avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Abuz de incredere, furt și distrugere
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Abuz de incredere, furt și distrugere

Bună ziua. Întrucât nu mă foloseam de o mașină proprietate personală, am imprumutat-o unui prieten pentru a o folosi, dandu-I cheia și talonul, fără a avea un document scris ci doar o înțelegere verbala de a o folosi doar loco fără a părăsi localitatea. Timp de că 9 luni de zile s-a folosit de mașină. Problema a apărut în vara cand, fără a-mi cere permisiunea, a decis sa plece la mare împreună cu alți 4 prieteni. Au avut ghinion și s-au răsturnat pe autostrada, din fericire fără victime omenești însă mi-a fost distrusa masina. Am fost anunțat de cel caruia ii incredintasem masina despre accident însă mi-a promis ca îmi va plăti integral contravaloarea masinîi așa ca am decis sa îi acord un răgaz de 3-4 luni pentru a mi-o plati. De curând am aflat ca persoana căreia îi încredințasem masina i-a dat cheile și l-a lăsat sa conduca mașină pe un amic de al sau. Repet, fără ca eu sa știu ceva. Acum câteva zile am aflat de la o cunoștință comuna ca de fapt la volan în momentul producerii accidentului s-a aflat cineva care nu a avut acordul meu pt a se urca în masina, nu mai zic sa o și conduca. Am solicitat procesul verbal de la accident și autorizația de reparatie dar nu mi-o aduce. La fel cheia și talonul. Împotriva cui sa mă îndrept și ce sa invoc în plângerea penala? Furt? Tulburare de posesie? Abuz de incredere? Distrugere? Tainuire, omisiune sau mărturie mincinoasa? (Toți cei din mașină au declarat ca la volan a fost prietenul căruia îi încredințare mașină nu adevăratul faptuitor, dar, cunosc acestea din relatari, nu am văzut documentul.). Constituire de grup infractional? Menționez ca interesul meu e sa încasez banii la valoarea de piață a mașinii neaccidentate motiv pentru care am lasat-o în parcarea lui din fata blocului și în prezent. Dacă as vrea sa o iau, sa apelez la politie sau sa o iau singur? (Am o a doua cheie dar cred ca ar fi bine sa constate cineva cât de avariata e. Si, dacă o iau, Cum sa procedez, sa o repar sau sa contactez un expert judiciar pentru a calcula valoarea integrala a reparatiilor? E posibil ca instant sa nu fie de acord cu expertiza? Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:56, 15 Februarie 2016
Furtul nu este caci i-ati incredintat masina de buna voie.
Tuburarea de posesie nu este caci masina este bun mobil si nu imobil.
Abuzul de incredere nu este nu i-ati incredintat masina in baza unui titlu care sa contina limitele incredintarii si folosirii.
Distrugere nu este caci nu este intrunita latura subiectiva a vinovatiei, in fapt a fost un accident.
Tainuirea nu este caci nu este incidenta latura obiectiva a infractiunii de tainuire.
Omisiunea sesizarii nu este caci cei din masina nu sunt functionari publici in timpul serviciului.
Marturia mincinoasa poate fi, daca sunt intrunite cumulativ laturile constitutive ale infractiunii (personal nu cred ca sunt intrunite, dar nu conteaza ce cred eu, ci ce constata organul de UP)
Constituire de grup infractional, no way, nu va mai explic de ce, caci este departe.

In speta dvs. este vorba despre un contract de imprumut de folosinta - zis comodat (neconstatat printr-un inscris) si depasirea limitelor acestui contract, ceea ce va indreptateste la o actiune civila si repararea pagubelor, despagubiri si restituirea actelor si masinii (daca nu cumva paratul opune vreun drept de retentie).
Multumesc
Pentru argumentatia "Furtul nu este caci i-ati incredintat masina de buna voie.", avand in vedere ca eu am incredintat masina atcuiva, nu celui care a facut accidentul, cum ar putea fi interpretata fapta de a conduce masina cuiva fara acordul acelei persoane? Si legat de asta, nu ar putea fi un capat pentru distrugere ?
Cum ma sfatuiti sa imi iau masina? In prezenta Politiei sau fara?
MihaiCD a scris:

[...], avand in vedere ca eu am incredintat masina atcuiva, nu celui care a facut accidentul, cum ar putea fi interpretata fapta de a conduce masina cuiva fara acordul acelei persoane?

Raspundere delictuala civila.

MihaiCD a scris:
Si legat de asta, nu ar putea fi un capat pentru distrugere ?

NU dpdv a legii penale, DA dpdv a legii civile.

MihaiCD a scris:
Cum ma sfatuiti sa imi iau masina? In prezenta Politiei sau fara?

Cu Politia, dar ma tem ca nu se baga. Eu in prima faza i-as trimite o notificare prin executor judecatoresc sa aduca masina, apoi as deschide actiune in instanta si acolo as cere cu varf (de la toti cei implicati).

P.S. pentru linistea dvs., depuneti si la politie o plangere in care spuneti ce s-a intamplat si ca acum refuza sa va dea masina, poate va ajuta sa o recuperati amiabil. Daca o luati asa, sa faceti poze inainte de a o ridica de acolo.
Ultima modificare: Luni, 15 Februarie 2016
trandafir2, moderator
Cazul dvs. este mult mai incalcit decat il considerati.

Cel mai sigur ar fi un proces civil pentru a va recupera masina.

O plangere penala ar putea sa faca cel care a incredintat masina daca nu mai vrea sa i-o restituie.

Nici nu stiti care este adevarul.
Ce valoare are masina?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident in incinta iuchi iuchi Am imprumutat motocicleta unui prieten care nu avea permis, iar acesta a suferit un accident destul de rau, pentru ca a necesitat spitalizare, (mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Accident de masina, refuz probe biologice ZimZum ZimZum ufff, ok, problema mea suna in felul urmator: Sambata noaptea la 3 jum am evitat o caruta si m-am rasturnat cu masina. Nu au oprit carutasii (eu nu imi ... (vezi toată discuția)
Se poate incepe urmarirea penala ? robert223 robert223 daca produci un accident,proprietarul masini este in dreapta (el neavand carnet si fiind in stare de ebrietate) dar si si cel care conduce era in stare de ... (vezi toată discuția)