun cu noul sot? Multumesc anticipat pentru raspuns, o zi buna!
Bunurile dobandite inainte de casatoria cu cel de-al doilea sot, sunt bunuri proprii ale dvs. si in eventualitatea unui partaj, nu intra in masa partajabila.
Insa, actualul sot are dreptul sa va mosteneasca,
In prezent, dvs si fostul sot aveti calitatea de coproprietari ai acestor bunuri, avand oricand posibilitatea legala sa puneti capat starii de coproprietate.
Multumesc frumos pentru raspuns. In cazul in care eu si fostul sot vrem sa renuntam fiecare la partea sa in favoarea fiului nostru, care ar fi calea cea mai simpla ca acesta sa devina proprietarul imobilului?(Se poate fara actiunea de partaj?)
Da, se poate, semnati cu fiul amandoi in calitate de coproprietari, in acesta situatie nu este necesar partajul, ar fi o cheltuiala in plus.
Daca fiul este singurul copil, dvs. si sotul puteti incheiati un contract de donatie cu acesta sau o donatie cu uzufruct viager.
Trebuie sa stiti ca in cazul unei donatii pierdeti absolut orice drept asupra imobilului.
In cazul unui contract de donatie cu uzufruct viager, “clauza de uzufruct viager” da dreptul donatorului, ca pe perioda vietii sa pastreze posesia bunului (prin urmare, in situatia in care ati dori din diverse motive sa locuiti in acest imobil, o puteti face), transmitandu-se doar nuda proprietate catre donatar, urmand ca la decesul donatorului sa se intregească dreptul de proprietate în favoarea donatarului.
Donatie
olteandenisa
O persoană fizică poate dona un imobil bun propriu , încheia un act notarial(autentic) ca și donator , în favoarea doar unuia dintre soți , ... (vezi toată discuția)