avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua! As doua intrebari legata de o mostenire! Sunt mostenitoare a unei case batranesti, mostenirea vine de la mama mea, problema este ca atunci cand mama mea a primit casa de la parinti ei(avand mai multi frati) unu dintre frati nu a renuntat la partea lui de mostenire!Idee este ca are cam 20 % sa zic din casa si 500 de mp aferenti ...... Intrebarea mea pt dumneavoastra este daca pot obtine o autorizatie de constructie a unei case pe acest pamant fara acordul persoanei respective,binenteles fara sa afectez casa deja existenta. Sau daca nu se poate, ce demersuri juritice trebuie sa fac ca s-a scot celalat mostenitor din diviziune. Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 15:45, 13 Februarie 2016
Nu puteti construi fara acordul tuturor mostenitorilor,puteti face actiune in instanta ptr.iesire din indiviziune.
Pentru a obtine Autorizatia de construire, trebuie, fie sa:
- aveti acordul scris si legalizat la BNP a tuturor co-proprietarilor
- iesiti din indiviziune, ceea ce puteti face oricand, fie pe cale amiabila (la Notar public) fie in instanta cu o cerere de "partaj judiciar"

Partaj amiabil la BNP: prin contract de partaj, atunci când coproprietarii se înţeleg asupra cotei-părţi ce va reveni fiecăruia.

Partajul judiciar sau împărţeala moştenirii pe cale judecătorească, modalitate de împărţeală a moştenirii utilizată în situaţiile în care moştenitorii, în cursul procedurii succesorale notariale, ori în afara acesteia, nu se înţeleg şi nu pot ajunge la împărţeala moştenirii prin bună-învoială, precum şi în cazuri în care această modalitate de împărţeală este obligatorie potrivit legii şi anume :
a) dacă unul dintre copărtaşi nu este prezent şi nici nu este reprezentat la împărţeală;
b) dacă cel puţin unul dintre copărtaşi nu consimte la împărţeala prin bună-învoială.
(Codul de procedura civila: Procedura partajului judiciar art. 979 - art. 995).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Litigiu razvan0786 razvan0786 titlu de proprietate.dupa defunctul meu tata ,suntem patru mostenitori iar titlul de proprietate a ramas la unul din fratii mei care nu vrea sa mi l inmaneze ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire, refuz semnatura Ema81 Ema81 Buna dimineata! Suntem doua surori si un frate, tatal a murit anul acesta, a mai ramas doar mama. Una dintre surori vrea sa se mute cu mama sa o ingrijeasca ... (vezi toată discuția)
Despre dezmembrare. nickwolfy nickwolfy Buna ziua, As dori sa stiu care sunt etapele pe care trebuie sa le urmez pentru a face o dezmembrare in cazul unei mosteniri de pe urma mamei ? (vezi toată discuția)