Buna,
As avea si eu o intrebare care ma framanta de ceva timp... poate ma puteti ajuta...
Deci, am avut un unchi care lucra ca si gestionar(barman) la un magazin intr-un sat, timp de un an de zile nu i-a fost facut stoc.. acum doua saptamani trebuia sa mearga la asa zisa "confruntare"(stoc).
Din pacate acesta s-a spanzurat #-o lasand in spate o suma uriasa lipsa...
Intrebarea mea este: Familia v-a trebui sa acopere aceasta lipsa?
Contract de muncă încheiat înseamnă întocmit, nu încetat. Eu vă răspund din postura de contabil și cunosc dificultatea dovedirii lipsei din gestiune. În cauză este Legea nr. 22/1969 și anume respectarea tuturor condițiilor din acea lege. Aceasta este singura lege care prevede o răspundere solidară a gestionarilor. Dacă administratorul sau alte persoane aveau acces la gestiunea respectivă și nu s-au respectat în totalitate prevederile legii nr. 22/1969, salariatul nu va răspunde pentru paguba produsă.
În practică se amenință bine salariatul să nu fure din mărfuri, după care îl obligă să vândă marfa fără a fi înregistrată în casa de marcat, ci să o scrie într-un „caiet” sau „bilețel”. Astfel de practici, pe lângă sustragerea de la plata impozitelor, duc la lipsa evidenței gestiunii. În cadrul procesului, administratorul societății va fi responsabil să dovedească cu acte și/sau martori faptul că nu s-au întâmplat astfel de lucruri (neemitere bon fiscal) și că nu mai avea altcineva acces la gestiunea respectivă (precum el însuși).
Nu este legal ca angajatorul să rețină salariile, dar în funcție de actele întocmite vă va fi foarte greu să le dovediți reținerea. Dacă s-au respectat normele și reținerea lunară a fost înscrisă în statul de plată, aveți dreptul la restituirea acesteia dacă angajatorul va eșua să dovedească culpa salariatului pentru lipsa din gestiune.
Cel mai bine ar fi să acceptați succesiunea sub beneficiu de inventar și să vă apărați temeinic cauza în eventualitatea unui proces. Să nu acceptați să plătiți despăgubiri fără o hotărâre judecătorească definitivă, obținută în urma tuturor căilor de atac. Aveți tot dreptul moral să fiți suspicioși asupra realității pagubelor, din moment ce sunteți o terță parte și nu aveți de unde ști cum stăteau de fapt lucrurile și ce acte au fost semnate.
"mostenire" datorii
gregoo
Buna ziua,
In cazul in care parintele decedat are o datorie la o firma de recuperari creante, urmasii mostenesc acea datorie? Exista vre-o lege care ... (vezi toată discuția)