avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Intrebare raspundere familie pentru delapidare - ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Intrebare raspundere familie pentru delapidare - gestionar magazin decedat

Buna,
As avea si eu o intrebare care ma framanta de ceva timp... poate ma puteti ajuta...

Deci, am avut un unchi care lucra ca si gestionar(barman) la un magazin intr-un sat, timp de un an de zile nu i-a fost facut stoc.. acum doua saptamani trebuia sa mearga la asa zisa "confruntare"(stoc).
Din pacate acesta s-a spanzurat #-o lasand in spate o suma uriasa lipsa...
Intrebarea mea este: Familia v-a trebui sa acopere aceasta lipsa?

Astept raspuns, v-a multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 12 Februarie 2016
Razvan1992_highclass, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 12:32, 15 Februarie 2016
Familia nu raspunde de faptele si datoriile unchiului.
Dar,
daca vreti sa deschideti succesiunea dupa unchiul decedat, se poate ca creditorii sa solicite sa fie indestulati din valoarea masei succesorale cu toate sumele ce pot proba.

Aveti dreptul sa:
- Acceptati succesiunea pur si simplu, dar cu riscul expus mai sus
- Refuzati acceptarea succesiunii
- Acceptati succesiunea sub beneficiu de inventar

Acceptarea succesiunii sub beneficiu de inventar, modalitate de exercitare a dreptului de opţiune succesorală constând în exprimarea voinţei moştenitorului de a primi succesiunea deschisă în favorul său, numai cu condiţia beneficiului de inventar, prin urmare NU pur şi simplu.
Astfel, moştenitorul va răspunde pentru datoriile şi sarcinile moştenirii numai în limita valorii bunurilor pe care le-a dobândit şi doar cu acestea chiar dacă, eventual, pasivul succesoral ar întrece activul. În acest fel, succesorul îşi protejează dreptul asupra propriilor bunuri.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Februarie 2016
legalmgm, utilizator
Multumesc de raspunz, apreciez.
Deci din cate am inteles nimeni nu are nici o raspundere, in concluzie nici sotia nici parintii nu raspund de lipsa?
Puteti sa imi aratati o lege care sa prevada aceste lucruri? Pentru ca administratorul acestei firme pretinde ca suma trebuie acordata de catre familie.

V-as fii recunoscator. Multumesc
Din 2011 incoace se accepta succesiunea pur si simplu sau renuntati la ea.
Succesorii raspund pt datorii in limita valorii mostenite, nu trebuie sa faci nimic in plus pt asta, nu poti sa te duci sa zici ca accepti mostenirea sub beneficiu de inventar ca oricum, asa e.
Art. 1.108
(1) Acceptarea poate fi expresa sau tacita.
Efectele acceptarii Art. 1.114
(1) Acceptarea consolideaza transmisiunea mostenirii realizata de plin drept la data decesului.
(2) Mostenitorii legali si legatarii universali sau cu titlu universal raspund pentru datoriile si sarcinile mostenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proportional cu cota fiecaruia.
Mai intai trebuie sa se dovedeasca cum ca exista un prejudiciu cauzat de cel actual decedat care trebuie platit de mostenitori. Trebuie sa va actioneze in judecata pe cale civila
Daca nu aveti ce mosteni in afara de datorii sau daca activul e mai pic ca si datoria, puteti da o declaratie de renuntare la mostenire.
Nici daca nu o datio, nu veti plati din bunurile dvs ci valorificand bunurile decedatului.

Cele relatate mai sus sunt adevărate.

Atenție, în cazul existenței cu adevărat al unui eventual prejudiciu (expertize contabile, acte de gestiune încheiate corect, inventeriere regulată, evidențe de gestiune întocmite conform legii etc etc - greu, practic imposibil de dovedit, să fim serioși - barman la un magazin într-un sat), plata prejudiciului se face doar în baza unui titlu executoriu (hotărâre judecătorească definitivă), conform Art. 258 din Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii. Dacă avea încheiat contract de muncă la momentul respectiv.
Pai nu avea contractul de munca incheiat... el era angajat cu acte in regula in momentul in care s-a produs tragedia. Deci ce inteleg mai sus ca cel mai grav lucru e ca sotia sa nu mai primeasca succesiunea?

Tin sa precizez ca angajatul mai avea inca doua salarii retinute de catre patron, pentru ca asta e politica firmei lui cica.. Plus ca in fiecare luna ii retinea 100 ron garantie cica...

Banii aia o sa ii pot recupera?

Alte discuții în legătură

Lipsa in gestiune marinarul marinarul am un frate care s-a sinucis..a avut lipsa in gestiune..vreau sa stiu cine plateste lipsa din gestiune?? (vezi toată discuția)
Obligatiile mostenitorului ContSters219511 ContSters219511 Buna, Deoarece am primit o multime de raspunsuri contradictorii legate de speta de mai jos, ma adresez d-vs cu o speta si o intrebare. Speta: Un fiu unic a ... (vezi toată discuția)
"mostenire" datorii gregoo gregoo Buna ziua, In cazul in care parintele decedat are o datorie la o firma de recuperari creante, urmasii mostenesc acea datorie? Exista vre-o lege care ... (vezi toată discuția)