Buna ziua!
Va rog sa ma lamuriti intr-o problema: sunt insarcinata si CIM imi expira cu apox. 1 luna inainte de a putea intra in concediu prenatal. CIM este pe perioada "determinata - CIC", adica sunt pe locul unei titulare de post care urmeaza sa revina din CCC. Am cateva nelamuriri:
- pot beneficia de somaj in acest caz?
- daca imi iau concediu de risc maternal cu o saptamana inainte sa imi expire CIM, cu o durata de pana la data la care pot intra in concediu prenatal, mai este necesara inregistrarea la somaj sau cum se procedeaza in acest caz? Carei Autoritati ma adresez in asa fel incat sa nu imi afecteze conditia de continuitate pentru CCC 2 ani?
Va multumesc anticipat!
1. Indemnizatia pentru cresterea copilului , OUG 111/2010
Potrivit OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, cuantumul indemnizatiei reprezinta 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni , dar in functie de durata concediului ales de catre parinti, indemnizatia are stabilit un cunatum minim si maxim. Astfel:
- in cazul concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an (respectiv trei ani in cazul copilului cu handicap) cuantumul indemnizatiei lunare este de cel putin 1,2 ISR si cel mult 6,8 ISR (adica minim 600 de lei si maxim 3.400 de lei);
- in situatia concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani, cuantumul indemnizatiei lunare este de cel putin 1,2 ISR si cel mult 2,4 ISR (adica minim 600 de lei si maxim 1.200 de lei).
Unde, ISR = indicatorul social de referinta care, in prezent, are valoarea de 500 lei.
2. Indemnizatia de maternitate, OUG 158/2005
Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul.
Baza de calcul, aşa cum prevede art. 10 din OUG 158/2005, se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele şase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.