avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Stabilirea domiciliului si schimbarea domiciliului ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Stabilirea domiciliului si schimbarea domiciliului minorului

Buna dimineata, in urma cu cateva luni l-am chemat din nou pe tatal biologic al fetitei mele in instanta deorece nu aveam cum sa preiau legatura cu el si nici cu familia lui.
Zis si facut am recurs la acelasi avocat pentru a solicita schimbarea de domiciliu din Romania in Olanda. Este acelasi avocat cu care am obtinut si custodia fetitei daca are vreo relevanta, doar ca in cursul zilei de ieri am aflat ca tatal biologic al fetitei a facut o vizita acovatului fara sa se faca anuntat si in plus a fost insotit de inca vreo 3 handralai adevarat destul de mari corporal iar ei fiind doar prieteni. Tatal a cerut sa ii se explice ceea ce eu cer pentru ca el crede ca eu ii cer lui banii de pensie alimentara din 2007 si pana acum si custodia totala. Ceea ce eu nu am cerut, aici se poate vedea clar ceea ce eu am cerut [ link extern ] /

Problema mea este ca avocatul meu ieri mia spus ca sa fiu desteapta si sa cad de acord cu el...eu sa ii dau inscris cum caci renunt la aceea pensie alimentara, iar el imi da acordul sa schimb adresa copilului. Eu acum logic ma gandesc asa: pai eu am custodia copilului, copilul este integrat aici in Olanda, noi nu i-am cerut niciodata nimic, eu acum ce as avea de pierdut atata timp cat eu am intentat procesul si nu cer decat o amarata de semnatura pentru pasaport. Sper ca am fost coerenta altfel imi cer iertare pentru multele ideii care nu imi dau pace.

[Editare aranjare text, fara modificari]
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Februarie 2016
Admin, administrator
Doamnă, dvs. aveţi minorul încredinţat şi domiciliul la Dvs., nu trebuia deschis nici un proces. De ce voiaţi neapărat ca în paşaport să fie domiciliul din Olanda? În câţiva ani, copilul va avea propria Carte de identitate şi atunci îşi va trece care domiciliu doreşte.
Intraţi pe următorul site:
[ link extern ] /
şi trimiteţi acolo ultima sentinţă şi întrebaţi de ce se refuză eliberarea unui nou paşaport minorului. Nu insistaţi pe Olanda, având încredinţarea, nu e necesar acordul domnului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Februarie 2016
Martonze, utilizator
Tata fetiței nu are nici o vină personală că serviciul pașapoarte refuză să-i elibereze copilului pașaport.
Nu îl puteți acuza de nimic, nu depinde de el situația, din sentință rezultă că el nu are autoritate părintească, sau custodie cum se numea atunci în 2007-2008.
Nu are nici o obligație să vă semneze un anume consimțământ, dar nici nu aveți nevoie de o semnătură suplimentară din partea lui.
Nici o instanță nu-l poate obliga, dar în cazul dumneavoastră nu e necesar.
Pentru ca am nevoie de pasaport, iar odata ce eu sunt domiciliata in Olanda normal ca vreau ca copilul sa aibe acelasi domiciliu ca mine.
Și ați cerut pașaport pt copil și nu v-au dat? Va judecați cu serviciul pașapoarte dacă va fi cazul, nu cu tatal copilului pt ca nu aveți nevoie de acordul lui pt schimbarea domiciliului copilului.
Cine v-a cerut acordul tatălui? La pașapoarte sau autoritățile olandeze?
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Februarie 2016
gi-jane2, moderator
Buna ziua,

Da am solicitat reinnoirea pasaportului pentru fica mea minora la Ambasada Romaniei in Olanda anul trecut in iulie 2015. Unde am fost refuzata de catre Directia Generala Pasapoarte Ilfov pentru ca am nevoie de semnatura tatalui pentru a schimba domiciliu din Romania in Olanda.

