avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Plata comisionului agentului imobiliar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Plata comisionului agentului imobiliar

Buna ziua,

As avea si eu urmatoarea situatie pentru care as vrea niste sfaturi cum trebuie procedat corect.
In luna Octombrie 2015 am fost sa vad doua apartamente cu un agent imobiliar. Dupa vizualizare am semnat un contract de colaborare in care era stipulat un comision de 1.5% din valoarea imobilului, in eventualitatea in care achizitionez unul din imobile. Verbal, agentul imobiliar a zis ca voi plati 1% nu ceea ce este prevazut in contract (acest lucru a fost consemnat si cu martori in momentul in care am mers si am facut un act de mana cu proprietarul la inmanarea avansului).
Agentul ne-a mintit ca apartamentul va fi predat la stadiul de finisat, insa, in urma discutiei cu proprietarul, acesta ne-a spus ca predarea se face la gri.
La semnarea antecontractului a participat si agentul imobilar. Ulterior, am vorbit cu el sa semnam contractul in data de 4.12. Nefiind din judetul respectiv, a trebuit sa imi iau o zi libera sa ma deplasez acolo ca sa constat (asta fara a ma suna nimeni in prealabil) ca nu se poate face semnarea in acea zi. Cand a fost contactat agentul a inceput sa minta ca notarul este responsabil, cand de fapt era vina lui si a proprietarului ca nu scosesera actele necesare incheierii contractului.
Am contactat si proprietarul pentru a avea o discutie cu el si, dintr-una in alta, acesta mi-a spus ca el s-a inteles cu agentul ca el sa fie cel care suporta comisionul agentiei, nu cumparatorul, pentru a facilita vanzarea imobilului. Deci, mai pe scurt, agentul, profitand de faptul ca noi nu avem cum sa aflam, ne-a pacalit sa semnam in contract din care sa ia comision si de pe urma noastra, chiar daca intelegerea lui cu vanzatorul fusese cu totul alta.
In data de 11.12 am semnat contractul de vanzare-cumparare, la care agentul imobiliar nu s-a mai prezentat si nu a sunat ulterior pentru a discuta despre comision. Am presupus ca acesta fiind situatia, omul s-a conformat la ceea ce se intelesese initial cu vanzatorul.
Insa acum, dupa 2 luni, m-am trezit cu scrisoare de la o anume doamna avocat in care imi predinte comisionul de 585 de euro, plus penalitati de intarziere de 585 euro. Am incercat sa il contactez telefonic pentru a discuta cu el, insa nu a raspuns apelurilor mele. Dat fiind faptul ca nu am primit nici o notificare despre asta pana acum, ma face sa cred ca s-a asteptat trecerea perioadei acesteia intetionat.
De asemenea, in acea scrisoare mi-a fost dat un termen de 7 zile pentru achitarea banilor si se stipuleaza ca eu, cu rea-credinta, nu am dorit plata comisionului. Toate astea in conditiile in care eu, pana la momentul actual, nu am mai auzit o vorba de la agentul in cauza.
Tot in scrisoare, sunt amenintata ca in conditiile in care plata nu se face in cele 7 zile o sa suport cheltuielile de judecata in valoare de 15.000.
Ma puteti sfatui, va rog, care ar fi demersurile intr-o astfel de situatie? Am citit in art.98 din OUG nr 175/2008 ca "agentia imobiliara nu poate contine clauze penale prin care sa oblige consumatorul care nu isi indeplineste angajamentele contractuale la plata unei sume mai mari decat onorariul pe care l-ar fi platit in cazul incheierii tranzactiei".

Va multumesc mult de ajutor.
Ultima modificare: Joi, 11 Februarie 2016
denisa1990, utilizator
Cel mai recent răspuns: denisa1990 , utilizator 14:55, 11 Februarie 2016
Agentia imobiliara poate incheia contract de comision atat cu vanzatorul cat si cu cumparatorul.In momentul in care tranzactia are loc ca urmare a demersurilor agentiei imobiliare, aceasta are dreptul de a incasa comisioanele convenite pentru prestatiile sale de la cele doua parti.
De acord, insa acest agent ne-a indus in eroare cu privire la predarea apartamentului, ne-a mintit in repetate randuri si avea si o intelegere cu vanzatorul din care reiesea ca vanzatorul se angajeaza sa plateasca comisionul (astfel incat acesta sa nu se mai ia de la cumparator).
Comisionul i-l voi acorda (in ciuda faptului ca nu il merita din varii motive) insa mi se pare deplasat sa imi invoce si penalitati in conditiile in care in toata aceasta perioada nu a dat nici un semn si nu am primit nici o notificare din partea lui.
Ultima modificare: Joi, 11 Februarie 2016
denisa1990, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comision contract de intermediere cu agentie imobiliara alexberi alexberi Buna ziua, Sunt cumparatorul unui apartamet si am probleme cu plata comisionului pentru un apartament vizionat prin intermediul unei agentii ... (vezi toată discuția)
Contract vizionare agentie imobiliara andyutza andyutza Buna ziua, Intentionez sa cumpar un apartament pe care l-am vizionat cu ajutorul unei agentii imobiliare. Pentru vizionarea acestui apartament am semnat un ... (vezi toată discuția)
Imobiliare- vanzarea unei proprietati casa/vila, apartament, loc de casa inspectiiimobiliare inspectiiimobiliare Buna ziua, Sunt consultant imobiliar si initiez aceasta discutie pentru a afla cat mai multe opinii privind cauzele scaderii numarului de vanzari ... (vezi toată discuția)