avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Adeverinţă de venituri de la ANAF pentru înscrierea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Adeverinţă de venituri de la ANAF pentru înscrierea la şomaj

Bună ziua,
Vă rog mult să mă ajutaţi cu următoarea informaţie. Am lucrat cu contract individual de muncă până în noiembrie anul trecut, timp de peste 20 de ani, neîntrerupt. Din 2010 am avut, în paralel, şi un contract pentru drepturi de autor (la altă firmă decât cea unde am lucrat cu CIM), pe care l-am continuat şi după luna noiembrie. Din noiembrie până acum am obţinut, deci, venituri din drepturi de autor, venituri care reprezintă mai mult decât aş fi obţinut prin ajutor de şomaj. Din cauza unor diferende grave cu conducerea firmei unde am contractul pentru drepturi de autor, voi fi nevoită să renunţ la aceste venituri şi - ţinând cont de faptul că au trecut doar patru luni de la încetarea CIM, iar la şomaj mă pot înscrie în termen de 12 luni de la încetarea CIM - doresc să mă înscriu la şomaj. Ştiu că am nevoie, pe lângă alte documente, de o adeverinţă de la ANAF din care să rezulte că nu obţin venituri. Dat fiind faptul că până la finalul lui februarie obţin venituri din drepturi de autor, intenţia mea este să mă înscriu la şomaj de la 1 martie. Întrebarea mea este cum pot obţine la 1 martie adeverinţă de la ANAF că nu realizez venituri, în condiţiile în care raportările firmelor (Declaraţia 112) pentru luna martie se depune la 15 aprilie, deci doar la acea dată ANAF-ul va vedea, în D112, că eu nu am mai obţinut venituri de la 1 martie. Ce trebuie să fac pentru ca să obţin acea adeverinţă de la 1 martie? Pot depune o declaraţia la ANAF pe propria răspundere că de la 1 martie nu mai realizez niciun fel de venit? Pentru că cei de la firma unde colaborez cu drepturi de autor nu-mi vor da niciun document în acest sens, deoarece despărţirea s-a făcut la iniţiativa mea, printr-o notificare depusă la firmă.
Vă mulţumesc şi vă rog mult să mă ajutaţi cu un răspuns, nu-mi pot permite să stau "pe tuşă" două luni (până documentele pentru luna martie de la ANAF vor demonstra că nu mai am venituri), fără niciun venit şi fără să acumulez stagiu de cotizare la pensii, Încă odată, mulţumesc mult
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:47, 22 Februarie 2016
Rugati pe cei de la ANAF sa solicite fostului dvs. angajator o adeverinta cu data cu care nu mai aveti cu el contract pe drepturi de autor.
Da, tocmai asta este problema, deoarece cred că cei cu care am (încă) acest contract îmi vor face probleme, vor tărăgăna răspunsul sau vor da vreun răspuns evaziv. Încetarea contractului va fi la iniţiativa mea şi cu siguranţă îi va lua prin surprindere şi - cel puţin în primele luni de la această încetare a contractului - le va fi foarte greu. Deşi am nevoie de acei bani, sunt foarte nedreptăţită acolo şi oricât aş încerca să mă fac că nu văd şi să-mi impun prin argumente pro să continui, nu pot. M-am îmbolnăvit de Zona Zoster din cauza lor, a nedreptăţilor pe care am fost nevoită să le suport (o diferenţă uriaşă de tratament între mine şi ceilalţi colegi) şi între sănătatea mea şi bani trebuie să aleg, evident, sănătatea. De aceea, voi proceda aşa cum este stipulat în contract, îi voi notifica în scris la finalul lunii că din luna următoare încetez colaborarea cu ei. Le-am spus că voi face aşa ceva, însă nu m-au crezut, deoarece ştiau că nu mai am alt loc ce muncă şi că voi fi nevoită să accept orice condiţii. Deci, comunicarea oficială că voi înceta contractul va reprezenta un şoc pentru ei şi o mare problemă pentru întreaga firmă, deoarece eu aveam nişte lucruri fixe de făcut, a căror finalizare trebuia să respecte nişte termene în fiecare lună şi niciunul dintre ceilalţi (mulţi) colegi cu are pregătire nici măcar minimală în domeniul meu. Aşa că încetarea contractului va reprezenta, evident, nu doar o problemă financiară pentru mine, dar în măsură mult mai mare va fi o problemă pentru firmă, cel puţin vreo 3 luni de acum înainte ca să găsească un înlocuitor şi acela să înţeleagă ce are de făcut. În momentul când am început colaborarea cu această firmă eu am lucrat în paralel cu predecesorul meu în această funcţie timp de 5-6 luni, iar acum cel care mă va înlocui va trebui să se "şcolească" singur (în plus, încă nu au înlocuitor). De aceea îmi vor pune câte piedici vor putea şi mi-e tare frică să nu-mi facă probleme în a-mi da un document din care să rezulte că nu mai am contract cu ei.
În aceste condiţii, aş vrea să vă întreb dacă se practică şi modalitatea unei declaraţii la ANAF pe propria mea răspundere că nu mai obţin niciun venit de la o anumită dată.
Vă mulţumesc din suflet pentru ajutor
Acelasi lucru l-am sugerat si eu in raspunsul meu precedent.
Ultima modificare: Luni, 22 Februarie 2016
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obţinere adeverinţă de la anaf că nu realizez venituri DobraniciVioleta DobraniciVioleta Vă rog mult să mă ajutaţi cu o informaţie legată de următoarea problemă. Urmare a încetării contractului individual de muncă mă pot înscrie la ... (vezi toată discuția)
Depunere dosar somaj dupa concediere elenagabi elenagabi Va adresez rugam,intea sa ma ajutati cu o lamurire la urmatoarea problema. Sunt in perioada de preaviz (contractul de munca va inceta la 30 noiembrie) si, in ... (vezi toată discuția)
Pot eu ca pers.fizica sa-mi platesc suma restanta datorata fondului de somaj? GlodeanRodica GlodeanRodica Firma la care am lucrat a intrat din noiembrie 2013 in insolventa dar din decembrie 2012 nu a platit dupa noi la fondul de somaj.In octombrie am fost trecuti ... (vezi toată discuția)