avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiune

Cand se poate folosi aceasta hotarare/lege, in ce conditii?
Cel mai recent răspuns: ddena , utilizator 09:15, 6 Martie 2016
De la caz la caz, in conditiile trecerii unei perioade de timp de 5, 10, 20, 30 ani.
Multumesc, aveti nevoie de mai multe informatii pentru a putea raspunde, incerc sa rezum:pe baza unui titlu de propietate emis in 1995 am cumparat un teren, prin instanta am obtinut hotarare definitiva si irevocabila, in 2009, am intabulat pe mine.
In 2013 mi s-a intentat proces, reclamanta a venit cu un titlu emis in 2003 si revendica o parte din teren.Acea parte a fost vanduta in 1976 catre cea de la care am cumparat eu.In perioada 1976-2016, deci 40 ani, terenul a fost folosit de cea care mi-a vandut mie si de catre mine.Intrebarea mea este: uzucapiunea poate fi folosita in acest caz si cum?pentru ca procesul merge de 3 ani si se verifica titlul lor si titlul meu .....am impresia ca de fapt procesul s-a indepartat de subiect.

Ehh, situatia nu-i simpla, se pare ca este incident vechiul cod civil, se impun si alte precizari:
- Cand ati cumparat terenul?
- In ce consta titlul reclamantei, este act notarial, avut intabulare?
- Care este actul originar care a stat la baza titlului reclamantei?
- s.a.m.d.

uzucapiunea poate fi folosita in acest caz si cum?

Da, este posibila invocarea uzucapiunii de lunga durata, cat si evantual jonctiunea posesiilor ( a dvs. si a autorului), de la caz la caz, trebuie vazut. Uzucapiunea este modul "cel mai" originar de dobandire a proprietatii si care, cel putin teoretic, poate fi opus oricarui alt mod de dobandire a proprietatii.

Nu este vorba ca "...si se verifica titlul lor si titlul meu", ci modalitatea de solutionare a cauzei se bazeaza intradevar pe o comparare de titluri de proprietate, precum si actele initiale care au stat la baza acelor titluri, cine au fost autorii lor, etc care este o operatiune destul de complexa, astfel incat chiar daca asa pare, procesul nu "sa indepartat de subiect" (de fapt, de obiect), asa este actiunea in revendicare.
Scuza ca insist dar pentru un necunoscator in ale legislatiei eu vad lucrurile mai simplu.Am cumparat terenul in 2008, am luat avocat, a fost proces, am obtinut hotarare DEFINITIVA SI IREVOCABILA dupa care am intabulat pe mine.Intr-o anumita etapa a acestui proces avocata mea a trebuit sa faca public inclusiv in presa acest lucru si oricine ar fi avut ceva de spus trebuia sa intervina in termen de.........ori cum nimeni nu a spus nimic, deci nici acesti care revendica acum, am primit sentinta definitiva si irevocabila.Ce inseamna de fapt acesti 2 termeni, eu am mers la dictionar, sunt dati de instanta dar instanta nu ii ia in seama.Eu nu mai inteleg nimic, cu ce am gresit eu de sunt tarata in acest proces?Unde s-a gresit?
Dvs. nu ati gresit cu nimic, insa justitia se face conform starilor de fapt si imprejurarilor reale.

ddena a scris:
[...]...ori cum nimeni nu a spus nimic, deci nici acesti care revendica acum, am primit sentinta definitiva si irevocabila.[...]

Dvs. ati obtinut o hotarare judecatoreasca definitiva, cu privire la ce ati cerut dvs. in cererea respectiva de judecata, la obiectul supus judecatii in 2009 (nu stiu care-a fost ala).
Actiunea in revendicare (introdusa de reclamant) este imprescriptibila extinctiv, iar cererea are alt obiect supus judecatii, diferit fata de ce ati cerut dvs. cand ati introdus cererea in 2009 (sau cand s-a'ntamplat). Este? Pai vedeti, e simplu!

Alte discuții în legătură

Uzucapiune 30 de ani teren bucuresti tibors tibors Mai exista cale de atac dupa pronuntarea unei Hotarari de catre I.C.C.J. Bucuresti hotarare care imi este favorabila ca proprietar al terenului ? Deja se ... (vezi toată discuția)
Redeschiderea unui proces la o instanta inferioara celei care a dat o hotarare definitiva si irevocabila. FARKAS TRAIAN IOSIF FARKAS TRAIAN IOSIF Buna ziua. In urma unui proces care a trecut pe la mai multe instante, judecatorie, tribunal, curte de apel, a durat 8 ani, timp in care au fost inlocuiti 13 ... (vezi toată discuția)
Anularea titlului de proprietate anaung anaung bunica mea a locuit pana in 1976 intr-un catun din marginea satului in care locuieeste acum. In 1976, primaria de la acea data a decis sa desfiinteze acel ... (vezi toată discuția)