avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1051 soluții astăzi

Acum, pe live.avocatnet.ro, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada preaviz

Buna seara
Sunt angajat cu program 4 ore, lucrez 8 ore zilnic. Cate ore trebuie sa lucrez in perioada de preaviz, in acest caz?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:25, 14 Februarie 2016
Legea prevede ca pe durata preavizului c.i.m. isi produce toate efectele...astfel ca, durata timpului de munca in perioada de preaviz este cea mentionata in c.i.m. ...

De exemplu, daca in c.i.m. timpul de munca este de 8 ore/zi , in lipsa unor dispozitii contrare timpul de munca pe perioada preavizului va fi tot de 8 ore/zi.

Reducerea timpului de munca in perioada preavizului este posibila numai daca este prevazuta in c.i.m., in c.c.m. aplicabil angajatorului sau in regulamentul intern al acestuia.
Ok, sa inteleg ca in cazul meu, daca in contract este specificat program de lucru 4 ore, in perioada de preaviz lucrez 4 ore/zi, nu sunt obligat la mai mult.
Intr-adevar, daca in c.i.m. aveti specificat un program de lucru de 4 ore/zi, in perioada de preaviz veti lucra tot 4 ore/zi.
Faptul ca ati acceptat sa lucrati 8 ore/zi(fata de 4 cat ar fi fost corect), pentru care , probabil ca ati primit si salariul, de 8 ore, nu inseamna ca puteti fi obligat sa munciti 8 ore si in preaviz. In mod sigur ca daca lucrati 4 ore si salariul va fi modificat corespunzator.
Daca are timp de munca partial , nu poate fi obligat sa faca ore suplimentare, avand in vedere interdictia prevazuta in Codul Muncii.

art.105 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă cu timp parţial cuprinde, în afara elementelor prevăzute la art. 17 alin. (2), următoarele:
a) durata muncii şi repartizarea programului de lucru;
b) condiţiile în care se poate modifica programul de lucru;
c) interdicţia de a efectua ore suplimentare, cu excepţia cazurilor de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor acestora.
(2) În situaţia în care într-un contract individual de muncă cu timp parţial nu sunt precizate elementele prevăzute la alin. (1), contractul se consideră a fi încheiat pentru normă întreagă.
Ultima modificare: Duminică, 14 Februarie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este obligatoriu preavizul in acest caz? alynagr alynagr Buna ziua. Am semnat un contract de munca cu norma de 4 ore. Mi s-a spus ca voi primi salariul net de x lei+ comision din vanzari. Dupa ce am semnat ... (vezi toată discuția)
Zile lucrate in perioada preaviz Nicoletaschonthal Nicoletaschonthal Buna, am de gand sa imi pun demisia, problema e perioada de preaviz..stiu ca legal e 20 de zile lucratoare..ce inseamna aceste zile lucratoare de fapt?eu ... (vezi toată discuția)
Neregului contract de munca durata determinata utilizator000 utilizator000 Buna ziua, Eu am inceput un stagiu de practica platit la o companie in 15 martie 2016. Am semnat un contract cu durata 15 martie 2016 - 15 iunie 2016, de 4 ... (vezi toată discuția)