Buna ziua ma numesc Elena si am adoptat o fetita iar la locul de munca imi spune ca nu-mi poate da acel ajutor de nastere pentru ca in acest an nu le-a mai dat voie sa acorde acest ajutor care este stipulat in contractul colectiv de munca la nivel de ramura invatamant
am uitat sa specific lucrez in invatamant si in contractul colectiv este stipulat ca la nasterea unui copil (adoptie) mama primeste un salariu mediu pe unitate pana anul acesta s-a acordat iar acum am depus cererea din aprilie si contabila nu vrea sa-mi de-a nici macar un raspuns scris ca sa ma pot adresa mai departe la sindicat, ITM, ISJ ce pot sa fac ea imi spune ca a vorbit cu cei de la primarie si i-au spus verbal ca sa nu dea acest ajutor ... si totusi tot in contractul colectiv de munca este stipulat si faptul ca la pensie personalul din invatamant primeste un premiu de un salariu la pensionare si acolo se poate da acest premiu nu mai inteleg nimic de ce pentru pensionare exista bani ca premiere si pentru nastere (adoptie) nu exista de ce se procedeaza asa? Daca exista ceva legal va rog sa-mi spuneti si mie va multumesc
da, CCMUN reglementeza acoirdarea primei doar pentru situtia de nastere a unui copil, nu si pentru cea de adoptie:
Art. 51. - În afară de ajutoarele prevăzute de lege, la care au dreptul, salariaţii vor beneficia şi de următoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, plătit de aceasta mamei, pentru naşterea fiecărui copil; dacă mama nu este salariată, soţul acesteia beneficiază de plata unui salariu mediu pe unitate;
Este adevart ca o astfel de prevedere consider ca este evident discriminatorie, avand in vedere ca un copil adoptat (adoptia cu efecte depline) beneficiaza de aceleasi drepturi ca un orice copil nascut.
Pe de alta parte, fiind vorba de o institutie bugetara, desi cererea a fost aprobata, ceea ce ar trebui sa insemne ca se poate pune in plata, cu siguranta un control va considera nelegala aceasta aprobare.
mea culpa,
dupa ce am vazut si parerile voastre si am mai citit odata CCMUn, am vazut ca aceasta prima se caorda doar pentru nastere...
apoi m-am autosesizat si cu faptul ca lucreaza in institutie bugetara
Daca era o astfel de cerere aprobata inr-o societate comerciala, nu mai avea nici-o contabila nimic de comentat, pentru ca aprobarea administratorului ii era suficienta (el administrand cum doreste fondurile)
:)
Dar sper ca in final doamna a inteles care sunt ideile.
Dar imi mentin opinia ca este discrimantoriu sa acorzi un drept doar pentru copilul firesc si nu si pentru cel adoptat. Asta este diuscriminare. Dar asat este un alt subiect, si probabil ca si aici daca intram in puricarea acestui aspect in legislatie, vom mai gasi desigur si alte discriminari similare...
Premiu de nastere
aabbcc
buna ziua. am si eu o nelamurire si nicicum nu ma pot face inteleasa in fata angajatorului. lucrez la stat si auzisem si eu, fiind insarcinata, ca in ... (vezi toată discuția)