avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 909 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... litigiu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

litigiu

titlu de proprietate.dupa defunctul meu tata ,suntem patru mostenitori iar titlul de proprietate a ramas la unul din fratii mei care nu vrea sa mi l inmaneze pentru a ma folosii de el .Ce pot face? pot cere duplicat undeva? sau ce ma sfatuiti?
Cel mai recent răspuns: razvan0786 , utilizator 16:04, 13 Februarie 2016
Trebuie sa-l actionati in judecata fie pe cale civila"obligatia de a face" fie pe cale penala,plangere prealabila ptr.infractiunea de abuz de incredere prevazuta si pedepsita de art.238 NCP.
Duplicat dupa Titlul de proprietate nu puteti solicita decat daca originalul a fopst pierdut sau distrus (trebuie copia Monitorului Oficial partea a III a in care a fost publicata declaratia de pierdere sau distrugere si Declaratii notariale de la mostenitori ca nu detin TP , in original si in ce conditii s-a pierdut acesta).

Din contextul intrebarii Dvs. nu rezulta daca pana in prezent ati efectuat procedura deschiderii/dezbaterii succesiunii dupa defunctul tata si apoi pe cea a iesirii din indiviziune cu ceilalti mostenitori.

Daca nu ati iesit din indiviziune, o puteti face oricand, fie pe cale amiabila (la Notar public) fie in instanta cu o cerere de "partaj judiciar"

Partaj amiabil la BNP: prin contract de partaj, atunci când coproprietarii se înţeleg asupra cotei-părţi ce va reveni fiecăruia.

Partajul judiciar sau împărţeala moştenirii pe cale judecătorească, modalitate de împărţeală a moştenirii utilizată în situaţiile în care moştenitorii, în cursul procedurii succesorale notariale, ori în afara acesteia, nu se înţeleg şi nu pot ajunge la împărţeala moştenirii prin bună-învoială, precum şi în cazuri în care această modalitate de împărţeală este obligatorie potrivit legii şi anume :
a) dacă unul dintre copărtaşi nu este prezent şi nici nu este reprezentat la împărţeală;
b) dacă cel puţin unul dintre copărtaşi nu consimte la împărţeala prin bună-învoială.
(Codul de procedura civila: Procedura partajului judiciar art. 979 - art. 995).
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Februarie 2016
legalmgm, utilizator
am certificat de mostenitor ,am facut si iesirea din idiviziune, acum imi trebuie pentru cadastru

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire ghettoduck ghettoduck Buna ziua! As doua intrebari legata de o mostenire! Sunt mostenitoare a unei case batranesti, mostenirea vine de la mama mea, problema este ca atunci cand mama ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire, refuz semnatura Ema81 Ema81 Buna dimineata! Suntem doua surori si un frate, tatal a murit anul acesta, a mai ramas doar mama. Una dintre surori vrea sa se mute cu mama sa o ingrijeasca ... (vezi toată discuția)
Intrare cu forța în o casă unde am cota 1/2 conform certificatului de moștenitor Asusro Asusro Bună seara ! În urma dezbaterii moștenirii mi s-a dat certificat de moștenitor în care e scris că sunt moștenitor cu o cotă de 1/2 la o casă pe ... (vezi toată discuția)