avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua - renuntare la uzufruct in schimbul unei ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua - renuntare la uzufruct in schimbul unei sume de bani

Am și eu câteva întrebări despre problema cu care ne confruntăm. Soțul meu a cumpărat o casa în urma cu 8 ani cu un contract de vânzare-cumpărare pe numele lui. El este unic proprietar, dar contractul are și o clauză de uzul fruct viager în favoarea socrilor mei. Clauza spune ca imobilul nu se poate vinde sau gira fără acordul lor. Nu există altă clauză de întreținere sau altceva. Anul trecut socrii mei au decis sa se mute la cumnata mea, fără sa îi dam noi afară. A fost decizia lor. Acum ei vor sa fie plătiți ca să renunțe la dreptul lor. În cazul acesta:
1) Ce sumă ar trebui sa plătim?
2) Cât la sută din suprafața imobilului au dreptul ei sa locuiască normal?
3) Pot sa vândă sau să doneze partea lor fără acordul proprietarului?
Nimic din acestea nu scrie în contract.
Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: CRM2013 , utilizator 13:23, 14 Februarie 2016
Este vorba de o claua de "uzufruct viager"sau de "drept de abitatie viager" ??

Art. 703 Noul Cod Civil: "Uzufructul este dreptul de a folosi bunul altei persoane şi de a culege fructele acestuia, întocmai ca proprietarul, însă cu îndatorirea de a-i conserva substanţa".

1. Negociabila
2. Tot imobilul
3. NU
Uzufructul viager poate fi si partial, verificati ce scrie in acte , ar trebui sa existe notat exact in CF , poate e specificat ca este doar o parte, pt o camera, doua , depinde. Daca nu este, atunci e vorba de intreg imobilul.
Si da, suma este negociabila, depinde de ce inteleg si socrii sa pretinda. Incercati sa comunicati cat mai eficient, sa rezolvati amiabil.
Ultima modificare: Duminică, 14 Februarie 2016
CRM2013, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare ContSters371700 ContSters371700 Buna ziua! Poate un contract de vanzare sa-si produca efectele dupa decesul instrainatorului, adica proprietatea si folosinta sa se transmita in momentul in ... (vezi toată discuția)
Nuda proprietate si uzufruct viager gabrielasoniac gabrielasoniac Buna ziua! Eu cu fostul sot avem nuda proprietate asupra unui imobil iar părinții mei au dreptul de uzufruct viager. Am închiriat una din camerele ... (vezi toată discuția)
Legat de dr. de uzufruct Lisimah Lisimah Buna seara,situatia mea este urmatoarea:bunicul urmeaza sa vanda un imobil(casa) si sa cumpere un alt imobil(apartament) de la aceeasi persoana,urmand a-mi ... (vezi toată discuția)