avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore suplimentare cu forta peste limita legala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore suplimentare cu forta peste limita legala

Buna ziua,

Lucrez la o companie de consultanta din domeniul contabil, si am o problema pe care nu stiu cum sa o adresez.

In ultimele 3 luni, am avut, in medie, peste 60 de ore suplimentare pe luna. Cand trebuie sa lucrez ore suplimentare nu sunt intrebat daca vreau/pot ci mi se impune.

M-am cam saturat de situatie si as dori sa semnalez problema. Ideea este ca nu am dovezi. Orele suplimentare se trec intr-o baza de date si se transforma in zile libere vara. Pe statul de plata imi apar ca ore lucrate doar 160/168 in functie de luna. Stiu ca s-a depasit limita legala de ore suplimentare. In plus, am fost fortat sa lucrez si 2 weekend-uri la rand, peste 12 ore pe zi.

Ce as putea face?

Multumesc pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:38, 14 Februarie 2016
Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art. 119 C.mun.
Angajatorul are obligaţia de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat şi de a supune controlului inspecţiei muncii această evidenţă ori de câte ori este solicitat.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
m) incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 si 119, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore de noapte LambaCorina LambaCorina Buna seara, cum pot sa aflu daca firma pt. care lucrez prezinta la ITM pontajul corect: program saptamanal,ore lucrate in wekend-uri si program de ... (vezi toată discuția)
Program de lucru mediaset mediaset Se da o societate. program de lucru luni vineri 7 ore zilnic .doua weekenduri libere si se complecteaza restul orelor (pana la 168-sau 176 dupa caz) in al ... (vezi toată discuția)
Abuz firme bunul666 bunul666 VREAU SA DAU IN JUDECATA FIRMA LA CARE LUCREZ CA SOFER PENTRU NEPLATA ORELOR SUPLIMENTARE SI PROGRAM ABUZIV. AS VREA SA STIU DACA AM SANSE DE CASTIG ? (vezi toată discuția)