avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... ce mai pot face ?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

ce mai pot face ?

buna ziua. 1- Urmatoarea problema- in 2013 dezbatem succesiune finalizata cu semnarea unei tranzactii in fata instantei. Mentionez ca in tranzactie am impartit activul , iar cheltuielile cu inmormantarea nu le-am introdus in tranzactie pt ca asa ne-am inteles(cheltuielile se aflau in reconventionala acelui dosar ). In josul tranzactiei am specificat ca in urma intelegerii dintre noi dorim stingerea procesului si nu mai avem pretentii reciproce. 2-Dupa trei luni primesc sa depun intampinare intralt dosar in care reclamantul cere impartirea unor bani nedeclarati in primul dosar , dar mai cere si impartirea aceluias pasiv din primul dosar , dosarul stins prin Tranzactie. Avocatul meu greseste incadrarea pasivului ca AUT. DE LUCRU JUD, instanta respingand exceptia , permitand impartirea aceluias pasiv din dosarul 1. Intrebare -pot cere in Apel EFECTELE TRANZACTIEI JUDICIARE ? Ce sanse mai am , un sfat va rog frumos. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: alcormona , utilizator 18:41, 22 Martie 2016
Nu stiu de ce instanta a respins autorit.lucru judecat,trebuie vazute motivatia instantei.De principiu, vorbim de autoritate de lucru judecat cand exista identitate de parti,obiect si cauza.Nu pot sa apreciez asupra sanselor in apel daca nu cunosc motivatia instantei de apel ptr. care v-a respins autorit.de lucru judecata.
Va multumesc pt rabdarea de care dati dovada in rezolvarea problemei mele. Instanta de fond a respins aceasta exceptie de aut de lucru jud pe motiv ca Tranzactia este o intelegere intre parti si nu este o judecata a instantei. Mai mult , a apreciat ca sintagma IN URMA INTELEGERII DINTRE NOI DECLARAM CA NU MAI AVEM PRETENTII SI DORIM IN ACEST MOD STINGEREA LITIGIULUI ,NU FACE REFERIRE DECAT ASUPRA BUNURILOR DIN TRANZACTIE . Domnule avocat , eu am inteles ca aceasta sintagma pune capat litigiului cu tot cu pasivul pe care l-a adus in reconventionala , dar am convenit sa nu il mai impartim. In aceasta situatie mai pot cere ceva in APEL , sau se va respinge ca nefondat ?
carsteaverginica a scris:

Va multumesc pt rabdarea de care dati dovada in rezolvarea problemei mele. Instanta de fond a respins aceasta exceptie de aut de lucru jud pe motiv ca Tranzactia este o intelegere intre parti si nu este o judecata a instantei. Mai mult , a apreciat ca sintagma IN URMA INTELEGERII DINTRE NOI DECLARAM CA NU MAI AVEM PRETENTII SI DORIM IN ACEST MOD STINGEREA LITIGIULUI ,NU FACE REFERIRE DECAT ASUPRA BUNURILOR DIN TRANZACTIE . Domnule avocat , eu am inteles ca aceasta sintagma pune capat litigiului cu tot cu pasivul pe care l-a adus in reconventionala , dar am convenit sa nu il mai impartim. In aceasta situatie mai pot cere ceva in APEL , sau se va respinge ca nefondat ?

Instanta a procedat corect atunci cand a respins exceptia autoritatii de lucru judecat, intrucat hotararea de expedient data in urma incheierii tranzactiei, precum si cea data, de exemplu, in cazul renuntarii la judecata, nu au autoritate de lucru judecat, datorita faptului ca nu reprezinta un aspect solutionat de catre instanta, ci pur si simplu un aspect asupra carora partile pur si simplu au cazut de acord, instanta doar luand act de aceasta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare hotarare de expedient dovleacmihaela dovleacmihaela Buna ziua . In urma cu doi ani am stins un litigiu -succesiune prin semnarea unei tranzactii in fata instantei . In josul tranzactiei am inserat frazele IN ... (vezi toată discuția)
Motivare apel -achiesare hotarare dovleacmihaela dovleacmihaela Buna ziua . Am dezbatut succesiunea prin incheierea unei tranzactii consfintita de instanta la primul termen fond. In acea tranzactie nu am transat ... (vezi toată discuția)
Nelamurire tranzactie- bunurile netrecute si pasivul mai pot face obiectul altui partaj? carsteaverginica carsteaverginica buna ziua . doresc din suflet un raspuns clar : in cererea principala sant aduse niste bunuri , in cererea reconventionala alte bunuri si pasiv constand in ... (vezi toată discuția)