avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Prescriere datorie bancara
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Prescriere datorie bancara

Buna ziua,

Am contractat o linie de credit pentru firma mea, credit negarantat, am si contract de fidejusiune, nu detin nici un bun material sau banesc. Acum sunt in executare silita.

Intrebarea mea este: In ce conditii se poate prescrie datoria?
Daca sunt in executare si suma totala executata este de 30.000 de ron, si intentionez sa platesc la sfarsitul anului, ce penalitati mi se aplica? Se mai aplica ceva pentru intarziere, adica ramane valabila dobanda majorata?
Cel mai recent răspuns: omc762 , utilizator 13:23, 10 Februarie 2016
Buna ziua,
Datoria se poate prescrie intr-un interval de 3 ani, daca banca nu face nicio notificare catre dumneavoastra, dar avand in vedere ca deja sunteti in executare silita, demersurile bancii de a-si recupara creditul au fost deja incepute.
Nu pot sa va spun ce penalitati vi se aplica, fara sa stiu la ce penalitati v-ati obligat prin contractul de credit. (executorii, actualizeaza suma datorata cu indicele de inflatie, undeva la dobanda comerciala, dar asta daca nu au alte dobanzi si penalitati in titlul executoriu)

V-as atrage atentia insa la onorariul executorilor, e bine sa-l aveti in vedere, nu este deloc de neglijat!
Ultima modificare: Miercuri, 10 Februarie 2016
Nicoleta Silvia Hulpus, Consilier juridic
Buna ziua, Multumesc pentru raspuns.

Banca deja a inceput procesul de recuperare. Daca se poate va rog sa imi spuneti in cazul in care numai fac nici o plata, se poate prescrie aceasta datorie?
Datoria nu se prescrie printr-o inactiune/pasivitate a dumneavoastra, ci prin inactiunea bancii timp de 3 ani. (dar nu mai poate fi vorba de aceasta, devreme ce banca ainceput demersurile)
Ultima modificare: Miercuri, 10 Februarie 2016
Nicoleta Silvia Hulpus, Consilier juridic
Conform art.706(1) NCPC dreptul de a obtine executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu dispune altfel.In speta, termenul de prescriptie curge de la data cand banca a declarat creditul restant.Penalitati/dobanzi se aplica conform contract de credit actualizate.
Cred ca am formulat gresit intrebarea. Imi cer scuze. Vreau sa stiu daca dupa 10 ani in care nu o sa fac nici o plata, aceasta datorie se poate anulasterge sau ma va urmari toata viata?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere executare silita marianastratulat marianastratulat Buna ziua Va rog. poate stie cineva daca se prescrie executarea silita si in ce conditii, Multumesc (vezi toată discuția)
Firma de recuperare comcris comcris soar mea a facut un credit la banca si o perioada a platit din anul 2011 n a mai putut plati , a intrat in somaj, zilele astea au suant de la o firma de ... (vezi toată discuția)
Cand prescrie datoria? gabymad77 gabymad77 sotul a facut credit (1200ron)la ing inainte de casatorie( iulie 2005) si nu a platit nimik,in 2008 si 2009 au venit acasa la mama lui de la recuperari datorii ... (vezi toată discuția)