avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Scoatere intretinere minim 30 de zile?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Scoatere intretinere minim 30 de zile?

Buna ziua,

Incerc sa scot de la intretinere pe fratele meu ce locuieste momentan in alta parte (90% din timp, uneori mai vine in vizita 7-10 zile lunar maxim).

Mi s-a dat o cerere de la presedintele blocului pentru adaugare/scoatere de persoane de la plata intretinerii.

Pe cerere scrie ca este valabila doar daca lipsa persoanei de la domiciliu este de "cel putin 30 de zile calendaristice".

Puteti sa imi spuneti va rog daca este legal acest lucru?

Eu stiam ca pentru ca o persoana sa fie luata in calcul la intretinere trebuie sa fie prezenta minim 15 zile la domiciliu.
Dar conform acelei note din cerere, cu toate ca prezenta este doar de 7-10 zile se aplica faptul ca nu a lipsit 30 de zile si este trecut in continuare la intretinere. Este legal?
Ultima modificare: Miercuri, 17 Februarie 2016
Tarheb, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:37, 18 Februarie 2016
HG nr 1588/2007 Art. 17. — (1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
r) stabiIeste cotele de participare pe persoana Ia cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul in cladire si pentru persoanele care Iocuiesc temporar, minimum 15 zile pe Iuna; stabileste perioada pentru care proprietarii, nespectiv chiniasii, pot solicita in scris scutirea de Ia plata cheltuielilor pe persoana si care trebuie sa fie de cel putin 15 zile pe Iuna, conform hotararii adunarii generale;

Adunarea generala nu poate dispune masuri contrare legii vigoare
Solicitati presedintelui de asociatie sa va prezinte temeiul legal in baza caruia impune termenul de 30 de zile
Succes !
solicitarea e pe proprie raspundere si este valabila daca persoana lipseste mai mult de 15 zile; nicidecum 30 de zile. Legea e foarte clara aici.
Buna ziua,

Am discutat cu el, s-a contrazis si i-am spus de articolul 17

(1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:

r) stabileste cotele de participare pe persoana la cheltuielile aferente persoanelor cu
domiciliul în cladire si pentru persoanele care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe luna;

stabileste perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriasii, pot solicita în scris scutirea
de la plata cheltuielilor pe persoana si care trebuie sa fie de cel putin 15 zile pe luna,
conform hotarârii adunarii generale;

Argumentul lui este ca scrie "cel putin" si "minimum", iar 30 > 15.

Mie nu mi se pare interpretabila legea, eu inteleg ca:
- pentru adaugarea la intretinere - trebuie sa locuiesti minim 15 zile pe luna
- pentru scoaterea de la intretinere - trebuie sa lipsesti minim 15 zile pe luna

Adica cine e prezent minim 15 zile - intra la intretinere, daca lipseste minim 15 zile - nu intra la intretinere. Daca pune 30 la partea a 2-a cum zice el, se contrazice cu prima parte - daca nu esti prezent 15 zile sa fii adaugat la intretinere, de ce sa lipsesti 30 ca sa fii scos?

E corect sau gresesc?
Tarheb a scris:
Incerc sa scot de la intretinere pe fratele meu ce locuieste momentan in alta parte (90% din timp, uneori mai vine in vizita 7-10 zile lunar maxim).

Calculele dumneavoastra sunt eronate. Daca lipseste 90% din timp inseamna ca este prezent in asociatie 10% din timp. Dar spuneti sa sta in asociatie 7-10 zile ceea ce inseamna 25-30% ca ar sta in asociatie, lipsind doar 70-75%.
De partea cealalta si cei din conducerea asociatiei au o intelegere eronata a legislatiei fixand pragul la 30 de zile fata de cel de 15 zile legal.

Ambele parti par ca exagereaza cu timpii petrecuti sau nu in asociatie.
Discutati cu presedintele si poate o sa-l lamuriti mai ales daca realitatea este ca lipseste 90% si vine pe acasa 2-3 zile cata ar mai fi cei 10% dintr-o luna.

Dar poate ne spuneti si noua care sunt cheltuielile lunare pentru o persoana in asociatia dumneavoastra. Conteaza foarte mult daca sunteti contorizati la apa, gaz..., pentru ca acolo unde acestea sunt contorizate individual, costul intretinerii pe o persoana este foarte mic.

Adriantot a scris:

Calculele dumneavoastra sunt eronate. Daca lipseste 90% din timp inseamna ca este prezent in asociatie 10% din timp. Dar spuneti sa sta in asociatie 7-10 zile ceea ce inseamna 25-30% ca ar sta in asociatie, lipsind doar 70-75%.


Imi cer scuze pentru neintelegere - prin 90% m-am referit in ansamblu, el nefiind prezent in fiecare luna 7-10 zile.
De exemplu intr-o luna vine si sta 10 zile iar apoi lipseste 1-3 luni, vine iar o saptamana si tot asa. Am aproximat un 90% in aceasta situatie. Este in alta localitate si vine foarte rar in Bucuresti.

Cheltuielile lunare pentru o persoana la intretinere sunt de aproximativ 30 de lei.

PS: Doresc si sa il scoata permanent de la intretinere - sa il adauge doar cand anunt ca sta cel putin 15 zile, dar presedintele blocului spune sa fac cerere in fiecare luna, nu inteleg de ce...
Ultima modificare: Miercuri, 17 Februarie 2016
Tarheb, utilizator

Alte discuții în legătură

Administratorul mi-a mai adaugat o persoana la intretinere fortat. are voie? ana-cristina ana-cristina Am avut recent o altercatie cu niste vecini care se pare ca sunt prieteni cu presedinta asociatiei de locatari. Neavand cum altfel sa se razbune, vecinii in ... (vezi toată discuția)
Atitudinea cenzorului este indreptatita? bubu19042009 bubu19042009 in perioada 23 dec 2010 - 9 ian 2011 am fost plecati din localitate intreaga familie. din acest motiv am depus o cerere de scutire a platii cheltuielilor ... (vezi toată discuția)
Reducere plata intretinere concediu gloria v. gloria v. Buna ziua, As dori sa stiu in ce conditii se poate reduce plata intretinerii pe perioada plecarii in concediu. Exista un numar minim de zile de la care ... (vezi toată discuția)