titlu de proprietate.dupa defunctul meu tata ,suntem patru mostenitori iar titlul de proprietate a ramas la unul din fratii mei care nu vrea sa mi l inmaneze pentru a ma folosii de el .Ce pot face? pot cere duplicat undeva? sau ce ma sfatuiti?
Trebuie sa-l actionati in judecata fie pe cale civila"obligatia de a face" fie pe cale penala,plangere prealabila ptr.infractiunea de abuz de incredere prevazuta si pedepsita de art.238 NCP.
Duplicat dupa Titlul de proprietate nu puteti solicita decat daca originalul a fopst pierdut sau distrus (trebuie copia Monitorului Oficial partea a III a in care a fost publicata declaratia de pierdere sau distrugere si Declaratii notariale de la mostenitori ca nu detin TP , in original si in ce conditii s-a pierdut acesta).
Din contextul intrebarii Dvs. nu rezulta daca pana in prezent ati efectuat procedura deschiderii/dezbaterii succesiunii dupa defunctul tata si apoi pe cea a iesirii din indiviziune cu ceilalti mostenitori.
Daca nu ati iesit din indiviziune, o puteti face oricand, fie pe cale amiabila (la Notar public) fie in instanta cu o cerere de "partaj judiciar"
Partaj amiabil la BNP: prin contract de partaj, atunci când coproprietarii se înţeleg asupra cotei-părţi ce va reveni fiecăruia.
Partajul judiciar sau împărţeala moştenirii pe cale judecătorească, modalitate de împărţeală a moştenirii utilizată în situaţiile în care moştenitorii, în cursul procedurii succesorale notariale, ori în afara acesteia, nu se înţeleg şi nu pot ajunge la împărţeala moştenirii prin bună-învoială, precum şi în cazuri în care această modalitate de împărţeală este obligatorie potrivit legii şi anume :
a) dacă unul dintre copărtaşi nu este prezent şi nici nu este reprezentat la împărţeală;
b) dacă cel puţin unul dintre copărtaşi nu consimte la împărţeala prin bună-învoială.
(Codul de procedura civila: Procedura partajului judiciar art. 979 - art. 995).
Mostenire
ghettoduck
Buna ziua! As doua intrebari legata de o mostenire! Sunt mostenitoare a unei case batranesti, mostenirea vine de la mama mea, problema este ca atunci cand mama ... (vezi toată discuția)