avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... credeti ca este legal ca instanta sa se pronunte ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

credeti ca este legal ca instanta sa se pronunte asupra cererii de recuzare intre termene?

Judecatorii au capatat obiceiul in ultimul timp sa se pronunte asupra cererii de recuzare intre termene. Stiu aceasta fiindca declara in mod nelegal si netemeinic cererea de recuzare inadmisibila, ceea ce doar completul investit sa judece pronunta conform art. 67 (5) din CPP

Acestia procedeaza astfel cu rea-credinta, fiindca cererea mea de recuzare este fondata, si nu indraznesc sa supuna aceasta dezbaterii in sedinta publica, ceea ce oricum atrage alt temei de recuzare in schimb...
Cel mai recent răspuns: eusaisapte , utilizator 09:19, 27 Februarie 2016
Am observat ca in prezent la recuzare se judeca pe loc dar depinde si de timpul alocat procesului.

Si legea pare sa fie in acest sens...
In lege scrie doar ca se judeca in 24 de ore, deci da, ar putea fi interpretata si asa legea :)

Art. 68 - Procedura de solutionare a abtinerii sau recuzarii
(5) Solutionarea abtinerii sau recuzarii se face, in cel mult 24 de ore, in camera de consiliu. Daca apreciaza necesar pentru solutionarea cererii, judecatorul sau completul de judecata, dupa caz, poate efectua orice verificari si poate asculta procurorul, subiectii procesuali principali, partile si persoana care se abtine sau a carei recuzare se solicita.

Judecatorii s-au prins ca formulez cereri de recuzare, desi intemeiate, ca sa-mi distribuie procesul in alte zile si fiindca unii sunt interesati sa-mi fie potrivnici, automat mai fac si chestii din astea... prin care ma informeaza insa ce intentii au... In conditiile astea ma forteaza sa le depun cu ~12 ore inaintea termenului :)
Judecatorul recuzat este obligat a se pronunta prin incheiere asupra admisibilitatii cererii de recuzare in principiu in sedinta publica inainte de a trimite cererea de recuzare in judecata.

Un articol de specialitate:
[ link extern ]

asupra cererii admisibilitatii cererii de recuzare se pronunta in primul rand completul recuzat in sedina publica in urma dezbaterilor cf. art. 351 din CPP

In concluzie, trebuie ca aceasta cerere de recuzare sa fie judecata in sedinta publica cu citarea partii care a invocat recuzarea, indiferent ca partea participa sau nu la aceasta sedinta ceea ce nu atrage suspendarea judecatii, dar partea trebuie citata

In dovedire invoc legea conform careia "Inadmisibilitatea se constata de procurorul sau de completul in fata caruia s-a formulat cererea de recuzare."

Codul de procedura penala
Art. 67 - Recuzarea
(5) Nerespectarea conditiilor prevazute la alin. (2) - (4) sau formularea unei cereri de recuzare impotriva aceleiasi persoane pentru acelasi caz de incompatibilitate cu aceleasi temeiuri de fapt invocate intr-o cerere anterioara de recuzare, care a fost respinsa, atrage inadmisibilitatea cererii de recuzare. Inadmisibilitatea se constata de procurorul sau de completul in fata caruia s-a formulat cererea de recuzare.

Desi cererea de recuzare se solutioneaza in cererea de consiliu cu sau fara prezenta partilor, mentionez faptul ca Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale mai multe daca nu toate procedurile de camera de consiliu fara citarea partilor
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Februarie 2016
eusaisapte, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere de recuzare/abtinere alexxS alexxS Buna ziua,imi puteti spune va rog daca cererea de recuzare/abtinere trebuie admisa in principiu,iar apoi se va solutiona?Solutionarea este in sarcina ... (vezi toată discuția)
Cererea de recuzare in materie penala se restituie petentului conform carei legi? eusaisapte eusaisapte Cererea de recuzare in materie penala se restituie petentului conform carei legi va rog? Mi-a fost restituita o cerere de recuzare si nu gasesc nici un temei ... (vezi toată discuția)
Contestatia hotararii de internarea nevoluntara deturnata la judecatorie? eusaisapte eusaisapte Am depus contestatia hotararii de internarea nevoluntara la instanta superioara, adica la tribunal, si a fost deturnata la un complet de la judecatorie fiindca ... (vezi toată discuția)