Aici este raspunsul Directiei Generale Pasapoarte Ilfov;


MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
DIRECŢIA GENERALĂ DE PAŞAPOARTE
NESECRET
Nr. 2024599/P/4
Data 03.09.2015


Către,
ALEXANDRA LUPU <alexandralupu31@yahoo.com>

Urmare a solicitării adresată instituţiei noastre prin intermediul poştei electronice, vă comunicăm următoarele:

Potrivit art. 37 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, cu modificările şi completările ulterioare, minorul îşi stabileşte domiciliul în străinătate, în condiţiile Codului civil şi ale altor legi speciale care cuprind reglementări în această materie.

Dispoziţiile legislaţiei de paşapoarte referitoare la schimbarea domiciliului minorului, prevăzute de art. 29 din H.G. nr. 94/2006 coroborate cu prevederile art. 496-497 din Codul civil, impun la solicitarea eliberării unui document de călătorie cu menţionarea statului de domiciliu, în măsura în care intervine schimbarea domiciliului minorului în străinătate la unul dintre părinți, necesitatea acordului celuilat părinte, fără a deosebi după cum autoritatea părintească se exercită în comun sau doar de către cel cu care locuieşte iar celălalt are doar dreptul la relaţii personale.

Stabilirea locuinţei/domiciliului minorului la unul dintre părinţi, nu îl privează pe celălat părinte de exercitarea în mod egal a tuturor drepturilor şi obligaţiilor colaterale ce decurg din autoritatea părintească.

În situația în care unul dintre părinţi, nu a avut legături cu minorul şi acesta nu poate fi găsit, normele legale prevăd ca instanţa să complinească acordul celuilalt părinte, printr-o hotărâre judecătorească.

Verificarea documentelor aferente cererii de eliberare a pașaportului simplu electronic cu menționarea țării de domiciliu pentru fiica dumneavoastră, în raport cu normele legale invocate, au relevat faptul că solicitarea nu este însoțită de acordul tatălui cu privire la schimbarea domiciliului minorei din România în străinătate.

Analiza hotărârii judecătorești prin care s-a stabilit domiciliul fiicei evidențiază faptul că instanța a dispus ca minora ”să locuiască împreună cu mama sa, în București” - domiciliul dumneavoastră în momentul pronunțării hotărârii judecătorești. Prin schimbarea domiciliului minorei din România în străinătate devin incidente normele legale care impun acordul celuilalt părinte cu privire la schimbarea domiciliului minorului.

Având în vedere aspectele prezentate, cererea de eliberare a pașaportului cu menționarea țării de domiciliu pentru fiica dumneavoastră va fi soluționată, ulterior completării cu acordul scris al tatălui cu privire la schimbarea domiciliului minorei sau prin prezentarea unei hotărâri judecătorești prin care este complinit acordul celuilalt părinte cu privire la schimbarea domiciliului minorei , într-un termen care să nu depășească 90 zile lucrătoare de la data depunerii solicitării.

DIRECTOR GENERAL,
Chestor de poliţie

dr. SIME AUREL VASILE

Alte discuții în legătură

Refuzul directiei generale pasapoarte - pasaport minor, clarificare domiciliu AlexandraLupu AlexandraLupu Buna ziua ma numesc Alexandra Lupu in urma relatiei de concubinaj am o fetita amandoua fiind emigrante in Olanda cu toate actele in regula in anul 2011 am ... (vezi toată discuția)
Stabilirea domiciliului minorului in strainatate, reinnoirea pasaportului unui minor roxfelix roxfelix Am o sentinta de divort definitiva si irevocabila din Iunie 2005, prin care minorul imi este incredintat spre crestere si educare numai mie . In Iunie 2011, am ... (vezi toată discuția)
Casatorie cu un cetatean strain magal magal Buna ziua! Am un baietel de 2 ani rezultat dintr-o relatie de concubinaj. Copilul sta cu mine, este recunoscut de tatal lui si ii plateste pensie alimentara. ... (vezi toată discuția)