avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Plata impozitului pe casa - 2 proprietari
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Plata impozitului pe casa - 2 proprietari

Buna seara,va rog frumos sa-mi raspundeti la o intrebare:eu si sotul meu sintem propritarii a 50% dintr-un apartament(eu 25% si el 25% din apartament),respul de 50% apartine altui proprietar (care si nume de familie diferit de al nostru).Am inteles ca de anul acesta nu se poate plati impozitul pe casa ,daca nu platesti amenzile, Problema este ca celalalt proprietar(nu sotul meu sau eu) are amenzi de circulatie si impozitul neplatit de citiva ani.Daca eu si sotul meu vrem sa platim partea din impozit ,s-ar putea sa nu putem plati partea noastra,din cauza celuilalt proprietar? Daca ne vom afla in aceasta situatie ce putem face? Am inteles ca se poate plati prin transfer bancar.In acest caz (noi locuim in sect 3) cum se procedeaza?Pina acum nu am mai platit prin transfer bancar acest impozit. Va multumesc anticipat ptr raspunsuri,o seara buna va doresc.
Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 19:29, 21 Februarie 2016
Va puteti plati fara probleme impozitul deoarece aveti roluri diferite iar primaria nu va poate impune sa platiti datoriile altei persoane coproprietare.

Singura problema va apare daca veti dori sa vindeti apartamentul la un moment dat deoarece va trebui scos certificat de atestare fiscala si tot apartamentul trebuie sa aiba impozitul platit.
Nu veți întâmpina nicio problemă, veți achita doar impozitul datorat pentru cotele deținute de dvsși sotul dvs.
Normele de aplicare ale art 455,alin1 din legea 227/2015 prevăd
14. (1) Impozitul pe clădiri este datorat, după caz, de:
...
(2) Dacă o clădire se află în proprietatea comună a două sau mai multor persoane, la stabilirea impozitului datorat se au în vedere următoarele:

a) cotele-părţi sunt prezumate a fi egale, până la proba contrară. Fiecare dintre coproprietari datorează un impozit egal, rezultat în urma împărţirii impozitului datorat pentru întreaga clădire;

b) în cazul în care cotele-părţi din dreptul de proprietate asupra clădirii sunt determinate, fiecare coproprietar datorează impozitul corespunzător cotei-părţi deţinute.

c) în organizarea evidenţei fiscale organul fiscal reflectă dreptul de proprietate în cote-părţi pe baza actelor doveditoare. Evidenţa respectivă nu are implicaţii cu privire la datorarea şi plata obligaţiilor fiscale;
legea 227/2015:
[ link extern ]
norme:
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lmpozit apartament leinad leinad Buna ziua. Parintii mei nu au intabulat apartamentul cumparat de la ICRAL in urma cu 20 de ani, impozitul venind pe numele tatalui meu, care l-a platit la zi. ... (vezi toată discuția)
Plata impozit diferentiat in urma succesiunii MarinLatea MarinLatea Buna ziua, Va rog sa-mi comunicati cum se va proceda la plata impozitului anual datorat catre primarie (cladire si teren extravilan), conform Codului fiscal, ... (vezi toată discuția)
Impozitul pe proprietate-apartament 50%+50%(sot +sotie) Popescu V. Alexandru Popescu V. Alexandru Unul din soti este beneficiarul legii nr.341/2004-deci scutit de impozitul respectiv, dar perechea -coproprietar cu cota- 50%, plateste sau nu impozit pt. ... (vezi toată discuția)