Am si eu o intrebare in legatura cu modul de completare al unui proces verbal de contraventie privind incalcarea legislatiei rutiere.
La stabilirea sanctiunilor faptei savarsite sunt 6 puncte pe care le poate completa agentul constatator, numerotate de la a) la f).
La punctul a) se poate bifa “avertisment” si/sau “amenda” iar la punctul b) se bifeaza punctele amenda.
Exemplu concret:
Conducatorul auto nu a respectat regulile de mers inapoi la iesirea din parcare si a lovit un alt autoturism parcat regulamentar. Nu s-a prezentat la politie in termen de 24 de ore pentru solutionare accident si nici nu s-a incheiat constatare amiabila.
Fapta este sanctionata de :
- art. 100/2 >>> 4-5 puncte-amenda insemnand 420 lei (s-a dat 4 puncte-amenda)
- art. 108 lit. b alin. 3 >>> 3 puncte penalizare
- art. 100/3 lit. g >>> 4-5 puncte amenda insemnand 420 lei (s-a dat 4 puncte-amenda) + retinerea permisului de conducere pt. 30 de zile
Pana aici totul este in regula. Acum incepe ciudatenia.
La punctul a) din procesul verbal s-a bifat casuta “amenda” in suma de 420+420 = 840 lei.
Apoi, la punctul b) s-a bifat 4+4 puncte amenda in valoare de 420+420 = 840 lei.
La punctul c) s-a completat 3 puncte penalizare.
La punctul d) s-a completat “suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pt. 30 zile”.
Iar la punctul f) s-a bifat retinerea permisului de conducere.
La final a mentionat ca se poate achita in maxim 2 zile lucratoare jumatate din minimul amenzii, ADICA 420 LEI !!!
Intrebarea mea este urmatoarea:
De ce s-a bifat casuta “amenda” de la punctul a) ???
Consider ca punctul b) acopera sanctiunile de la art. 100/2 si art. 100/3 lit. g adica 4+4 puncte-amenda. De ce mai trebuie completata inca o data aceeasi amenda si la punctul a) ? Ca sa o platesc de 2 ori?
Din punctul meu de vedere, ar fi trebuit sa primesc 2 amenzi, una de 420 lei insemnand 4 puncte-amenda conform art. 100/2, respectiv 420 lei insemnand 4 puncte-amenda conform art. 100/3 lit. g.
Iar la final, jumatate din minimul amenzii inseamna 210 lei si nu 420 lei, cum a completat agentul.
Art. 54
(1)Conducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.
A doua fapta au incadrat-o la
Art. 79
(1)Conducătorii de vehicule implicaţi într-un accident de circulaţie în urma căruia au rezultat numai avarierea vehiculelor şi/sau alte pagube materiale sunt obligaţi:
a)să scoată imediat vehiculele în afara părţii carosabile ori, dacă starea vehiculelor nu permite acest lucru, să le deplaseze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-le prezenţa;
b)să se prezinte la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare.
Prin urmare, sunt doua fapte, pentru care se aplica doua sanctiuni diferite.
Ati primit 4 puncte amenda pentru fapta de la art. 54 si 4 puncte amenda pentru fapta de la art. 79, adica 420 lei + 420 lei = 840 lei. In 48 ore, aceasta se plateste la jumatate, adica 420 lei.
Daca ati fi mers la politie si ati fi reclamat incidentul imediat ce acesta s-a intamplat, atunci vorbeam doar de o singura fapta, cea de la art. 54 si, prin urmare, amenda ar fi fost doar 420 lei, si, la jumatate in 48 ore, 210 lei.
Dumneavoastra nu platiti amenda o data in functie de suma bifata la casuta a si o data in functie de punctele amenda bifate la casuta b. Platiti doar suma bifata la casuta a, care, pentru cele doua fapte insumeaza 840 lei si, in 48 ore, 420 lei.
Intradevar, vorbim despre o amenda de 420 lei si alta amenda de 420 lei.
Ceea ce nu inteleg este de ce se interpreteaza o amenda de 840 lei si nu se interpreteaza 2 amenzi a cate 420 lei.
Ca doar legea e clara cand specifica ca se poate plati in 48 ore jumatate din MINIMUL amenzii. Ori cuvantul "MINIM" presupune din start ca este vorba de cel putin 2 amenzi.
Cuvantul "minim" nu are sens cand este vorba despre o singura amenda.
Chiar textul din lege mi se pare prost formulat d.p.d.v. gramatical, adica "jumatate din minimul amenzii" nu este corect formulat deoarece cand spui "minim" automat te referi la cel putin 2 valori. Corect ar fi fost sa se spuna "jumatate din minimul amenzilor".
Daca amenda este 840 lei, oare cum se poate vorbi despre minimul acestei valori?
Dar daca ar fi 2 amenzi, una de 420 lei si alta de 420 lei, ar avea sens sa vorbim despre minimul acestora. Si apoi si despre jumatate din minim.
Amenda abuziva?
franky
Buna ziua,
Astazi am primit procesul verbal si am impresia ca amenda e abuziva.
Am virat la stanga de pe banda obligatorie de dreapta si am fost oprit ... (vezi toată discuția)