avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1040 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Infiintare asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Infiintare asociatie de proprietari

Buna ziua,

Bunicii mei au avut o bucata mare de teren care le-a fost retrocedata. La momentul respectiv nu au putut sa o vinda in intregime si au decis sa o parceleze si sa vanda bucatele. Au lasat strada pe mijloc si pe o parte si alta au creat parcele. In momentul vanzarii nu vindeau fiecarui cumparator si cota din strada, ei au instituit servitute pe strada. Asa m-am pricopsit cu strada. Am vrut sa o donez, dar primaria capitalei nici nu a vrut sa auda.
S-a bagat pe strada curent , canalizare si apa. Pentru a da drumul la apa , Apanova are nevoie sa aiba acces la conductete si strada fiind privata ei se simt oarecum ingraditi.Le-am spus ca le dau ce vor ei la mana si acte inclusiv. Nici nu au vrut sa auda.
Singura concesie facuta , anume sa ne ne organizam in asociatie de proprietari(exact ca si in cazul blocurilor) si sa semnam cu Apa nova din acest context.
Ce implica infiinatrea unei asociatii de proprietari?(costuri).
Se ocupa cineva sa infiinteze asa ceva??? contra-cost normal, si care ar fii acesta.
Pe mine ma intereseaza cineva care sa cunoasca in ce consta infiintarea unei astfel de asociatii de proprietari, pana la ultimul act-inclusiv costuri (taxe+comisioane).
Astept cu deosebit interes ajutorul dvs.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:43, 22 Februarie 2016
Pentru a va edifica cu privire la asociatiile de porprietari consultati legea 230/2007 si HG 1588/2007.
Puteti infiinta asociatia fara costuri daca va intelegeti cu ceilalti proprietari si intocmiti impreuna dosarele ce trebuiesc depuse la judecatorul delegat din cadrul directiei de finante locale.
Ori puteti apela la firme ce se ocupa de infiintarea altor firme (SA, SRL, II....). Acestia va indruma contra cost dar tot dumneavoastra, proprietarii ce va asociati, trebuie sa le puneti la dispozitie toate actele si inscrisurile pentru intocmirea dosarelor.
Daca Apa Nova ar incheia contract cu dv., ca persoana fizica, care nu reprezentati pe nimeni, v-ar transforma in distribuitor secundar de apa si canalizare, ceea ce este nelegal. Mergand la limita, dv. ar trebui sa va ocupati de strangerea banilor pentru factura, sa primiti si sa platiti factura, iar in cazul ca proprietarii de pe strada nu va achita apa sa ajungeti cu ei in instanta unde ar trebui sa dovediti, in baza unui contract, conditiile de distribuire a apei ... si nerespectarea lor .... Judecatorul v-ar trimite la plimbare si ar trebui sa va luptati singur cu proprietarul naravas.

Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari are menirea de a legaliza administrarea proprietatii comune intr-un condominiu in care apartamentele (proprietati individuale) sunt asezate intr-o proprietate comuna.
In acest caz furnizorii de utilitati, intre care si Apa Nova, incheie contracte cu asociatia de proprietari deoarece in cazul neachitarii serviciului prestat sa poata soma persoana juridica care ii reprezinta pe toti proprietarii si, in final, daca situatia o cere, sa poata chema in instanta reprezentantul tuturor proprietarilor sau sa poata inchide apa de la bransament care deserveste persoana juridica.
Apoi persoana juridica (toti proprietarii prin asociatia lor) s-ar putea indrepta in instanta impotriva proprietarului respectiv.

Legea 230/2007 v-ar servi pentru infiintarea unei asociatii de proprietari, daca veti considera cu totii conducta de apa si cea de canalizare si apoi toata infrastructura ce v-ar trece pe strada ca fiind proprietate comuna care strabate o proprietate individuala (asa cum sunt tevile comune care trec prin apartamente).
O veti administra in cadru legal al unei asociatii care poate avea contacte si contracte cu orice tert. Veti putea repartiza fiecarui proprietar deservit cota-parte de proprietate din aceasta infrastructura in baza suprafetei utile (!), astfel incat beneficiile si obligatiile sa fie repartizate corect.
Acum problema s-ar pune, in cazul dv., ce anume se considera ca suprafata utila. Poate suprafata vanduta, poate suprafata amprentei casei, poate alt criteriu.
E de studiat .... pentru a pune bazele corecte pentru situatii ce vor aparea in viitor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatie proprietari case fara codominiu smeagull smeagull Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema: se poate constitui o asociatie de proprietarii unor imobile de pe o anume strada ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie de proprietari pe o strada Marinescu OSC Marinescu OSC Buna ziua, spuneti-mi va rog, se poate infiinta o asociatie de proprietari pe o strada anume? Daca da, cum? pe legea 230/2007? sau? Situatia este in felul ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli reparatii intretinere! Flav Flav Buna ziua, Sunt debransat de la apa calda si caldura de aproximativ 9 ani. Asociatia de locatari a hotarat ca trebuie schimbate tevile de apa calda de la ... (vezi toată discuția)