Buna,
As avea si eu o intrebare care ma framanta de ceva timp... poate ma puteti ajuta...
Deci, am avut un unchi care lucra ca si gestionar(barman) la un magazin intr-un sat, timp de un an de zile nu i-a fost facut stoc.. acum doua saptamani trebuia sa mearga la asa zisa "confruntare"(stoc).
Din pacate acesta s-a spanzurat #-o lasand in spate o suma uriasa lipsa...
Intrebarea mea este: Familia v-a trebui sa acopere aceasta lipsa?
Familia nu raspunde de faptele si datoriile unchiului.
Dar,
daca vreti sa deschideti succesiunea dupa unchiul decedat, se poate ca creditorii sa solicite sa fie indestulati din valoarea masei succesorale cu toate sumele ce pot proba.
Aveti dreptul sa:
- Acceptati succesiunea pur si simplu, dar cu riscul expus mai sus
- Refuzati acceptarea succesiunii
- Acceptati succesiunea sub beneficiu de inventar
Acceptarea succesiunii sub beneficiu de inventar, modalitate de exercitare a dreptului de opţiune succesorală constând în exprimarea voinţei moştenitorului de a primi succesiunea deschisă în favorul său, numai cu condiţia beneficiului de inventar, prin urmare NU pur şi simplu.
Astfel, moştenitorul va răspunde pentru datoriile şi sarcinile moştenirii numai în limita valorii bunurilor pe care le-a dobândit şi doar cu acestea chiar dacă, eventual, pasivul succesoral ar întrece activul. În acest fel, succesorul îşi protejează dreptul asupra propriilor bunuri.
Multumesc de raspunz, apreciez.
Deci din cate am inteles nimeni nu are nici o raspundere, in concluzie nici sotia nici parintii nu raspund de lipsa?
Puteti sa imi aratati o lege care sa prevada aceste lucruri? Pentru ca administratorul acestei firme pretinde ca suma trebuie acordata de catre familie.
Din 2011 incoace se accepta succesiunea pur si simplu sau renuntati la ea.
Succesorii raspund pt datorii in limita valorii mostenite, nu trebuie sa faci nimic in plus pt asta, nu poti sa te duci sa zici ca accepti mostenirea sub beneficiu de inventar ca oricum, asa e.
Art. 1.108
(1) Acceptarea poate fi expresa sau tacita.
Efectele acceptarii Art. 1.114
(1) Acceptarea consolideaza transmisiunea mostenirii realizata de plin drept la data decesului.
(2) Mostenitorii legali si legatarii universali sau cu titlu universal raspund pentru datoriile si sarcinile mostenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proportional cu cota fiecaruia.
Mai intai trebuie sa se dovedeasca cum ca exista un prejudiciu cauzat de cel actual decedat care trebuie platit de mostenitori. Trebuie sa va actioneze in judecata pe cale civila
Daca nu aveti ce mosteni in afara de datorii sau daca activul e mai pic ca si datoria, puteti da o declaratie de renuntare la mostenire.
Nici daca nu o datio, nu veti plati din bunurile dvs ci valorificand bunurile decedatului.
Atenție, în cazul existenței cu adevărat al unui eventual prejudiciu (expertize contabile, acte de gestiune încheiate corect, inventeriere regulată, evidențe de gestiune întocmite conform legii etc etc - greu, practic imposibil de dovedit, să fim serioși - barman la un magazin într-un sat), plata prejudiciului se face doar în baza unui titlu executoriu (hotărâre judecătorească definitivă), conform Art. 258 din Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii. Dacă avea încheiat contract de muncă la momentul respectiv.
Pai nu avea contractul de munca incheiat... el era angajat cu acte in regula in momentul in care s-a produs tragedia. Deci ce inteleg mai sus ca cel mai grav lucru e ca sotia sa nu mai primeasca succesiunea?
Tin sa precizez ca angajatul mai avea inca doua salarii retinute de catre patron, pentru ca asta e politica firmei lui cica.. Plus ca in fiecare luna ii retinea 100 ron garantie cica...
"mostenire" datorii
gregoo
Buna ziua,
In cazul in care parintele decedat are o datorie la o firma de recuperari creante, urmasii mostenesc acea datorie? Exista vre-o lege care ... (vezi toată discuția)